Panevėžį gaisrais šiurpino daugybę kartų teistas jaunuolis

„Ojoj“, – beveik choru Panevėžio miesto apylinkės salėje ištarė būrys nukentėjusiųjų, išgirdusių, kad pernai vasarą juos apvogęs ar turtą padegęs 20-metis Kęstutis Šukys anksčiau yra teistas jau 8 kartus. Šįkart K. Šukys į teisiamųjų suolą sėdo dėl 9 padegimų ir dviejų vagysčių. Nukentėjusiems jis padarė žalos už daugiau nei 100 tūkst. litų.

Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

2013-01-25 20:34, atnaujinta 2018-03-13 05:51

Pernai balandį paleistas į laisvę iš įkalinimo įstaigos vaikinas vasarą smaginosi be jokio tikslo Panevėžyje padeginėdamas įvairius pastatus, automobilį, kaimyno butą. Pastarąjį prieš padegdamas jis dar apvogė, kiek anksčiau nugvelbė dviejų vienos miesto kavinės darbuotojų rankines, ligoninės paciento telefoną.

Baudžiamosios bylos, kurioje K. Šukys kaltinamas dėl svetimo turto sugadinimo, sunaikinimo ir vagysčių, teismas penktadienį iš esmės nepradėjo nagrinėti, nes nebuvo atvykę keli nukentėjusieji. Tačiau buvo nuspręsta apklausti atvykusius nuo K. Šukio nukentėjusius žmones ir liudytojus.

Sudegino gaterį

Galbūt pradėjus bylą nagrinėti iš esmės ir teisiamajam ėmus duoti parodymu, paaiškės, kodėl jis tapo padegėju. Tačiau išklausius nukentėjusiųjų ir liudytojų pasakojimus atrodo, kad šie gaisrai visiškai nesusiję ir sukelti tiesiog pramogaujant.

Pats K. Šukys pareigūnams yra sakęs, kad noras padegti jam kyla dėl ko nors supykus. Vis dėl to, nors jaunuoliui nustatytas lengvas protinis atsilikimas, specialistai nutarė, kad jis yra pakaltinamas bei nusprendė, kad jis neserga piromanija (liguistas potraukis ugniai – red. past.).

K. Šukys anksčiau 8 kartus teistas: už padegimą, vagystes, plėšimą.

Įmonei – didžiulė žala

Šįkart didžiausių nuostolių K. Šukys padarė J. Basanavičiaus gatvėje įsikūrusiai uždarajai akcinei bendrovei „Baltgiris“. Gegužės 1 dieną, apie 17 val., jaunuolis padegė gaterinės pastatą. Jis visiškai sudegė, bendrovei padaryta beveik 65 tūkst. litų žala.

Po kiek laiko šios medžio apdirbimu besiverčiančios bendrovės teritorijoje vėl kilo gaisras, sudegė sandėliukas. Nuostoliai įvertinti 5 tūkst. 500 litų.

Visureigį padegė vidury dienos

Netrukus nuo K. Šukio nukentėjo panevėžietis Gintaras R. Gegužės 29 dieną, apie 11 val. jis užsuko į advokatų kontorą pačiame Panevėžio centre, Kranto gatvėje. Savo 1997 metų gamybos visureigį „Land Rover“ palikęs prie pastato, jo savininkas kontoroje gerdamas kavą laukė savo bičiulio advokato. Maždaug po 20 min. jam pranešė, kad dega jo automobilis. Išskubėjęs lauk, panevėžietis pamatė, kad dega „Land Rover“ priekinė dalis, o atskubėję ugniagesiai jį gesina.

Kaip teisme pasakojo visureigio savininkas, per gaisrą visiškai išdegė automobilio variklio skyrius, buvo nepataisomai sugadintos automobilio priekinės kėbulo dalies detalės. Ugniagesiai iš pradžių spėjo, kad gaisras galėjo kilti dėl techninio automobilio gedimo. Tačiau Gintaras R. tokia versija suabejojo – neseniai nusipirktą automobilį jis pats buvo susiremontavęs, atlikęs techninę apžiūrą. Vėliau nustatyta, kad automobilis užsiliepsnojo padegus jo priekinį bamperį.

Gaisro padarytą žalą automobilio savininkas, pasitaręs su specialistais, įvertino 6,5 tūkst. litų. Tiesa, nesitikėdamas, kad padegėjas bus nustatytas, vyriškis net nedarė ekspertizės ugnies padarytai žalai apskaičiuoti, nes ji jam būtų kainavusi dar 700-800 litų. Todėl teismas paragino jį bei kitus nukentėjusiuosius iki kito teismo posėdžio raštu pateikti sąrašą, kokios vertybės sugadintos ar sunaikintos ir kokia jų vertė.

Padeginėjo kas papuolė?

Po mėnesio, birželio 29 dieną, užsidegė Ramygalos gatvėje įsikūrusios garažų bendrijos sargų namelis. Jame sargai budi tik naktį. Rūkstančius iš pastato dūmus pro šalį važiuodamas vieno iš garažų savininkas pamatė popietę, apie 15 val. 30 min. Vyriškis iškvietė ugniagesius. Bendrijos pirmininkas nuostolius įvertino daugiau nei 200 litų.

Liepos 5 dieną, apie 19 val., Šv. Zitos gatvėje esančio privataus namo kieme užsiliepsnojo malkinė, ugnis persimetė į šalia stovinčio ūkinio pastato pastogę, nudegė dalis jo stogo. Toje pačioje gatvėje malkinė ir garažas buvo padegti ir liepos 13-osios naktį.

