Nusikaltėlių gaujos prostitucijos tinklus mėto ir mokyklose

Prostitucija klesti todėl, kad ją dangsto nusikaltėliai, o nelegaliame versle paklausios prekės yra ir nepilnametės. Jų buvo ir Drąsiaus Kedžio draugo Elvio Bendoraičio viešnamyje.

Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė ("Lietuvos rytas")

2013-01-19 15:28, atnaujinta 2018-03-13 16:47

Prostitučių ir jų sąvadautojų „stogais” prieš kelerius metus būdavo net policijos pareigūnai. O tokių veikėjų, kurie ne tik dangstė prostitutes, bet ir patys naudojosi jų paslaugomis, buvo sulaikyta ir nuteista Panevėžyje, Klaipėdoje ir Vilniuje.

Lietuvos kriminalinės policijos biuro (LKPB) viršininko Algirdo Matonio teigimu, pastaraisiais metais pareigūnų sulaikyta nebuvo, bet, kaip ir anksčiau, prostituciją kontroliuoja ir dengia organizuotos nusikalstamos gaujos.

„Arba patys sąvadautojai būna iš nusikalstamo pasaulio, arba jiems tokie veikėjai padeda. Prostitucija ir nusikalstamos grupuotės yra šalia vieni kitų”, – teigė A. Matonis.

Garsus advokatas nepadėjo

Savo viešnamį prieš keletą metų turėjo ir vieniems keiksmažodžiu, o kitiems kovos su pedofilija šaukle tapusi Garliava.

Jos savininkas – E.Bendoraitis, geras D.Kedžio pažįstamas ir jo svainio advokato Aido Venckaus klientas.

Kad ir kaip A.Venckus teisme stengėsi, jam nepavyko išsukti E.Bendoraičio.

Už merginų įtraukimą į prostituciją, ginklų ir sprogmenų laikymą, narkotikų platinimą, dokumentų klastojimą teisiamajam buvo skirta 13 metų laisvės atėmimo bausmė.

Viešnamio Garliavoje prostitutes prižiūrėjęs Tomas Mažūna už grotų sėdo beveik penkeriems metams, o savotiškas administratorės pareigas atlikusi 4 vaikų motina Jurgita Bereišaitė, kuri esant reikalui ir pati tenkindavo klientų poreikius, buvo išteisinta.

Manoma, kad E.Bendoraičio viešnamis buvo atidarytas 2001 metais, bet kaltinimai jo savininkui buvo pareikšti tik dėl veiklos nuo 2005 metų vasaros iki 2006 sausio.

Prostitutės – ir iš mokyklos

E.Bendoraitis pripažintas kaltu dėl to, kad privertė septynias neasocialiose šeimose gyvenančias merginas, iš kurių penkios buvo nepilnametės, verstis prostitucija.

Kai kurioms merginoms tuo metu nebuvo nė 16 metų. Jonučių mokyklos, kurią lankė ir D.Kedys, ir jo sesuo Neringa Venckienė, septintokės, aštuntokės, susigundžiusios galimybe užsidirbti, netrukus tapo garliaviškio įkaitėmis.

Nelegalaus viešnamio savininkas, kuris daugelį merginų prieš pateikdamas klientams išbandydavo pats, nepilnametes pripratino prie narkotikų, o nepaklusnias griežtai bausdavo, pagrasindavo nužudyti, laikydavo uždaręs garaže.

Viešnamis veikė prisidengęs erotinio masažo paslaugomis.

Skelbimai apie teikiamas paslaugas būdavo spausdinami laikraščiuose.

„Stogo” ir klientų neieškojo

Klientus „plaštakėms” kruopščiai atrinkdavo pats E.Bendoraitis, taip siekęs nepatekti į policijos akiratį, bet tai jo neišgelbėjo.

Tirdami šią bylą pareigūnai pasitenkino tiktai pagrindinių jo darbuotojų sulaikymu. Nei jo „stogo”, nei klientų kažkodėl neieškota, nors jų sąrašas ir buvo rastas pas J.Bereišaitę.

Kaip „Lietuvos rytui” prisipažino vienas ikiteisminio tyrimo tyrėjų, nebuvo nagrinėjamas ir D.Kedžio vaidmuo, nors tiek tada, tiek dabar Garliava ūžia, kad dviguba žmogžudyste įtariamas garliaviškis E.Bendoraičio viešnamyje ėjo toli gražu ne antraeiles pareigas.

Tai patvirtina ir buvusios viešnamio darbuotojos. Jų teigimu, D.Kedys buvo vienas šios įstaigos savininkų, kartu padėdavęs tuštinti ir E.Bendoraičio narkotikų atsargas.

Kad brolis nesėstų kartu su E.Bendoraičiu, esą labai rūpinosi N.Venckienė.

