Įpūsti pedofilijos skandalą D. Kedžiui padėjo pažintys policijoje

Kodėl policijos tyrėja Rasa Kairienė be jokių įrodymų išdavė pažymą, kad Laimutės Stankūnaitės duktė buvo tvirkinama? Į šį klausimą vakar vėl bandė atsakyti teismas.

D. Kedys pareiškimą policijai įteikė 2008 metų lapkričio 29-ąją.<br>M. Patašius
D. Kedys pareiškimą policijai įteikė 2008 metų lapkričio 29-ąją.<br>M. Patašius
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė, Rasa Stundžienė ("Lietuvos rytas")

Jan 9, 2013, 11:15 AM, atnaujinta Mar 13, 2018, 10:45 PM

Kaune svarbiausia turėti pažinčių. Atrodo, kad šis teiginys gali būti raktas mįslės, kurią jau antrus metus bando įminti Panevėžio miesto apylinkės teismas.

Čia nagrinėjama baudžiamoji byla, kurioje Kauno Panemunės policijos komisariato viršininkas Egidijus Kuckailis ir tyrėja R. Kairienė kaltinami tarnybinių pareigų neatlikimu.

Teisiamųjų suole jie atsidūrė po to, kai į prokuratūrą kreipėsi L. Stankūnaitė.

Kaunietės teigimu, šie pareigūnai 2008 metų gruodį neteisėtai išdavė pažymą jos buvusiam sugyventiniui Drąsiui Kedžiui, kad poros mažametė duktė buvo lytiškai prievartaujama Kaune, bute R. Kalantos gatvėje. Čia gyvena L. Stankūnaitės tėvai.

Remdamasi šia pažyma ikiteisminio tyrimo teisėja apribojo L. Stankūnaitės, kaip motinos, valdžią, o jos mažametė duktė ketverius metus augo D.Kedžio sesers, neseniai Seimo nare tapusios buvusios teisėjos Neringos Venckienės namuose.

Pažinojo draugo seserį

„Lietuvos rytui” pavyko išsiaiškinti, kad skandalingą pažymą išdavusi R. Kairienė yra D. Kedžio draugo iš Garliavos Donato Zapolskio, pravarde Dončė, sesuo.

D. Kedys ją gerai pažinojo.

D. Zapolskis kadaise buvo laikomas garliaviškio Rinaldo Janušaičio, pravarde Pifas, vadovaujamos garsios automobilių vagių gaujos nariu.

Kad R. Janušaitis ir D. Kedys buvo geri draugai, neslepia net garliaviškio tėvai. Pifas buvo dažnas svečias jų namuose.

Tyrėja metė visus darbus

Kaip teigia pati N. Venckienė, pirmąjį pareiškimą dėl tariamo dukters tvirkinimo D. Kedys nunešė į Kauno vyriausiąjį policijos komisariatą.

Tačiau vos broliui išėjus jo pareiškimas atsidūrė šiukšlių dėžėje. Galbūt dėl to antrą kartą garliaviškis nuskubėjo ten, kur žinojo, kad jo pareiškimas bus tikrai priimtas, – į Panemunės policijos komisariatą.

D. Kedys pareiškimą policijai įteikė 2008 metų lapkričio 29-ąją.

Lapkričio 30-osios vakarą D. Kedžio skundą buvo pavesta tirti šio komisariato tyrėjui Edmundui Navickui.

Tačiau jis sugebėjo atlikti tik du procesinius veiksmus – pradėti ikiteisminį tyrimą ir nuvažiuoti į L. Stankūnaitės tėvų namus, kurių adresą, kaip galimą nusikaltimo vietą, savo pareiškime buvo nurodęs D. Kedys.

Tą vakarą E. Navickui niekas neatidarė durų, o kitą dieną bylą į savo rankas perėmusi D. Kedžio draugo sesuo R. Kairienė nematė prasmės eiti į namus, kuriuose galbūt buvo tvirkinama mergaitė.

„Buvo praėję nemažai laiko, vis tiek nieko nebūtume radę”, – pasiaiškino ji, atvykusi į Vilniaus teismą liudyti Andriaus Ūso baudžiamojoje byloje.

Apžiūrėti galimos nusikaltimo vietos R. Kairienė nesiteikė, bet tyrimui atsidūrus ant jos stalo reikalai sparčiai pajudėjo.

