Panevėžio teismas į laisvę M. Balčiūno neišleido - skyrė 20 parų suėmimą

Panevėžio apygardos prokuratūra trečiadienio rytą kreipėsi į teismą prašydama korupcija įtariamą Lietuvos krepšinio federacijos generalinį sekretorių Mindaugą Balčiūną suimti dviem mėnesiams. Tačiau teismas nebuvo toks griežtas - nusprendė, kad M. Balčiūnui turi būti skirtas suėmimas 20 parų. Panevėžio mero patarėjas Darius Simėnas suimtas mėnesiui, netrukus tokia pati kardomoji priemonės buvo skirta ir Panevėžio „Romantic“ viešbučio savininkei Daliai Kuklierienei.

Viešbučio "Romantic", kuriam renovuoti, kaip įtariama, neteisėtai buvo panaudotos Panevėžio biudžeto lėšos, savininkė D. Kuklierienė suimta mėnesiui.<br>A. Švelna
Viešbučio "Romantic", kuriam renovuoti, kaip įtariama, neteisėtai buvo panaudotos Panevėžio biudžeto lėšos, savininkė D. Kuklierienė suimta mėnesiui.<br>A. Švelna
Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

Jan 9, 2013, 5:28 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 10:30 PM

M. Balčiūnui atstovauja du garsūs advokatai - Vidmantas Martyšius ir Gintaras Černiauskas. Gynyba tikina, kad M. Balčiūnas turi du mažus vaikus, 5 metų amžiaus dvynius, jo žmona nedirba, todėl jam reikia rūpintis šeima.

Advokatai tikina, kad įtariamasis nesirengia sprukti iš Lietuvos.

„Ar pas mus galioja kaltumo prezumpcija, ar vis dėlto – nekaltumo?“ – po teismo posėdžio, teisėjui išėjus rašyti nutarties, kalbėdamas su žurnalistais klausė žinomas advokatas G. Černiauskas. Jo teigimu, M. Balčiūnas – ne tik Lietuvos, bet ir užsienio šalių sporto pasaulyje gerai žinomas ir daug nusipelnęs asmuo.

Sausį jis kaip 27 šalių krepšinio federacijų pranešėjas turi pasisakyti tarptautiniame arbitražo teisme dėl FIBA vadovo.

M. Balčiūnas, pasak jo gynėjo, iš viso nesupranta, kuo yra kaltinamas, ir tikisi, kad įvyko nesusipratimas. LKF generaliniam sekretoriui pareikšti kaltinimai dokumentų klastojimu, bendrininkavimu ir pinigų pasisavinimu.

Panevėžio apygardos prokurorės Aurelijos Gališanskytės teigimu, ikiteisminis tyrimas pradėtas įtariant, kad prisidengiant įvairiais krepšinio renginiais, tarp jų – ir 2011 metais Lietuvoje vykusiu Europos vyrų krepšinio čempionatu, buvo panaudotos Panevėžio miesto savivaldybės lėšos.

Pasirašius bendradarbiavimo sutartį, iš Panevėžio miesto biudžeto į Lietuvos krepšinio federacijos sąskaitą buvo pervesta daugiau nei 2 mln. litų. Tačiau, užuot panaudojus miesto populiarinimui organizuojant jame įvairius krepšinio renginius, didžioji dalis šių lėšų buvo panaudota privataus viešbučio „Romantic“ rekonstrukcijai – papildomai pastatytas viešbučio priestatas.

M. Balčiūno advokato G. Černiausko nuomone, ruošiantis 2011 metų Europos vyrų čempionatui Lietuvoje, rengėjai įsipareigojo ne tik pasirūpinti 6 arenomis, tinkančiomis tokio lygio varžyboms, bet ir sportininkų bei žiūrovų apgyvendinimu. Tik didžiuosiuose miestuose nebuvo problema rasti tinkamo lygio viešbučių.

Mažesniuose miestuose dėl to iškilo problemų. „Ne tik Panevėžys būtų nukentėjęs, jei nebūtų buvusi išspręsta viešbučių problema. Visa Lietuva būtų praradusi teisę rengti čempionatą, jei nebūtų buvę išspręsti šie organizaciniai klausimai“, – priminė tuometę situaciją G. Černiauskas. Jo teigimu, LKF turėjo teisę finansuoti privataus viešbučio plėtrą.

Advokatas stebisi, kodėl būtent dabar STT ir prokuratūra ėmėsi šio tyrimo – juk sutartis tarp Panevėžio miesto savivaldybės ir LKF baigsis tik 2014 metais, todėl dar per anksti kalbėti, kad LKF savo įsipareigojimų populiarinti Panevėžį neįvykdė. „Prokuratūra neturėjo kantrybės palaukti, kol sutartis pasibaigs?“ – ironizavo G. Černiauskas.

Pasak G. Černiausko, jo ginamasis turi nuolatinį darbą, vienintelis išlaiko šeimą – jo žmona nedirba ir augina mažamečius vaikus, slėptis ar trukdyti tyrimui nesiruošia, todėl pati griežčiausiai sankcija jam neturėtų būti skirta. „Tikimės jį šiandien parvežti namo“,  – sakė advokatas.

M. Balčiūnas, D. Simėnas ir D. Kuklierienė iki šiol buvo sulaikyti dviem paroms.

Šiame ikiteisminiame tyrime įtarimai taip pat pareikšti Panevėžio merui konservatoriui Vitalijui Satkevičiui, tačiau jis sulaikytas nebuvo. PAreigūnų teigimu, įtarimai pareiškti dar dviems asmenims, tačiau kas jie – nenurorodoma. Ginant valstybės interesą, laikinai apribota įtariamųjų teisė naudotis savo turtu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.