Policininkai gundomi ne tik pinigais, bet ir šokoladu, unguriais ar pietumis restorane

Šiais metais iki lapkričio 30 d. užregistruoti 629 atvejai, kai buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl bandymo papirkti policijos pareigūnus. Vien per pirmąjį šių metų pusmetį iš viso kyšiams policijos pareigūnams buvo pasiūlyta 72 tūkst. 685 litai.

Tik per pirmąjį šių metų pusmetį iš viso kyšiams policijos pareigūnams buvo pasiūlyta 72 tūkst. 685 litai.<br>M. Patašiaus nuotrauka iš archyvo
Tik per pirmąjį šių metų pusmetį iš viso kyšiams policijos pareigūnams buvo pasiūlyta 72 tūkst. 685 litai.<br>M. Patašiaus nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

2012-12-09 10:57, atnaujinta 2018-03-14 18:41

Tokius skaičius sekmadienį pasaulyje minimos Tarptautinės antikorupcijos dienos proga pateikia Policijos departamentas.

Pasak Policijos departamento, dažnai įvairiuose tyrimuose akcentuojamas policijos pareigūnų kyšininkavimas, tačiau mažai dėmesio kreipiama į kitą kyšininkavimo pusę - papirkėją - asmenį, linkusį duoti kyšį ir taip siekiantį papirkti policijos pareigūną, kad išvengtų vienokios ar kitokios bausmės. Tokie asmenys dažnai nesusimąsto apie kylančias pasekmes - baudžiamąją atsakomybę už papirkimą.

2011 m. už pareigūnų papirkimus buvo nuteisti 385 asmenys, iš jų 354 vyrai ir 31 moteris, vyriausias - 76 metų amžiaus, jauniausias- 19 metų. 2011 m. labiausiai linkę papirkti pareigūnus buvo 20-29 m. amžiaus vyrai ir 50-59 m. amžiaus moterys.

2010 m. nuteisti 367 asmenys (324 vyrai ir 43 moterys), vyriausias nuteistas asmuo - 76 m. moteris, jauniausiais - 19 m. jaunuolis. 2010 m. labiausiai linkę papirkti buvo 30-39 m. amžiaus vyrai ir 50-59 m. amžiaus moterys.

Siekdami išvengti atsakomybės, pažeidėjai pareigūnams siūlė šokoladą, šampaną, pietus restorane, ungurius, mobiliojo ryšio telefono aparatus, užsienio šalių valiutą (eurai, svarai sterlingai, zlotai, Baltarusijos rubliai) ir kitokias gėrybes. Tačiau dažniausiai buvo siūlomi pinigai, siūlomos sumos svyruoja nuo 10 iki 6000 litų. Šiemet didžiausias pasiūlytas kyšis buvo 12 tūkst. eurų (Prienų r.), mažiausias - 27 litai. 2011 m. didžiausia pasiūlyta suma buvo 10 tūkst. litų (Šiaulių aps.), mažiausia - 9 litai (Kauno aps.). Pasak policijos pranešimo, pasitaiko ir įdomių sumų, pavyzdžiui, 132 Lt 7 cnt ar 27 Lt 56 cnt.

Tik per pirmąjį šių metų pusmetį iš viso kyšiams policijos pareigūnams buvo pasiūlyta 72 tūkst. 685 litai.

Šiemet papirkimų išaiškinimo atvejų gerokai (net 5-6 kartus) išaugo Alytaus ir Marijampolės apskrityse.

Skaičiuojant papirkimų skaičių, tenkantį vienam policininkui, daugiausiai papirkimų nustatoma Utenos apskrityje.

Dažniausiai policijos pareigūnams kyšį siūlo neblaivūs prie vairo įkliuvę asmenys. Per šių metų 11 mėnesių 275 ikiteisminiai tyrimai pradėti neblaiviems vairuotojams dėl bandymų papirkti policijos pareigūnus. Tai sudaro 43,72 proc. visų užregistruotų papirkimo atvejų. Nustatyti girtumo laipsniai - nuo 0,46 iki 4,77 promilės

Asmenų pasiryžimą duoti kyšį patvirtina ir nepriklausomos visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovės „Vilmorus“ atlikti tyrimai, kurie parodo, kad 57 proc. gyventojų, esant reikalui, yra pasirengę duoti kyšį. Taip pat, šios institucijos tyrimo duomenimis, 79 proc. gyventojų mano, kad kyšis padeda spręsti problemas.

Policijos departamentas primena vairuotojams, kad ikiteisminį tyrimą galima pradėti ne tik jei buvo duotas kyšis, bet ir tais atvejais, kai kyšis buvo pasiūlytas, pažadėtas ar susitarta dėl jo. Už tokią veiką numatyta bauda, laisvės apribojimas, areštas, arba laisvės atėmimas iki 4-7 metų.

Asmuo atleidžiamas nuo baudžiamosios atsakomybės už papirkimą, jeigu iš jo buvo reikalaujama ar provokuojama duoti kyšį, ir jis, pasiūlęs ar pažadėjęs duoti arba davęs kyšį, per įmanomai trumpiausią laiką, bet ne vėliau negu iki jo pripažinimo įtariamuoju, savanoriškai apie tai pranešė teisėsaugos institucijai, taip pat jeigu kyšį jis pažadėjo duoti ar davė su teisėsaugos institucijos žinia.

Policijos departamentas pabrėžia ir toliau netoleruosiąs nesąžiningų vairuotojų bei sieksiąs mažinti korupcijos apraiškas policijoje. Policijos generalinis komisaras savo įsakymais patvirtino ne tik Kovos su korupcija policijoje 2012-2014 m. programą ir jos įgyvendinimo priemonių planą, bet ir atskirą kovos su korupcija kelių policijoje 2012-2014 metų priemonių planą. Jo tikslas - sumažinti korupcijos apraiškas kelių policijoje, kelti visuomenės pasitikėjimą kelių policija, skatinti sąžiningą ir etišką kelių policijos pareigūnų elgesį ir atgrasyti visuomenę nuo bandymų papirkti kelių policijos pareigūnus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.