Matuzų turto likučius prispaudė teisėsaugos ranka

Sunkių įtarimų slegiamas buvęs Seimo narys Vitas Matuzas su žmona Danute kažkam kilniaširdiškai padovanojo pusę savo vilos ir jos valdų netoli Paįstrio. Ar tai nebus karštligiškas bandymas perleisti turtą kitiems asmenims, kad paskui teismas jo už finansines aferas nekonfiskuotų? Prokurorai tik dabar susizgribo, kad reikia tuos švaistūnus prilaikyti.

Neseniai paaiškėjo, kad dalį šios savo sodybos vaizdingoje vietoje netoli Panevėžio įtariamieji Matuzai kažkam padovanojo ar pardavė.<br>S. Bagdonavičius
Neseniai paaiškėjo, kad dalį šios savo sodybos vaizdingoje vietoje netoli Panevėžio įtariamieji Matuzai kažkam padovanojo ar pardavė.<br>S. Bagdonavičius
Daugiau nuotraukų (1)

Darius Krasauskas (panskliautas.lt)

Nov 29, 2012, 3:37 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 12:26 AM

Teismuose nieko nepasiekė

Matuzų nuosavybės teisę į pusę namo Paįstryje prokurorai laikinai apribojo prieš mėnesį.

Kaip sakė ikiteisminį tyrimą kontroliuojantis prokuroras Rimantas Vagrys, tai buvo padaryta siekiant užtikrinti galimą turto išieškojimą, jei kaltinamieji būtų pripažinti kaltais.

Matuzai spardėsi. Prokurorų veiksmus jie apskundė Panevėžio apylinkės teismui, tačiau ten pergalės nepasiekė.

Tuomet įtariamųjų advokatai šį sprendimą apskundė Panevėžio apygardos teismui. Nagrinėjant skundą ieškovų pusė nedalyvavo, jų argumentai buvo išdėstyti raštu dviejuose puslapiuose. Procese buvo tik prokuroras R.Vagrys.

Už uždarų durų vykęs posėdis tęsėsi keliolika minučių. Sprendimas priimtas Matuzų nenaudai.

Nerimas dėl turto perleidimo

Po Panevėžį buvo pasklidę gandai, kad dalį namo Matuzai, galbūt bijodami jį prarasti dėl galimų teismų ir turto konfiskavimo, praėjusį rugpjūtį neva kažkam pardavė už 30 tūkstančių litų arba padovanojo kažkuriam iš giminaičių.

Prokuroras R.Vagrys sakė tokias šnekas girdėjęs, tačiau jomis nesidomėjęs.

„Galiu pasakyti, jog ta namo dalis, kuriai laikinai pritaikėme apribojimus, tikrai priklauso įtariamiesiems“, – patikino prokuroras.

Į panevėžiečių nuostabą, kad teisėtvarkininkai susizgribo areštuoti turtą tik dabar, kai dalis jo jau gražiai perrašyta kitų vardu, prokuroras paaiškino, jog pagal anksčiau pareikštus įtarimus Matuzams apriboti teises į turtą nereikėjo.

Tik pastaruoju metu byloje, anot prokuroro, atsirado dar vienas epizodas, ir jis jau lėmė būtinybę uždėti leteną ant turto, kad jis nebūtų skubiai išparceliuotas.

Prievarta nieko neapklausia

Neseniai rašėme, kad V. Matuzas dar kartą buvo iškviestas į STT Panevėžio valdybą, nes jam padaugėjo įtarimų. Tądien ir buvo laikinai apribotos nuosavybės teisės į nekilnojamąjį turtą,

Prokurorai sakė, jog įtarimai išlieka tie patys kaip ir anksčiau, tačiau atsiradus naujam epizodui įtarimas sustiprėjo.

Kaip ir anksčiau, taip ir dabar Matuzai toliau atkakliai tyli – nesutinka duoti parodymų.

„Prievarta nieko neapklausiame. Jei atsisako duoti parodymus, nėra jokio tikslo juos kviesti į apklausą. Tačiau jei nutars kalbėti, gali bet kuriuo metu atvykti į prokuratūrą ar STT ir bus išklausyti jų parodymai“, – sakė R. Vagrys.

V. Matuzas įtariamas sukčiavimu, piktnaudžiavimu ir dokumentų klastojimu.

Į akis krito prabanga

Abejonių dėl V. Matuzo sąžiningumo žurnalistams kilo prieš 6–7 metus, kai jo šeima pradėjo gyventi akivaizdžiai pernelyg prabangiai.

Tuo metu V. Matuzas buvo Panevėžio meras, dar po kiek laiko – seimūnas.

Keitėsi ir skaičiai šio aukšto valdininko turto deklaracijose – pirmą kartą tapęs meru V. Matuzas deklaravo tik saujelę turto, vėliau skaičiai augo kaip ant mielių. Daug kas suvokė, kad iš paprasto, netgi mero atlyginimo taip pasiturimai staiga imti gyventi neįmanoma.

„Panevėžio rytas“ tuomet aprašė sodų bendrijoje, dideliame sklype prie pat Paįstrio pušyno, iškilusį jo prabangų namą su brangia metaline tvora, įmantriu apželdinimu.

