Areštinėje - panevėžietis internetinių pažinčių specialistas

Panevėžio miesto apylinkės teisme nuosprendį išgirdo 19-metis Haroldas Vinkšnelis. Panevėžietis vaikinas internete mezgė virtualias pažintis su merginomis iš įvairių Lietuvos rajonų ir, išviliojęs jų elektroninės bankininkystės duomenis, pasiimdavo greituosius kreditus. Šio "verslo" idėją teisiamasis tvirtino internete nusipirkęs už 50 litų.

Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

Nov 23, 2012, 1:27 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 4:37 AM

Išklausyti teismo nuosprendžio H. Vinkšnelis konvojaus buvo atlydėtas iš areštinės, nes jau atlieka bausmę už kelis analogiškus padarytus nusikaltimus. Kiek anksčiau išnagrinėtose baudžiamosiose bylose panevėžietis buvo pripažintas apgaule išviliojęs elektroninės bankininkystės duomenis iš Panevėžio, Marijampolės, Kretingos rajonuose gyvenančių internetinių draugių ir jų vardu iš greitųjų kreditų bendrovių paėmęs kreditų. Už tai H. Vinkšnelį teismas nubaudė 90 parų areštu.

Šią savaitę H. Vinkšnelis Panevėžio miesto apylinkės teisme išgirdo dar vieną nuosprendį. Už svetimu vardu paimtus kreditus jam skirta dar viena 90 parų arešto bausmė, o greitųjų kreditų bendrovėms jis turės atlyginti 1 tūkst. 750 litų žalą. Šį kartą nuo devyniolikamečio nukentėjo dvi panašaus amžiaus merginos iš Kazlų Rūdos ir Trakų rajono.

Skirdamas bausmę, teismas atsižvelgė į tai, kad kaltinamasis H.Vinkšnelis atlieka bausmę už du panašius nusikaltimus, nedirba, neregistruotas darbo biržoje. Kaltinamojo atsakomybę lengvina tai, kad jis prisipažino nusikaltęs ir gailisi.

Anksčiau Panevėžio suaugusiųjų mokymo centre mokęsis H. Vinkšnelis pareigūnams prisipažino „verslo“ idėją, kaip mezgant virtualias pažintis su patiklioms merginomis gauti materialinės naudos, nusipirkęs internete už 50 litų. Dar 50 litų jis sumokėjo netoliese gyvenančiam pažįstamam jaunuoliui, už tai, kad galėtų pasinaudoti jo banko sąskaita ir iš greitųjų kreditų bendrovių gautus pinigus išsigryninti bankomatuose.

H. Vinkšnelis veikė pagal tą pačią schemą. Išgalvotu vardu užsiregistravęs vienoje pažinčių svetainėje internete, jis užmegzdavo draugystę su merginomis iš įvairių Lietuvos vietovių.

Vos po kelių savaičių virtualaus bendravimo sukčius savo aukas įtikindavo jam atskleisti savo internetinės bankininkystės duomenis. Vaikinas aiškindavo, kad savo sąskaita dėl kažkokių priežasčių pasinaudoti negali, o jam turi būti iš užsienio pervesti jo uždirbti pinigai.

Tokios legendos naivuolėms užtekdavo ir žmogui, kurio net akyse nebuvo mačiusios, merginos padiktuodavo internetinės bankininkystės duomenis.

Panevėžietis, gavęs šiuos duomenis, nedelsdamas aukų vardu pasiimdavo 750-1 tūkst. litų dydžio greituosius kreditus, gautus pinigus pervesdavo į pažįstamo sąskaitą ir išsigrynindavo bankomate.

Pasak pareigūnų, H. Vinkšnelis gyvena normalioje šeimoje ir nebuvo slegiamas finansinių problemų. Lengvai gautus pinigus jis greitai išleisdavo pramogoms.

Panevėžio miesto apylinkės teismas 2011 metais išnagrinėjo 14 bylų dėl sukčiavimo neteisėtai panaudojant elektronines mokėjimo priemones. Šiais metais jau išnagrinėta 12 tokių bylų.

Už svetimo turto įgijimą apgaule baudžiama viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki trejų metų, už neteisėtą elektroninės mokėjimo priemonės ar jos duomenų panaudojimą – bauda arba areštu, arba laisvės atėmimu iki šešerių metų.

Teisėtvarkos institucijos nuolat perspėja gyventojus neatskleisti kitiems asmenims savo elektroninės mokėjimo priemonės duomenų, bet sukčiavimo atvejų nemažėja. Pareigūnai stebisi, kad internetinių sukčių aukomis tampa jauni žmonės, kurie turėtų žinoti, kaip elgtis virtualioje erdvėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: nusipelniusių Lietuvos medikų apdovanojimai 2024