Viešbučio „Romantic“ savininkė lieka už grotų (papildyta)

Panevėžio apygardos teismas nepradžiugino „Romantic“ viešbučio savininkės Dalios Kuklierienės - teismas atmetė verslininkės gynėjo skundą dėl suėmimo ir paliko ją už grotų. Šis sprendimas - galutinis ir neskundžiamas. Korupcijos ir neteisėto maždaug 2,5 mln. litų Panevėžio biudžeto pinigų panaudojimo privataus jos viešbučio renovavimo byloje įtariamąja tapusi verslininkė mėnesiui buvo suimta sausio 9 dieną. 

D. Kuklierienė ilgiausiai iš šios bylos įtariamųjų laikoma už grotų.<br>A. Švelna
D. Kuklierienė ilgiausiai iš šios bylos įtariamųjų laikoma už grotų.<br>A. Švelna
Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

Jan 24, 2013, 6:55 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 7:42 AM

Atmesdamas įtariamosios D. Kuklierienės skundą apeliacinės instancijos teismas nurodė, kad suėmimas D. Kuklierienei paskirtas Baudžiamojo proceso kodekse numatytu pagrindu, t. y. pagrįstai manant, kad ji trukdys procesui. Šio suėmimo pagrindo buvimą patvirtina ikiteisminio tyrimo byloje esanti medžiaga.

Aukštesnysis teismas taip pat pažymėjo, kad yra duomenų, jog D. Kuklierienė jau yra klastojusi dokumentus, siekdama išvengti dalyvauti teisminiame procese kitoje byloje. Aukštesniojo teismo nuomone, tai leidžia pagrįstai manyti, kad ir ateityje būdama laisvėje ji gali imtis veiksmų, kuriais trukdytų procesui.

Apeliacinės instancijos teismas, atsižvelgęs į nusikaltimų, kurių padarymu įtariama D. Kuklierienė, pobūdį ir sunkumą, ikiteisminio tyrimo sudėtingumą ir apimtį, taip pat į tai, jog 2013 m. sausio 22 d. D. Kuklierienei įteiktas pranešimas apie naujus įtarimus dėl nusikalstamų veikų padarymo, pažymėjo, jog viešasis interesas išsamiai ir netrukdomai ištirti bei teisiškai įvertinti nusikalstamas veikas yra neabejotinai svaresnis už asmens laisvės gerbimą.

Vienintelė liko už grotų

Praėjusios savaitės pabaigoje iš areštinės pirma laiko išleisti kiti du įtariamieji – Lietuvos krepšinio federacijos generalinis sekretorius Mindaugas Balčiūnas ir Panevėžio mero patarėjas Darius Simėnas.

Abiems jiems skirtos švelnesnės kardomosios priemonės. M. Balčiūnas trims mėnesiams nušalintas nuo LKF vadovo pareigų, pusmečiui jam skirtas namų areštas. D. Simėnas nuo mero patarėjo pareigų nušalintas mėnesiui, jam skirtas rašytinis pasižadėjimas neišvykti. Jiems taip pat uždrausta bendrauti su kitais įtariamaisiais bei kai kuriais liudytojais.

Naujausiais duomenimis, iš viso šiame Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) ir prokuratūros atliekamame ikiteisminiame tyrime įtarimai pareikšti 10 asmenų. Tarp jų – ir Panevėžio miesto merui Vitalijui Satkevičiui. Tačiau taikyti griežčiausią kardomąją priemonę – suėmimą sausio 9 diena pareigūnai teismo paprašė tik M. Balčiūnui, D. Kuklierienei ir D. Simėnui.

Sprendimą paskelbė popiet

Skundą Panevėžio apygardos teismui pateikęs D. Kuklierienės advokatas Matynas Žilinskas po skundo nagrinėjimo posėdžio sakė, kad pagrindinis skundo motyvas – byloje nėra duomenų, kad jo ginamoji gali daryti įtaką su bylos tyrimu susijusiems asmenims, trukdyti tyrimui.