Tik atsitiktinai didelių nuostolių išvengė Panevėžio centrinėje turgavietėje kioską turintis verslininkas. Liepos 7 dienos popietę, kai turgus jau nedirbo, apie 16 val., suveikė šiame kioske įrengta apsaugos signalizacija. Atskubėję saugos tarnybos darbuotojai jokių įsilaužimo žymių nepastebėjo. Tačiau paaiškėjo, kad kioską, kuriame buvo laikomos pramoninės prekės, buvo bandyta padegti – galinėje pastato dalyje rasta apsvilusi iš po kioską dengiančios skardos išlindusi apšiltinimo medžiaga.

Po šio gaisro pareigūnus sudomino greta įsikūrusios Panevėžio pradinės mokyklos darbuotojos pasakojimas. Moteris papasakojo, kad tądien ji per langą pamatė į mokyklos teritoriją įeinantį jaunuolį. Vaikinas, kuris nešėsi ant pečių nedidelę kuprinę, užlindo už mokyklos garažo. Už jo prasideda turgavietės teritorija. Netrukus nepažįstamasis nuėjo tolyn, kažkodėl vis atsisukdamas ir dairydamasis. O netrukus paaiškėjo, kad buvo bandyta padegti čia pat esantį verslininko kioską.

Teisme mokyklos darbuotoja patvirtino, kad teisiamasis K. Šukys panašus į jos darbovietės teritorijoje matytą vaikiną, kurį ji įsiminė dėl neįprastų veido bruožų.

Butas degė dukart

Į teisėsaugos pareigūnų rankas K. Šukys pakliuvo po neramios nakties Liepų alėjoje. Naktį iš liepos 23 į 24 dieną, apie 1 val., Liepų alėjos 7 namo gyventojai pastebėjo, kad dega 3-me namo aukšte esančio buto lauko durys. Iškviesti ugniagesiai gaisrą užgesino. Norėdami įsitikinti, ar buto viduje nėra žmonių ir ar ugnis neišplito į vidų, jie išlaužė duris.

Įsitikinę, kad bute niekas nedega ir žmonių, kuriems grėstų pavojus, jame nėra, ugniagesiai išvažiavo. Tiesa, jie informavo policiją, kad teko išlaužti buto duris, o savininkų nėra, todėl reikia pasirūpinti turto saugumu.

Vis dėl to šis prašymas nebuvo įvykdytas. Po poros valandų ugniagesiai vėl buvo iškviesti į šį bendrabučio tipo namą. Tos pačios pamainos ugniagesiai apstulbo pamatę, kad atvira liepsna dega visas kambarys, kurio lauko duris tą pačią naktį jie jau gesino.

Šįkart ugnis 18 kv. metrų kambarį nuniokojo visiškai. Sudegė visas jame esantis turtas, baldai, nuo sienų nubyrėjo tinkas, išdegė grindys, langas, durys. Buto savininkė nuostolius įvertino 20 tūkst. litų. Ugnies suniokotą iki tol tvarkingą kambarį ji vėliau pardavė vos už 4 tūkst. litų.

Sudomino kaimynas

Dar 3 tūkst. litų padarytą žalą įvertino ten gyvenęs nuomininkas Darius R. Jaunuolis teisme papasakojo, kad liepos 23 dienos vakare jis, būdamas namuose, išgirdo kažką beldžiant į duris. Vos jas atidaręs, jis pamatė stovinčius du vaikinus, iš kurių vieną pažinojo ir iškart pajuto, kaip jam į veidą buvo papurkšta ašarinių dujų.

Darius R. užsidarė namuose ir paskambino savo draugei, ši atvažiavo, iškvietė greitąją. Medikams suteikus pagalbą, vaikinas nusprendė namuose nebenakvoti, išvažiavo į draugės namus. O ryte sužinojo, kad jo nuomojamas butas buvo dukart per naktį padegtas, o jis likęs kaip stovi: sudegė visi rūbai, baldai, asmens dokumentai.

Policijos pareigūnus, pradėjusius tirti šį nusikaltimą, sudomino informacija, kad medikams vakare apžiūrinėjant dujų nudegintas Dariaus R. akis, į koridorių įkišęs galvą dairėsi tame pačiame name gyvenantis K. Šukys.

Netrukus jaunuolis buvo apklaustas ir prisipažino padegęs kaimyno butą. Vėliau, gavus ekspertų išvadas, paaiškėjo, kad jis susijęs ir su daugiau mieste įvykdytų padegimų. Ir pats K. Šukys patvirtino padeginėjęs, tvirtino tai daręs tuomet, kai jį kas supykdydavo.

Ne tik niokojo, bet ir vogė

K. Šukys kaltinamas ir keliomis vagystėmis. Birželio 25 dieną jis pavogė dviejų Kranto gatvėje įsikūrusios kavinės darbuotojų rankines, buvusias tarnybinėse patalpose.

Naktį iš liepos 22 į 23 dieną jis, įlindęs į Panevėžio ligoninės vieno skyriaus palatą, pavogė ligoniui priklausantį mobiliojo ryšio telefoną.

Prieš padegdamas jis apvogė ir Dariaus R. nuomojamą butą. Kratos metu pareigūnai jo namuose rado minėtam jaunuoliui priklausančiu daiktų: DVD grotuvą, 34 DVD diskus, sportines kelnes, sportinius batelius. Iki tol buvo manoma, kad šie daiktai sudegė per gaisrą.

Šią baudžiamąją bylą iš esmės planuojama pradėti nagrinėti vasario 13 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.