Būtent todėl sulaikius viešnamio įkūrėją jį ginti ėmė ne kas kitas, o A.Venckus, puikiai perpratęs tiek policijos darbą, tiek tokių viešnamių specifiką.

Tyrėjai prisimena, kad E.Bendoraičio ir jo advokato santykiai buvo itin šilti, jie elgėsi lyg seni draugai ir vienas kitą suprasdavo iš pusės žodžio.

2010 metų vasarą Klonio gatvėje sutikęs vieną E.Bendoraičio darbininkių, pasak šios merginos, A.Venckus jos atsiprašė, tačiau teisme jo elgesys toli gražu nebuvo panašus į kovotojo su pedofilais.

Ne kartą teigęs, jog neabejoja, kad mažametė jo žmonos dukterėčia buvo nuskriausta pedofilų, ir jis tiki mergaitės žodžiais, teisme A.Venckus žemino viešnamio aukas ir net prašė joms skirti psichologinę ekspertizę, esą paauglės yra tokio amžiaus, kad negali tinkamai įvertinti situacijos.

Draugui – gyvos prekės

Pradėjus svilti padams, E.Bendoraitis dvi savo viešnamio darbininkes perdavė draugui Edmundui Jakovlevui.

Kaip vėliau paaiškėjo, 15-metė ir 17-metė sąvadautojui buvo perleistos su sąlyga, kad E.Jakovlevas užtikrins paauglėms normalias darbo sąlygas.

Už „stogą” jaunosios prostitutės jam mokėdavo po 400 litų po kiekvieno savaitgalio, mat pačios dirbdavo tik penktadieniais–sekmadieniais, kai klientai geriausiai kibdavo.

Į šią sumą buvo įskaičiuoti ir narkotikai, amfetaminas – kad prostitutės galėtų atsipalaiduoti.

Teisme paaiškėjo: nors E.Jakovlevas nepamiršdavo iš merginų paimti pinigų už apsaugą, realios pagalbos iš jo jos nė sykio nesulaukė.

Kartą Jonavos gatvėje esančiame viešbutyje aptarnaujami klientai, pasibaigus sutartam laikui, nenorėjo merginų išleisti.

Jos apie nemalonią situaciją trumpąja žinute informavo E.Jakovlevą, tačiau jis į pagalbą taip ir neatvyko.

E.Jakovlevas sulaukė tokios pat bausmės, kaip ir prostitutes jam padovanojęs E.Bendoraitis, – 13 metų laisvės atėmimo.

Malonumai – ir mazochistams

Sutapimas ar dėsningumas, tačiau bene daugiausia policijos uždarytų viešnamių pastaraisiais metais būta Kaune ir jo rajone.

Prieš pusantrų metų Kauno pareigūnai sulaikė 34 metų ir 27 metų sutuoktinius, dviejų viešnamių savininkus.

Savanorių ir V.Krėvės prospektuose nuomojamuose butuose dirbo keturios 20–27 metų prostitutės.

Vienas šios porelės valdomas viešnamis buvo pritaikytas mazochistams.

Pareigūnai jame rado daugybę aštrių pojūčių mėgėjams skirtų žaisliukų, rimbų ir diržų kolekciją, specialiai sumontuotą rėmą su grandinėmis, unikalų įrenginį – žmogui prirakinti skirtą kelmą su kalvio pagamintais apkaustais.

Prie šio įrenginio atsiklaupusiems klientams apkaustais būdavo surakinamos rankos ir kaklas, o prostitutės juos čaižydavo rimbais.

Pavargus nuo ekstremalaus sekso būdavo galima atsipalaiduoti ant šalia numesto čiužinio. Ant jo būdavo pamaloninami ir sekso pageidaujantys vyriškiai.

Manoma, kad šis viešnamis veikė daugiau nei dvejus metus. Jis buvo reklamuojamas internete kaip erotinio masažo salonas.

Mazochistams skirti salonai niekada nebūdavo tušti. Per dieną juose apsilankydavo keturi penki vyrai, kurie už malonumų valandą sumokėdavo 500 litų.

Praturtėti bandė ir olandas

Kauno rajoną savo verslui pasirinko ir 50-metis olandas.

Jis kartu su 27 metais jaunesne bendrininke ir keturiomis prostitutėmis lietuvėmis buvo sulaikytas pernai rugsėjo 11-ąją.

Olandas savo viešnamio paslaugas reklamavo interneto portaluose, o į 400 litų už valandą kainą buvo įskaičiuoti ne tik intymūs santykiai su gražia mergina, bet ir taurė šampano bei atsipalaidavimas sūkurinėje vonioje.