„Tikiuosi, kad Panevėžio apygardos teismas bus nuoseklus – tyrimas tas pats, o kiti įtariamieji jau paleisti“, – tikėjosi vilnietis advokatas.

Pasak M. Žilinsko, praėjo jau pakankamai daug laiko, kad visi būtini, pagrindiniai tyrimo veiksmai būtų atlikti. „Juk santykiai civiliniai, visos sutartys viešai žinomos, viskas yra savivaldybėje, reikia tik teisinės šių veiksmų kvalifikacijos.“

Advokato teigimu, jo ginamoji savo kaltės nepripažįsta. Moteris beveik visą suėmimo laiką buvo laikoma Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato areštinėje, tačiau neseniai buvo kuriam laikui išvežta į Šiaulių tardymo izoliatorių. Advokato teigimu, taip greičiausiai buvo padaryta dėl to, kad vienoje areštinėje suimtasis gali būti laikomas ne ilgiau kaip 15 parų.

Vis dėl to po pietų išgirdęs, kad jo skundas atmestas, advokatas M. Žilinskas neslėpė nusivylimo. "Pasigedau Panevėžio apygardos teismo nuoseklumo – juk kitų įtariamųjų atžvilgiu priimti kiti procesiniai sprendimai", – sakė advokatas. Jo ginamoji už grotų palikta iki vasario 7 dienos, kai baigsis suėmimo terminas.  

Bėdos dėl viešbučio plėtros

Tyrimą STT pareigūnai pradėjo įtardami, kad prieš 2011 metų Europos vyrų krepšinio čempionatą galėjo būti parengtas planas, kaip neteisėtai už Panevėžio miesto savivaldybės lėšas rekonstruoti uždarosios akcinės bendrovės „Via Unica“ viešbutį „Romantic“. Jo savininkė ir yra D. Kuklierienė.

Anot teisėsaugininkų, 2010 metais tarp Panevėžio miesto savivaldybės ir LKF buvo pasirašyta daugiau kaip 2 mln. litų vertės sutartis dėl Europos vyrų krepšinio čempionato varžybų organizavimo, krepšinio populiarinimo ir plėtros mieste programos įgyvendinimo paslaugos pirkimo, nors galėjo būti žinoma, kad ši sutartis nebus tinkamai vykdoma, išrašytos sąskaitos už atliktus darbus bus suklastotos.

Su šia LKF ir Panevėžio miesto savivaldybės bendradarbiavimo sutartimi susijusiems asmenims pareikšti įtarimai dėl sukčiavimo, piktnaudžiavimo, dokumento suklastojimo ar disponavimo suklastotu dokumentu bei kyšininkavimo.

Plėsti viešbučio nesiveržė

Viešbučio „Romantic“ renovacijos prireikė prieš keletą metų, ruošiantis Lietuvoje 2011 metais numatytam Europos vyrų krepšinio čempionatui.

Panevėžio „Cido“ arenoje turėjo būti rengiamos vieno čempionato pogrupio rungtynės. Tačiau jos galėjo ir neįvykti dėl apgyvendinimo problemų. Pagal griežtus Tarptautinės krepšinio federacijos (FIBA) reikalavimus čempionato dalyviai turi būti apgyvendinti 4 žvaigždučių viešbutyje ir jame turi tilpti ne mažiau kaip 120 svečių. Be to, nuo viešbučio iki arenos, kur vyks rungtynės, turi būti ne daugiau kaip 20 minučių kelio.