Nors tuo metu R. Kairienė turėjo daug kitų bylų, visos jos buvo nustumtos į šoną, atrodė, kad jai svarbiausi buvo D. Kedžio reikalai.

Iki gruodžio 30 dienos, kol byla buvo R. Kairienės rankose, per 18 darbo dienų ji sugebėjo atlikti apie 30 procesinių veiksmų. Per mėnesį buvo du kartus apklausta mergaitė, pats D.Kedys ir pareikšti įtarimai A. Ūsui.

D. Kedžio prašoma R. Kairienė išrašė ir lemtingąją pažymą, kuria pasinaudojęs vyras atėmė mergaitę iš motinos ir neleido joms matytis.

Abu purtosi kaltės

Vakar vykusiame teismo posėdyje buvo apklausta teisiamoji R. Kairienė, prieš tai vykusiame posėdyje – buvęs jos vadovas E. Kuckailis.

Abu teisiamieji pageidavo duoti parodymus teismui po to, kai bus išklausyti kiti liudytojai ir nukentėjusioji L. Stankūnaitė.

Ir E. Kuckailis, ir R. Kairienė anksčiau teisme teigė esantys nekalti. 2008 metų gruodžio 19 dieną pažyma buvo išduota D. Kedžio prašymu. Jis ikiteisminiame tyrime buvo pripažintas nukentėjusiuoju ir pagal įstatymus esą turėjo teisę gauti tokią pažymą.

Išsigalvojo nusikaltimą

L. Stankūnaitės, kuri vakar į Panevėžį nebuvo atvykusi, advokatas Vitalijus Vasilionokas po posėdžio sakė, kad R. Kairienė, išduodama D. Kedžiui pažymą, neteisėtai paviešino ikiteisminio tyrimo medžiagą ir metė šešėlį ant bute, kuriame neva mažametė buvo prievartaujama, gyvenančių žmonių – L. Stankūnaitės tėvų.

„Buvo neteisėtai atskleista informacija apie nusikaltimą, kurio, kaip dabar jau paaiškėjo, iš viso nebuvo”, – sakė V. Vasilionokas, turėdamas omenyje neseniai Vilniaus teisėjų paskelbtą nutartį vadinamojoje Kauno pedofilijos byloje, kurioje A. Ūsas dėl pedofilijos buvo pripažintas nekaltu.

Kaltinamųjų pageidavimu į kitą teismo posėdį Panevėžyje bus iškviesti du papildomi liudytojai. Be to, jų gynėjas pageidavo, kad posėdyje būtinai dalyvautų nukentėjusioji L. Stankūnaitė, kuriai jis turi klausimų.

N. Venckienė ir Seime klimpsta į melą

* Ar į teisiamųjų suolą sės dar viena svarbi vadinamosios pedofilijos istorijos dalyvė Neringa Venckienė, spręs ir Seimas. Į jį gruodžio pabaigoje kreipėsi generalinis prokuroras prašydamas sutikimo leisti patraukti baudžiamojon atsakomybėn parlamentarę N. Venckienę, ją suimti ir kitaip suvaržyti jos laisvę.

* N. Venckienė įtariama nevykdžiusi teismo sprendimo perduoti mergaitę motinai ir psichiškai gniuždžiusi vaiką.

* Vakar, artėjant balsavimui dėl neliečiamybės panaikinimo, N. Venckienė pareiškė, kad socialdemokratų lyderis Algirdas Butkevičius yra anksčiau jai žadėjęs paramą.

* „Seime prie manęs buvo priėjęs A. Butkevičius, dar prieš jį paskiriant premjeru, ir pasakė: „Mes tave, Neringa, palaikysime. Nežinau, kokia dabar jų pozicija, kas pasikeitė”, – kalbėjo N. Venckienė.

* Tačiau A. Butkevičius pareiškė iš viso nekalbėjęs su N. Venckiene dėl jos teisinės neliečiamybės: „Galiu labai aiškiai pasakyti, kad su ponia N.Venckiene jokio pokalbio ir susitikimo dėl teisinės neliečiamybės atėmimo ar palikimo nebuvo.”

* Jis teigė, kad socialdemokratai tikrai balsuos už teisinės neliečiamybės panaikinimą.

Kas siejo D. Kedį ir viešnamio savininką?

* D. Kedys Garliavoje buvo pažįstamas ne tik su Pifo gaujos nariais.

