Teismas nušalino Panevėžio prokurorus nuo Kedžių ir A. Skučienės bylos

Raseinių rajono apylinkės teismas patenkino Laimutės Kedienės, Vytauto Andriaus Kedžio ir Audronės Skučienės nušalinimą jų bylą tyrusiems Panevėžio apygardos teismo prokuratūrai ir prokurorei Aurelijai Gališanskytei, tačiau byla jau teisme, todėl šis nušalinimas nieko nelemia.

Įvairiais būdais ikiteisminį tyrimą vilkinę Kedžiai ir A. Skučienė šįkart nespėjo sustabdyti bylos proceso.<br>M. Patašiaus nuotrauka iš archyvo
Įvairiais būdais ikiteisminį tyrimą vilkinę Kedžiai ir A. Skučienė šįkart nespėjo sustabdyti bylos proceso.<br>M. Patašiaus nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė

Nov 29, 2012, 12:07 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 12:45 AM

Šią teismo nutartį per 7 dienas galima apskųsti aukštesniam teismui. Panevėžio prokurorai šia teise ketina pasinaudoti. Bet jei jų skundas ir nebūtų patenkintas, keistųsi tik viena – nei vienas iš Panevėžio apygardos prokurorų negalėtų palaikyti valstybinio kaltinimo bylą nagrinėjant teisme.

Įvairiais būdais ikiteisminį tyrimą vilkinę Kedžiai ir A. Skučienė šįkart nespėjo sustabdyti bylos proceso – jie nušalinimą Panevėžio prokurorams bei abiems miesto teismams pareiškė tik tada, kai ikiteisminis tyrimas buvo jau beveik baigtas.

Kol sprendimą dėl nusišalinimo priėmė Panevėžio miesto apylinkės teismas, po to Panevėžio apygardos teismas, prokurorė A. Gališanskytė spėjo baigti ikiteisminį tyrimą ir bylą su kaltinamuoju aktu perdavė nagrinėti Kauno rajono apylinkės teismui.

Šiam nusišalinus, Kauno apygardos teismas prieš savaitę nusprendė, jog Kedžių ir A. Skučienės nusikalstamas veikas aiškinsis Alytaus rajono apylinkės teismas.

Nežiūrint į tai, kad byla perduota teismui, Kedžių ir A. Skučienės nušalinimai turėjo būti išnagrinėti.

Praėjusį ketvirtadienį Lietuvos apeliacinis teismas šį klausimą išspręsti pavedė Raseinių rajono apylinkės teismui.

„Teismui nebuvo pateikti duomenys, kad ikiteisminis tyrimas jau baigtas, todėl buvo nuspręsta prokurorus nušalinti nuo ikiteisminio tyrimo“, - lrytas.lt ketvirtadienį sakė Šiaulių apygardos prokuratūros atstovas spaudai Vytautas Jončas.

Jei teismas būtų žinojęs, kad byla jau teisme, greičiausiai būtų priimtas kitoks sprendimas. Anot V. Jončo, nušalinimo motyvai yra panašūs, kaip ir nagrinėjant Neringos Venckienės nušalinimą tai pačiai prokuratūrai. Panevėžio tyrėjai ir teismai jau ankščiau buvo nusišalinę nuo kai kurių bylų susijusių su Kedžių gimine, be to L. Kedienė jau yra išgirdusi nuosprendį už Panevėžio miesto apylinkės teismo teisėjų įžeidimą.

Už šį nusikaltimą jai skirta 2600 litų bauda.

Nušalinime teismams ir prokuratūrai Garliavos istorijos veikėjai teigia, jog nepasitiki Panevėžio prokurorais, nes jie A. Skučienei skyrė dvi baudas, o teismai yra šališki, nes atmetė Garliavos kirpėjos skundus ir jai teko susimokėti 5200 litų.

Dvi baudos po 2600 litų A. Skučienei buvo skirtos už vengimą atvykti į apklausą ir melagingos pažymos pateikimą prokurorams.

A. Skučienei yra pareikšti kaltinimai dėl trukdymo antstolei atlikti savo pareigas bei pasipriešinimo policijos pareigūnams, Kedžiams – tik dėl trukdymo antstolei.

Trijulė šią bylą „užsidirbo“ kovo 23 d., kai antstolė Sonata Vaicekauskienė pirmą kartą bandė įvykdyti Kėdainių rajono apylinkės teismo sprendimą grąžinti mergaitę jos mamai Laimutei Stankūnaitei.

S. Vaicekauskienei pasakius, kad bus vykdomas teismo sprendimas, L. Kedienė griebė anūkę į glėbį ir pareiškė, kad ši niekur neis.

Į konfliktą įsikišus L. Stankūnaitę saugantiems Kriminalinės policijos biuro pareigūnams, kilo grumtynės, abu Kedžiai bei A. Skučienė užvirto ant mergaitės, tampė ją į visas puses, rėkė, klykė, o A. Skučienė dar ir sugebėjo susimušti su Kriminalinės policijos biuro pareigūnu.

Teismo sprendimo vykdymas buvo sustabdytas.

Iškart po to A. Skučienė visiems demonstravo tariamai prakirstą lūpą ir skundėsi, kad pareigūnas jai vos neišmušė dantų, tačiau byla buvo iškelta ne pareigūnui, o pačiai, jam pasipriešinusiai, Garliavos kirpėjai.

Kriminalinės policijos biuro pareigūnas jai yra pateikęs ir 10 tūkst. litų ieškinį neturtinei žalai atlyginti.

Prisikviesti A. Skučienę į apklausas Panevėžio apygardos prokurorai bandė nuo liepos pradžios. Pirma pažadėjusi prokuratūroje pasirodyti kartu su Kedžiais, vėliau A. Skučienė pasekė savo dukterėčios N. Venckienės pėdomis ir pasidarė kojų operaciją.

Po to ją apklausti bandę prokurorai iš A. Skučienės išgirsdavo vienintelį atsakymą – ji serga. Apklausti Garliavos kirpėją bandyta net jos pačios namuose, tačiau ši pasiskundė aukštu spaudimu. Apklausa buvo atidėta.

Vėliau ji ne kartą kviesta į apklausas Kaune, tačiau ir toliau nesėkmingai. A. Skučienės, kaip ir N. Venckienės, ligos netikėtai baigėsi rugsėjo 14 d., kai abi Garliavos istorijos kūrėjos tapo kandidatėmis į Seimo narius.

A. Skučienę šioje byloje gina jos dukterėčia, advokatė Sonata Žukauskienė, o Kedžius – jų žentas, advokatas Aidas Venckus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.