Čempionato rengėjai ir Panevėžio valdžia svarstė įvairius variantus. Tačiau per likusį iki čempionato laiką mieste pastatyti naują viešbutį nebuvo nei laiko, nei lėšų. Dėl reikalingų didžiulių investicijų buvo atsisakyta ir galimybės kapitaliai suremontuoti Panevėžio centre stūksantį viešbutį „Panevėžys“. Tuomet visų akys nukrypo į gražioje Panevėžio vietoje, šalia Senvagės, įsikūrusį viešbutį „Romantic“

Vienintelis Panevėžyje 4 žvaigždučių viešbutis „Romantic“ visus FIBA keliamus reikalavimus atitiko, išskyrus vieną – jame tebuvo 40 kambarių, kuriuose galima apgyvendinti 65 svečius.

Į siūlymą praplėsti jos viešbutį, kad čempionato metu būtų galima apgyvendinti sportininkus ir kitus svečius, D. Kuklierienė iš pradžių reagavo kritiškai ir net abejojo, ar politikų žadamos investicijos jos verslui nebus pragaištingos.

„Net ir geriausiais laikais iš 40 viešbučio kambarių paprastai būdavo užimta maždaug pusė. Ką po čempionato turėsiu daryti su padidėjusiu plotu? Juk tuos kambarius reikės išlaikyti“, – dar 2009 metų spalį „Lietuvos rytui“ sakė D.Kuklierienė.

Vis dėlto galiausiai renovuoti viešbutį „Romantic“ buvo sutarta ir 2010 metų spalį buvo pradėtos statybos. Pristačius priestatą, viešbutyje buvo papildomai įrengti 33 kambariai. Teko pasirūpinti ir aukštaūgių krepšininkų komfortu. Pavyzdžiui, nupirktos ilgesnės nei standartinės, 230 cm ilgio lovos.

Išgarsino ispanų žvaigždė

Europos vyrų krepšinio čempionato metu viešbutyje „Romantic“ buvo apsistojusi Ispanijos rinktinė. Jos lyderis Marko Gasolis, vos įsikūręs viešbutyje, netrukus socialiniame tinkle „Twitter“ patalpino nuotrauką, kurioje jis guli lovoje savo kambaryje kartu su komandos draugu.

„Ką tik atvykau į viešbutį ir tik norėjau pasidalinti nuotrauka, kaip atrodo mūsų viešbučio kambarys pirmajame čempionato etape“, – po nuotrauka parašė M. Gasolis.

Tačiau žvaigždės gerbėjus labiausiai suintrigavo siena virš krepšininko lovos. Jie nenuilsdami spėliojo – čia meno kūrinys ar tiesiog nubyrėjęs tinkas. Tuo tarpu Panevėžio viešbutyje „Romantic“ daryta nuotrauka plačiai plito internete.

Kalbos apie daug dėmesio sulaukusią nuotrauką pasiekė ir „FIBA Europe“ generalinio sekretoriaus Naro Zanolino ausis. Šis negailėjo pagyrų šiam Panevėžio viešbučiui ir šiek tiek pasišaipė iš Ispanijos rinktinės lyderio.

„Pažįstu Marko pakankamai gerai, jis dar jaunas žaidėjas. „Romantic“ viešbutis – aukščiausios klasės, buvau ten ne kartą. Padaryti tokį interjerą kainavo daug pinigų, ir Marko neturėjo taip elgtis. Manau, jam reiktų suaugti. Žinote, vaikai lieka vaikais, nepaisant to, kad žaidžia NBA ir uždirba milijonus“, - po čempionato surengtoje spaudos konferencijoje juokėsi N. Zanolinas.

Po šio per plačiai nuskambėjusio įvykio D. Kuklierienė žurnalistams sakė, kad tai – puiki jos viešbučio reklama.

2011 metų pabaigoje D. Kuklierienės valdoma bendrovė „Via Unica“ Ūkio ministerijos surengtame konkurse pateko tarp aštuonių labiausiai šaliai nusipelniusių įmonių. Ji buvo apdovanota už „Panevėžio apgyvendinimo sektoriaus plėtrą ir modernizavimą, naujų turizmo paslaugų pasiūlą rengiantis šių metų krepšinio čempionatui“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.