Olandą ir jo draugę pirmosios instancijos teismas pamalonino. Moteris buvo išteisinta, o užsieniečiui baudžiamuoju įsakymu skirta bauda.

Toks sprendimas netenkino prokurorų. Nuosprendis buvo apskųstas, prokuratūros skundas nagrinėjamas Kauno apygardos teisme.

Pasak LKPB viršininko A.Matonio, šis asmuo yra bene vienintelis užsienietis, kuris už vertimąsi iš kito asmens prostitucijos buvo sulaikytas Lietuvoje: „Užsieniečiai nelabai supranta, kodėl šis verslas pas mus nelegalizuotas, tačiau stengiasi įstatymų nepažeidinėti, kuriasi ten, kur prostitucija yra įteisinta.”

Prostitutės iš užsienio Lietuvoje – ne naujiena. Mūsų šalį šiam darbui renkasi buvusių sovietinių šalių pilietės – rusės,baltarusės, ukrainietės.

O lietuves vilioja Vakarų Europa, kur jos paslaugas gali teikti legaliai ir neblogai užsidirbti.

Nors vis išgirstame apie prievarta į sekso vergiją parduotas ir iš jos išlaisvintas tautietes, jomis daugiausia rūpinasi ne policijos pareigūnai, o nevyriausybinės organizacijos ar ta valstybė, kurioje jos buvo įdarbintos viešnamiuose.

Prieš savo valią į sekso paslaugų sritį pakliuvusios moterys yra pripažįstamos prekybos žmonėmis aukomis ir, jei to pačios pageidauja, joms suteikiama galimybė grįžti į gimtąją šalį.

Ne viešnamis, o slaptnamis

Pareigūnai pažymi, kad nemažai tokių moterų vis dėlto linkusios pasilikti užsienyje.

Visose ES šalyse aukoms suteikiama pagalba, joms padedama integruotis į visuomenę.

„Anksčiau už prostituciją sulaikytos moterys būdavo išsiunčiamos į Lietuvą, bet Lietuvai tapus ES nare ir išsiplėtus Šengeno erdvei deportacija baigėsi”, – sakė A.Matonis.

A.Matonis juokauja, kad viešnamių sąvoka lietuviškam prostitucijos verslui nėra labai tinkama, mat Lietuva kartu su Malta, Rumunija ir Slovėnija yra vienintelės ES valstybės, kuriose baudžiamos prostitutės.

„Mes galime kalbėti ne apie viešuosius namus, o apie patalpas, kuriose teikiamos prostitucijos paslaugos. Tai slaptnamiai, nes dėl griežtų įstatymų prostitucijos verslu užsiimantys asmenys stengiasi ne viešintis, o pasislėpti”, – sakė LKPB viršininkas.

Pasak A.Matonio, ankščiau ilgą laiką butus prostitutėms nuomoję sąvadautojai dabar pakeitė savo darbo specifiką – butai nuomojami labai trumpam laikotarpiui, dažniausiai parai ar kelioms.

Padirbėjus viename bute, netrukus veikla perkeliama į kitą.

Iš butų prostitucija persikelia ir į naktinius klubus, kuriuose ne tik šokamas striptizas, bet ir teikiamos sekso paslaugos.

Įkliuvo žudiko giminaičiai

Vilniaus apygardos teisme iki šiol dar nagrinėjama vadinamoji „Edenų” byla, kurioje kaltinimai už prostitucijos organizavimą pareikšti žurnalisto V.Lingio žudiko I.Achremovo pusbroliui Aleksandrui Achremovui bei brolio Olego Zajančkovskio žmonai Anželikai Zajančkovskajai.

Vilniaus naktiniuose klubuose „Eden Club”, „Eden Club Gold”, „Eden Club3” bei „Waterworld”, kaip ir E.Bendoraičio viešnamyje, dirbo ne tik pilnametystės sulaukusios merginos.

Nepilnametėms šiuose klubuose teko ne tiktai šokti striptizą, užsiimti konsumacija, bet ir aptarnauti klientus privačiuose kambariuose, kuriuose buvo įrengta sūkurinė vonia bei nedidelė šokių aikštelė.

Kainos už paslaugas buvo surašytos specialiame „Crazy meniu”, kuris būdavo pateikiamas tik itin patikimiems klientams.

Privatus 15 min. šokis „Edeno” klubuose kainavo 300 litų, valandos trukmės erotinė programa – 700 litų, privatus valandos šokis – 1000 litų.

„Meniu” paslaugos visuomet būdavo derinamos su tą vakarą dirbančiu administratoriumi, kuriam klientas pasakydavo, ko konkrečiai trokšta – lytinių santykių, erotinio masažo ar bendravimo su keliomis merginomis.

Per vakarą šokėjoms tekdavo aptarnaudavo po 4–5 klientus.