Vienas kaimynas žurnalistams pasakojo, kaip tas namas buvo įrenginėjamas, kaip dėl šios šeimos esą buvo nutiesta telefono linija, atvežtas didžiulis dujų rezervuaras, kaip plušo įvairių tarnybų atstovai visa tą gerą kurdami.

V.Matuzas išimties tvarka, prisidengdamas pažyma apie auginamą neįgalų sunų, gavo teisę privatizuoti ir dalį pušyno sklypo, tad šeimos valdos jau užėmė apie 15 arų ploto.

Matydami tokią prabangą, panevėžiečiai svarstė, kad Matuzų vila sodų bendrijoje verta bemaž milijono, o gal ir daugiau.

Mums visa tai aprašius V. Matuzas nė karto žurnalistų nepakvietė į svečius ir neįrodė, kad yra kitaip, nei mano aplinkiniai gyventojai. Tuo metu V. Matuzo šeima valdė ir pusę namo mieste, buvo deklaravusi du butus.

Siekė valdyti žiniasklaidą

Tuo metu V. Matuzo turtais susidomėjo ir televizija. Duodamas jai interviu V. Matuzas išsitarė apie žmonos Danutės neva uždirbtą milijoną parduodant valdomos bendrovės akcijas. Ši bendrovė, kuri vadinosi „Aštuoni ženklai“, buvo susijusi su „Ekrano“ futbolo klubu.

Tuo metu V. Matuzo žmona rodė nepaprastą susidomėjimą futbolu. Po to Matuzų šeima susidomėjo ir visuomenės informavimo priemonėmis – įsigijo nemažą dalį „Sekundės“ laikraščio akcijų, o D. Matuzienės valdoma bendrovė – ketvirtadalį „Aukštaitijos televizijos“ akcijų.

Po skandalo dėl milijono Matuzų turtas deklaracijose ėmė tirpti. Namo dalis mieste buvo perrašyta sūnui, neliko ir butų.

Turto vertė kelia juoką

Naujausios turto deklaracijos skelbiamos dar sudėtingiau, ir paprastam žmogui labai sunku suprasti, kokį gi turtą valdo politikai.

Šį rudenį kandidatas į Seimą V. Matuzas nurodė labai kuklius skaičius. Jis nurodė valdantis nekilnojamojo turto už 100 tūkst. litų. Galima manyti, kad tai yra tik jo turto dalis, be žmonos dalies.

Pagal deklaraciją šiemet, rugpjūčio 26 dieną, abu sutuoktiniai nuėjo pas notarą ir kažkam dovanojo turto, verto po 15 tūkst. litų. Kiekvieno sutuoktinio eilutėje nurodoma, kad tai – pusė sodo žemės sklypo ir sodo pastato su ūkio pastatais.

Jeigu tai Paįstrio namas su sklypu, reiškia, kad Matuzai savo pusę vilos valdų vertina tik 30 tūkst. litų. Šitoks menkas skaičius daugeliui kelia tik juoką. Tokių nekilnojamojo turto kainų jau seniai nėra, tuo labiau jos nerealios žvelgiant į Matuzų valdas Paįstryje.

Buvo žemės ūkio konsultantė

Kaip žinia, specialiuosius agentus ir prokurorus domina 2010–2011 metų Matuzų šeimos įvykiai.

Pagal turto deklaraciją matyti, kad D. Matuzienė 2010 metų balandį tampa „Platina group“ akcininke, greičiausiai pati įsteigia tą bendrovę, po mėnesio tampa jos vadove. Taip pat ji tampa viešosios įmonės – Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos darbuotoja. O juk galimos Matuzų aferos yra susijusios su žilvičių plantacijų auginimu ir jų pardavimu kūrenti „Panevėžio energijai“.

Tačiau jau kitais metais vasarą ji staiga nebeturi nieko bendro su „Platina group“, bet kad ji būtų pardavusi bendrovės akcijas, tokios eilutės deklaracijoje nėra.

Gali būti, kad ryšius su bendrove ji nutraukia mėtydama pėdas nuo teisėsaugos.

Nuo praėjusių metų gruodžio D. Matuzienės nebelieka ir žemės ūkio konsultavimo tarnyboje.

Dabar ji likusi tik „Disteno“ akcininke.

Kaip jau rašėme, Panevėžio prokurorai atlieka didelės apimties ikiteisminį tyrimą, pradėtą dėl V. Matuzo, jo žmonos D. Matuzienės ir kitų įtariamųjų. Įtariamaisiais patraukti 23 asmenys. Dauguma įtariamųjų pripažįsta savo kaltę visiškai arba iš dalies.

Prokurorai turi duomenų, kad V. Matuzas organizavo nusikalstamą grupuotę, kurioje galėjo būti ir jo žmona bei aukšti valdininkai – „Panevėžio energijos“ generalinis direktorius Vytautas Šidlauskas, Panevėžio miškų urėdijos vadovas Daugirdas Lukoševičius, Nacionalinės žemės tarnybos Panevėžio žemėtvarkos skyriaus vedėja Zinaida Marmokienė.

Susisiekti su V. Matuzu nepavyko. Elektroniniu paštu atsakymo negavome. Anksčiau Seimo nario naudotu telefono numeriu irgi niekas nebeatsiliepė. Šiuo metu V.Matuzas nebe seimūnas, tačiau jo internetinėje svetainėje nauji kontaktai neskelbiami.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.