Šiauliuose sulaikyti narkotikus platinę pareigūnai, atliktos kratos (atnaujinta)

Šiaulių apskrities vyriausiąjį policijos komisariatą (AVPK) užgulė teisėsaugininkų pajėgos. Paaiškėjo, kad kovotojai su narkotikais patys itin dideliais kiekiais platino narkotines ir psichotropines medžiagas. Trečiadienį sulaikyti keturi nusikaltimais įtariami pareigūnai. Visi jie dirbo Organizuoto nusikalstamumo tyrimo biuro Narkotikų kontrolės skyriuje. Vienas iš jų - to skyriaus vadovas Tomas Ruchtinas. Atliktos kratos. 

Policijos departamento Imuniteto valdybos viršininkas Donatas Malaškevičius sakė, kad visi sulaikytieji dirbo Narkotikų kontrolės skyriuje, tarp sulaikytų įtariamųjų yra ir šio skyriaus viršininkas.<br>T. Bauras
Policijos departamento Imuniteto valdybos viršininkas Donatas Malaškevičius sakė, kad visi sulaikytieji dirbo Narkotikų kontrolės skyriuje, tarp sulaikytų įtariamųjų yra ir šio skyriaus viršininkas.<br>T. Bauras
Daugiau nuotraukų (1)

Dovydas Pancerovas, Ričardas Vitkus

Jan 23, 2013, 6:47 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 9:38 AM

Narkotinių medžiagų nesąžiningi pareigūnai gaudavo įvairiais būdais – pasisavindavo konfiskuotų narkotikų, taip pat vogdavo iš kitų nusikaltėlių. Tačiau Šiaulių AVPK pareigūnai nepastebėjo konfiskuotų kvaišalų trūkumo.

Nusikalstamoje veikloje dalyvavo ir su teisėsauga nesusiję asmenys. Kiek jų ir ar jie yra sulaikyti - Policijos departamentas kol kas nekomentuoja. 

Sučiupti įtariamieji pristatomi į Policijos departamento Imuniteto valdybą. Bus sprendžiamas klausimas dėl kardomųjų priemonių jiems skyrimo. 

Tyrimas buvo pradėtas, kai buvo gauta informacijos apie Šiaulių pareigūnų galimą įsitraukimą į narkotinių ir psichotropinių medžiagų platinimą. Tai buvo pastebėta atliekant teritorinių policijos įstaigų nuotolinį stebėjimą ir užtikrinant kriminalinės žvalgybos kontrolę. Ta informacija pasitvirtino.  

Buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl piktnaudžiavimo, kyšininkavimo, labai didelio narkotinių medžiagų kiekio užvaldymo, neteisėto disponavimo labai dideliu narkotinių medžiagų kiekiu, jų platinimo bei kitų nusikalstamų veikų. 

Didelės policijos pajėgos tiria Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnų galimų korupcijos apraiškų pobūdį ir mastą, vykdomi išsamūs padalinių veiklos patikrinimai. 

Atsižvelgiant į tyrimo sudėtingumą, ikiteisminį tyrimą atlieka Lietuvos kriminalinės policijos biuras ir Policijos departamento Imuniteto valdybos padalinių ikiteisminio tyrimo grupė. Ikiteisminį tyrimą organizuoja ir jam vadovauja Generalinės prokuratūros prokurorai. 

Narkotikų trūkumo nepastebėjo

Šiaulių apskrities vyriausiojo polcijos komisariato viršininko Egidijaus Lapinsko teigimu, sulaikytieji yra labai patyrę pareigūnai. Jų darbo stažas - nuo 8 iki 19 metų. Jie neturėjo galiojančių drausminių nuobaudų, todėl toks įvykis buvo staigmena kolegoms. Sulaikytas Organizuoto nusikalstamumo tyrimo biuro vadas T. Ruchtinas pernai buvo pripažintas Šiaulių AVPK organizuojamo konkurso „Metų seklys“ 1-osios vietos laimėtoju.

Nusikaltimų, susijusių su narkotinėmis ir pschotropinėmis medžiagomis pastaruoju metu daugėjo tiek Lietuvoje, tiek Šiaulių apskrityje. Tačiau Šiaulių AVPK tokių nusikaltimų pernai užregistravo mažiau nei prieš metus. 

2011 metais Lietuvoje užregistruoti 1610 nusikaltimų susijusių su kvaišalų disponavimu ir platinimu. Pernai - jau 2337 nusikaltimai. Šiaulių apskrityje 2011 metais tokių nusikaltimų buvo užregistruota 106, o pernai - jau tik 113. Šiaulių AVPK pareigūnai 2011 metais užregistravo 88, o pernai - tik 63 su kvaišalų disponavimu ir jų platinimu susijusius nusikaltimus.

Pasak Šiaulių AVPK viršininko E. Lapinsko, pernai sumažėjęs tokių nusikaltimų skaičius negali būti tiesiogiai siejamas su vangesniu pareigūnų darbu. „Pernai narkotinių priemonių Šiauliuose buvo išimta kur kas daugiau nei 2011 metais“, - portalui lrytas.lt sakė E. Lapinskas.

Pareigūnų vadovas E. Lapinskas sakė, kad šis įvykis yra skaudus, tačiau tai kartu bus ir gera pamoka tiems, kas galvoja, kad dirbant policijoje galima vykdyti nusikalstamas veikas. „Nesąžiningų pareigūnų neturėtų likti. Ir galiu pasakyti, kad didžioji dalis Šiaulių AVPK pareigūnų dirba sąžiningai“, - portalui lrytas.lt tvirtino E. Lapinskas.

2011-ųjų pabaigoje Šiaulių AVPK sukrėtė skandalas dėl konfiskuotų cigarečių dingimo - po patikrinimo buvo pasigesta policijos komisariato saugykloje laikytų cigarečių už keliasdešimt tūkstančių litų.

Šis nusikaltimas buvo ištirtas, o kaltininkas, šiuo metu jau pensijoje esantis policijos pareigūnas, netrukus turėtų stoti prieš teismą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.