Paaiškėjo pagrindinis įtariamasis verslininko S. Juciaus nužudymo byloje

„Ivanas Ševaljė”, – Rusijos Kaliningrado srities tardymo komiteto atstovė Mariana Andriušina „Lietuvos rytui” vakar atskleidė, kas yra pagrindinis įtariamasis verslininko Stanislovo Juciaus nužudymo byloje.

Rusijos mafijai nepaklusęs šiaulietis S. Jucius buvo nužudytas 2007 metais.<br>Nuotrauka iš archyvo
Rusijos mafijai nepaklusęs šiaulietis S. Jucius buvo nužudytas 2007 metais.<br>Nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Vygantas Trainys („Lietuvos rytas“)

2012-11-24 22:08, atnaujinta 2018-03-15 03:57

Nužudyti statybų bendrovės „Roslitstroj” savininką 56 metų šiaulietį S. Jucių 2007 metais Kaliningrade užsakė vietos turtuolis I. Ševaljė. Tokia pagrindinė Rusijos tyrėjų versija.

Tiesa, kalėjimas jam negresia. Narkotikų baronu tituluotas 42 metų I. Ševaljė buvo nušautas Kaliningrade pernai gegužę.

Rusijos pareigūnai įtarė jį dar tada, kai jis buvo gyvas.

Tačiau antrankių rusų milijonieriui, kuris, be prekybos narkotikais ir ginklais, užsiėmė ir legaliu statybų verslu, tada pavyko išvengti. Per 4 metus teisėsauga nesugebėjo surinkti jo kaltės įrodymų.

Kaliningrado tyrėjai paskelbė pastaruoju metu suradę naujų svarių įkalčių, patvirtinančių, kad nužudyti lietuvį užsakė būtent I. Ševaljė.

Prieš kelias dienas Kaliningrado srities kriminalistų grupė išskrido į Maskvą, nes nusikaltimas siejamas su šiame mieste gyvenančiu samdomu žudiku.

Žudikus sulaikė Maskvoje

2011 metų rugsėjį Laduškino miesto apylinkėse, maždaug 30 kilometrų nuo Kaliningrado esančiame miške, buvo aptikti užkasti ir sukapoti S. Juciaus palaikai. Netrukus Maskvoje buvo sulaikyti keturi įtariami nusikaltimo vykdytojai.

Vienas jų gyvena Maskvoje, trys – Kaliningrade.

Dabar visi keturi jauni vyrai yra suimti. Anksčiau jie jau buvo teisti už įvairius nusikaltimus.

Šių banditų pėdsakus S. Juciaus nužudymo byloje pavyko aptikti tiriant kitą nusikaltimą – dar 2003 metais Kaliningrade įvykdytą žmogžudystę, kuria jie taip pat yra įtariami.

Patyrė mafijos terorą

Pamažu atkuriamas S. Juciaus nužudymo paveikslas byloja, kad keturis žudikus pasamdė I. Ševaljė, įsivėlęs į aštrų konfliktą su S. Juciumi.

Nešvarios reputacijos verslininkas įniršo sužinojęs, kad lietuviui priklausanti įmonė „Roslitstroj” Kaliningrado Baseinajos gatvėje statys daugiaaukštį, iš kurio bus matomas kaimynystėje esančios I. Ševaljė valdos kiemas.

Ūmaus būdo kaliningradietis pareikalavo nugriauti tris viršutinius aukštus arba užmūryti jų langus.

S. Juciui griežtai atsisakius paklusti I. Ševaljė įgeidžiui, po kelių mėnesių suliepsnojo statybvietėje stovintys kranai, buvo nunuodyti teritoriją saugantys šunys, į statybos mašinų stabdžius pripilta smėlio.

Tarp jųdviejų virė ir nuožmi konkurencinė kova. Statybos bendroves valdžiusį I. Ševaljė siutino pelningos „Roslitstroj” sutartys su valstybinėmis įstaigomis.

Kalbama, kad I. Ševaljė per tarpininkus pareikalavo, jog lietuvis jam arba jo draugams pusvelčiui parduotų verslą. S. Jucius ir tąkart nepakluso spaudimui.

Pažįstami siūlė S. Juciui pasisamdyti apsaugininkus, bet jis atsisakė.

Ekspertizė ilgai užtruko

Neseniai vienas iš keturių įtariamų S. Juciaus nužudymo vykdytojų sutiko duoti parodymus policijai, o jo sėbrai iki šiol tyli.

Ką šis vyriškis kalbėjo, neatskleidžiama, bet jo parodymai tyrimą pastūmėjo į priekį.

Būrys banditų S. Jucių nužudė ir iškastoje duobėje paslėpė kūną.

Kadangi palaikai ketverius metus buvo po žeme, jų tyrimas užtruko. Galutinių ekspertų išvadų Kaliningrado teisėsauga laukia iki šiol.

Po S. Juciaus mirties „Roslitstroj” vadovu tapo buvęs jo partneris, senas bendražygis 51-erių Aleksandras Semkinas. Jis buvo nužudytas tais pačiais 2007 metais. Peiliu prie namų nudurtą A. Semkiną rado nėščia jo žmona.

Bendrovė buvo parduota

Gyvi likę „Roslitstroj” akcininkai pakluso Kaliningrado mafiozų reikalavimams ir įmonę pardavė.

„Roslitstroj” akcijas įsigijo Kaliningrado laivų bendrovė „Fordevind”, kurios savininkas Aleksandras Ponomariovas buvo siejamas su I. Ševaljė.

Jie abu kategoriškai neigė užsakę S. Juciaus nužudymą.

Teisėsauga įkalčius prieš I. Ševaljė aptiko tik po jo mirties, bet niekaip neprisikasa prie įtakingo vietos verslininko A. Ponomariovo.

Nusipirkęs S. Juciui priklausiusią bendrovę, A. Ponomariovas įsivėlė į finansines machinacijas. Verslininkui iškelta byla dėl sukčiavimo statant objektus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.