Tvarką klubuose prižiūrėdavo A.Zajančkovskaja, kuri nepaklususioms prostitutėms skirdavo baudas, atimdavo dalį atlyginimo.

A.Achremovas klubuose buvo retas svečias. Jis pats merginų paslaugomis nesinaudodavo, tačiau leisdavo pasismaginti savo draugams.

Viena šokėjų tyrėjams papasakojo, kad kartą į klubą atvažiavo A.Achremovo draugai.

Ji buvo labai pavargusi, todėl dirbti atsisakė. Apie tai iškart buvo informuota A.Zajančkovskaja, kuri merginai griežtai nurodė: „Eini ir darai, ką turi daryti.”

Klientams ši valanda su prostitute kainavo 1500 litų, bet mergina negavo nė cento, nes klubo vadovė už nepaklusnumą skyrė jai tokio paties dydžio baudą.

Už pelnymąsi iš prostitucijos jau yra nubausti septyni naktinių klubų darbuotojai.

Jiems skirtos kelių tūkstančių litų baudos, be to, teismas yra nusprendęs iš jų konfiskuoti iš nusikalstamos veikos uždirbtus pinigus.

Bene daugiausia teks atiduoti naktinių klubų personalo vadovei Linai Dumbrienei – iš jos konfiskuota 45,6 tūkst. litų.

Išgarsino V.Junoko sūnus

Kaune įsikūrusi prostitutė Laima Ambrasaitė išgarsėjo, kai praėjusių metų vasario 18-ąją į jos nuomojamą butą Vilniuje įsiveržė buvusio Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) vadovo Valentino Junoko sūnus Edvinas Junokas ir jo draugas Robertas Repšas.

L.Ambrasaitė teigė, kad į Vilnių atvyko norėdama apsipirkti prekybos centre „Ozas”.

Esą nuomotis butą jai buvo patogiau nei gyventi viešbutyje, nes sostinėje dažnai atsiranda reikalų.

E.Junokas ir R.Repšas tvirtino, kad į L.Ambrasaitės nuomojamą butą L.Giros gatvėje vyko vykdydami E.Junoko kliento prašymą išvaryti prostitutes iš Vilniaus.

Klientas norėjo sostinėje įkurti masažo saloną, bet jam trukdė sekso paslaugas teikiančios „masažistės”.

Internete radęs Greta prisistačiusios L.Ambrasaitės numerį, R.Repšas susitarė pas ją atvykti.

Kai į nuomojamo buto L.Giros gatvėje duris kažkas paskambino, duris nedvejodama atidarė pusnuogė L.Ambrasaitė. Į butą įsiveržusiam kaukėtam ir ginkluotam R.Repšui mergina iš karto atidavė 2500 litų.

Tuomet į butą įėjo ir E.Junokas. Jis elgėsi agresyviau – keikėsi, grasino ginklu ir reikalavo parodyti, kur yra seifas.

Išnaršę kambarius ir neradę seifo nusikaltėliai dar pasiėmė nešiojamąjį kompiuterį ir du mobiliojo ryšio telefonus.

Įtariamuosius kriminalistai susekė ir sulaikė Vilniuje praėjus mėnesiui po nusikaltimo.

Vyrai sulaikyti sustabdžius jų automobilį „Saab”, kuriame rasti du užtaisyti pistoletai, guminė lazda, radijo stotis.

E.Junokui ir R.Repšui skirta po 4 metus laisvės atėmimo.

Abu jie bandė nuosprendį apskųsti, tačiau Vilniaus apygardos teismas pernai gruodį jų skundus atmetė.

Klientų Kaune netrūkdavo

L.Ambrasaitė yra gerai žinoma Kauno teisėsaugininkams.

Prieš šį nusikaltimą ji šeimininkavo Kaune, Girstupio gatvėje, veikusiame viešnamyje, kuris buvo užmaskuotas masažo salono iškaba.

Mergina šiuo nelegaliu verslu vertėsi ne vienus metus. Saugumo sumetimais maždaug kartą per metus persikraustydavo vis į kitą vietą.

Sąvadautojai sekėsi neblogai. Per dieną į jos saloną užsukdavo 10–15 vyrų, kurie mokėdavo prostitutėms po 180 litų už valandą.

Per dieną viešnamio pajamos siekdavo 2000 litų, pusę pinigų prostitutės atiduodavo šeimininkei, kuri rūpindavosi visais buities reikalais.

Kaunietė samdė šešias prostitutes, iš jų jauniausiai – 19, o vyriausiai – 44 metai.

Girstupio gatvėje, trijų kambarių bute veikusiame viešnamyje, buvo rengiamos specialios programos – valdovių ir vergų sekso žaidimai su rimbais, aukštakulniais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.