* 2006 metais vos per porą gatvių nuo jo namų veikė nelegalus viešnamis. Jo savininkas – tris kartus anksčiau teistas Elvis Bendoraitis – sekso darbininkių ieškodavo prie Jonučių vidurinės mokyklos.

* Dėmesiu ir gražiais žodžiais prisiviliojęs naivias, turtingiau gyventi norinčias septintokes aštuntokes E.Bendoraitis jas netrukus paversdavo prostitutėmis, kurios uždirbdavo jam didelį pelną.

* E. Bendoraitį sulaikius jį ginti ėmėsi ne kas kitas, o netoliese gyvenantis D. Kedžio sesers vyras Aidas Venckus.

* Teisme jis visokiais būdais bandė išteisinti savo ginamąjį ir sumenkinti nukentėjusiųjų parodymus.

* Vienos mergaitės, kurios neteisėtu laisvės atėmimu buvo kaltinamas E.Bendoraitis, organizme buvo rasta psichotropinių medžiagų pėdsakų. Nors nukentėjusioji tvirtino, kad narkotikais ją vaišindavo pats teisiamasis, A.Venckui tai neatrodė nusikaltimas.

* Jis tenorėjo išsiaiškinti viena – kodėl niekas netyrė, ar merginos, paveiktos psichotropinių priemonių, parodymai yra ko nors verti.

* Kritiškai jis vertino ir kitų nepilnamečių prostitučių pasakojimus ir net reikalavo merginoms skirti ekspertizę. Esą jos yra tokio amžiaus, kai nieko negali suprasti, o tuo labiau tinkamai įvertinti.

* Ikiteisminį tyrimą atlikę tyrėjai iki šiol prisimena, kad E. Bendoraičio ir A. Venckaus santykiai buvo itin šilti. Jie elgėsi ne kaip įtariamasis su savo gynėju, o kaip seni draugai, vienas kitą suprantantys iš pusės žodžio.

* Apie D. Kedį ir jo sąsajas su E. Bendoraičio viešnamiu atliekant šį ikiteisminį tyrimą jokių duomenų nebuvo. Kaip „Lietuvos rytui” prisipažino viena tyrėjų, jų niekas net ir neieškojo.

* Tačiau Garliavos viešnamio prostitutės tikina: D. Kedys jame lankydavosi itin dažnai.

* Vieną šio viešnamio mergaičių buvo galima sutikti 2010 metų vasarą Klonio gatvėje.

* Pati būdama nepilnametė patekusi į sąvadautojų rankas, mergina tuo metu, kaip ir nemažai Lietuvos žmonių, tikėjo pedofilijos istorija.

* Vos tik teismas paskelbė, kad mergaitė grąžinama motinai, ji atskubėjo saugoti tariamai pedofilų klano nuskriaustos mažametės.

* Susidraugavusi su keliais gatvės budėtojais ji išsipasakojo apie savo siaubingą paauglystę. Ji kalbėjo apie darbą viešnamyje, narkotikus ir D. Kedį.

* Mergina tikino, kad D. Kedys buvo dažnas svečias viešnamiu paverstame E.Bendoraičio bute, tačiau nei jos, nei kitų nepilnamečių nelietė.

* D. Kedys užsidarydavo su E. Bendoraičiu ir aptarinėdavo kažkokius savus reikalus. Buvusi prostitutė mano, kad šiuos du vyrus vienijo bendras verslas – nepilnamečių prostitucija.

* Esą dėl to E. Bendoraitį sulaikius, jį ginti ėmėsi A. Venckus. Už pagalbą byloje iš E. Bendoraičio buvo prašoma tik vieno – jokiu būdu neprasitarti apie pažintį su D. Kedžiu.

* Kaip tada „Lietuvos rytui” pasakojo buvusi prostitutė, išvydęs Klonio gatvėje A. Venckus ją atpažino ir atsiprašė.

* „Aš ant jo nepykstu, toks jo darbas”, – kalbėjo mergina.

* E. Bendoraičio viešnamio plaštakė mano, kad į Vytauto gatvę D. Kedį atvydavo ne tik verslo reikalai, bet ir narkotikai. Per kratas pas E. Bendoraitį rastas nemažas jų kiekis.

* Kad D. Kedys vartodavo narkotikus, tiek prokurorams, tiek viešai yra paliudijusi ir jo buvusi sugyventinė L. Stankūnaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.