Slaptosios tarnybos klausėsi Europos krepšinio čempionato rengėjų telefoninių pokalbių?

Lietuvos krepšinio federaciją (LKF) sudrebino iki šiol negirdėtas skandalas. Įtariant dokumentų klastojimu, bendrininkavimu ir pinigų pasisavinimu sulaikytas, o trečiadienį 20 parų suimtas jos generalinis sekretorius Mindaugas Balčiūnas.

M. Balčiūnas dar mažiausiai 20 dienų praleis areštinėje.<br>R. Stundžienė
M. Balčiūnas dar mažiausiai 20 dienų praleis areštinėje.<br>R. Stundžienė
Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

Jan 9, 2013, 4:25 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 10:30 PM

Svarstant jo suėmimo klausimą teisme paaiškėjo, kad šalies specialiosios tarnybos klausė 2011 metais vykusio Europos krepšinio čempionato organizatorių telefoninių pokalbių. Gali būti, kad slapta sekamas buvo ne tik M. Balčiūnas, bet ir kiti LKF vadovaujančius postus užimantys asmenys, taip pat politikai, verslininkai.

Trečiadienį Panevėžio apygardos teismas iš dalies patenkino prokurorų prašymą ir dokumentų klastojimu ir bendrininkavimu pasisavinant svetimą turtą įtariamą LKF generalinį sekretorių M. Balčiūną leido suimti 20 parų. Ikiteisminiam tyrimui vadovaujantys Panevėžio prokurorai teismo prašė jį suimti dviem mėnesiams.

Portalo lrytas.lt žiniomis, iš karto po sulaikymo praėjusio pirmadienio rytą M. Balčiūnas nelabai suprato, kokioje rimtoje situacijoje atsidūrė. Ko gero, jis manė, kad teisėsaugininkai užduos kelis klausimus, paims reikiamus dokumentus ir viskas tuo baigsis.

Du žinomi advokatai - Gintaras Černiauskas ir Vidmantas Martyšius - ginti vieną LKF vadovų ėmėsi tik visai neseniai.

„Iš karto po sulaikymo M. Balčiūnui buvo pasiūlytos valstybės skiriamo advokato paslaugos, jis su tuo džiaugsmingai sutiko. Ko gero, žmogus neįvertino situacijas, net asmeniškai mane pažinodamas jis neprašė pagalbos“, - portalo lrytas.lt žurnalistui sakė advokatas G. Černiauskas.

Panevėžio apygardos teismui sprendžiant M. Balčiūno suėmimo klausimą, ikiteisminį tyrimą kuruojantys prokurorai pateikė ir slapta įrašytų telefoninių pokalbių išklotines.

M. Balčiūno telefoninių pokalbių buvo klausomasi dar prieš Lietuvoje įvykstant 2011 metų Europos krepšinio čempionatui. Lrytas.lt šaltinių žiniomis, specialiosios tarnybos galėjo slapta klausytis visų čempionato organizatorių – aukštas pareigas LKF užimančių asmenų, taip pat politikų ir verslininkų pokalbių, juos sekti.

„Pokalbių išklotinėse neradau jokios kompromituojančios medžiagos. Žmonės džiaugėsi, kad pavyks gauti pinigų, bus išspręstos čempionato organizavimo problemos Panevėžyje. O dabar susidaro tokia situacija, kad žmogus baudžiamojon atsakomybėn traukiamas už parodytą iniciatyvą“, - svarstė advokatas G. Černiauskas.

Pasak advokato, ruošiantis 2011 metų Europos vyrų čempionatui Lietuvoje, rengėjai įsipareigojo ne tik pasirūpinti 6 arenomis, tinkančiomis tokio lygio varžyboms, bet ir sportininkų bei žiūrovų apgyvendinimu. Tik didžiuosiuose miestuose nebuvo problema rasti tinkamo lygio viešbučių.

Mažesniuose miestuose dėl to iškilo problemų.

„Ne tik Panevėžys būtų nukentėjęs, jei nebūtų buvusi išspręsta viešbučių problema. Visa Lietuva būtų praradusi teisę rengti čempionatą, jei nebūtų išspręsti šie organizaciniai klausimai. M. Balčiūnas parodė iniciatyvą, rado išeitį, o dabar prieš jį atsisuko visas teisėsaugos buldozeris“, – situaciją vertino G. Černiauskas.

Portalo lrytas.lt žiniomis, Panevėžio viešbutis „Romantic“, kurio rekonstrukcijai per vietos savivaldybę pinigų skyrė LKF, iki šiol turi galiojančią bendradarbiavimo sutartį. Už skirtus pinigus viešbutyje nemokamai gyvena LKF delegacijos, vyksta įvairūs renginiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.