Narkotikų prekeiviai suokė apie meilę

Vilniuje narkotikų siuntinį paėmęs juodaodis jį turėjo pargabenti į Romą, bet Lietuvoje įstrigo ilgam. Pasalą surengę pareigūnai užsienietį siūlo įkalinti 12 metų.

E. Ezikeris teisme prisiekinėjo tikrai nežinojęs, kas yra siuntinio viduje.<br>R. Danisevičius
E. Ezikeris teisme prisiekinėjo tikrai nežinojęs, kas yra siuntinio viduje.<br>R. Danisevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė („Lietuvos rytas")

Jan 28, 2013, 9:09 AM, atnaujinta Mar 13, 2018, 3:40 AM

Dėl 800 eurų (apie 2760 litų) – 12 metų kalėjimo. Tokia bausmė gresia iš Nigerijos kilusiam Italijos piliečiui Emmanueliui Ezikeriui, kuris vykdė savo tautiečio nurodymus.

Vilniuje sulaikytas juodaodis viename teismo posėdžių savo tiesą įrodinėjo parklupęs ant kelių. Kuo patikės teismas, paaiškės po poros mėnesių.

Moterys teismo išvengė

E. Ezikeris Vilniuje įkliuvo praėjusių metų rugpjūtį, o narkotikų prekybos organizatoriai liko kažkurioje Pietų šalyje. Teisiamųjų suole vos neatsidūrė ir dvi lietuvės moterys, kurių adresu iš Bolivijos buvo atsiųstas kokaino siuntinys.

Telšiškei Natalijai K. ir vilnietei Janinai Š. pavyko įrodyti, kad jos tikrai nelaukė tokio siuntinio. Moterys teismo išvengė sutikusios bendradarbiauti su pareigūnais.

Praėjusių metų vasarą jos abi viename socialiniame tinkle susipažino su vyru, vardu Tonis. Jis aiškino, kad yra 33 metų ir gyvena Amsterdame.

Natalijai K. jis rusų kalba rašė, kad Lietuvoje ieško draugės. Vyras buvo įsitikinęs, kad Lietuvoje moterys – darbščios ir protingos, o ankstesnei jo draugei rūpėjo tik pramogos.

Dovanos – nežinia iš kur

Įterpdamas vieną kitą anglišką žodį naujasis draugas telšiškei laiškus rašė beveik kasdien. Jis atsiuntė ir dovaną – statulėlę, kurią moteris padovanojo savo kaimynei. Po kiek laiko Tonis jai atsiuntė kvepalų. Siuntinius apžiūrėjusi Natalija K. pastebėjo, kad ant jų nėra atgalinio adreso, bet nieko bloga neįtarė.

Trečiojo siuntinio moteris priimti nenorėjo, nes Tonis jį prašė perduoti Pabradėje gyvenančiam užsieniečiui. Natalija K. sunerimo, kad tokiu siuntiniu gali susidomėti teisėsaugos pareigūnai, bet nepažįstamasis tikino, jog viskas legalu – esą užsieniečio tėvai jam įdėjo drabužių ir būtiniausių daiktų.

Užsienietis ją įtikino, kad šio siuntinio niekur nereikės vežti. Atsiimti daiktų turėjo atvažiuoti jo pažįstami. Tonis savo naujosios draugės kasdien klausinėjo, ar jau gavo siuntinį, o jis kažkur užtruko.

Siuntinys adresatą pasiekė

Paaiškėjo, kad tuo metu iš Bolivijos atkeliavęs paketas su Natalijos K. adresu jau buvo tiriamas Muitinės kriminalinės tarnybos laboratorijoje. Siuntinį apžiūrėję Lietuvos pašto darbuotojai jame pastebėjo baltų miltelių. Nustatyta, kad tai – kokainas.

Pareigūnai ėmė sekti siuntinio gavėją. Natalijai K. pašte atsiėmus siuntinį, po poros dienų pas ją atvyko kriminalistai.

Moteris nebuvo atidariusi dėžės ir prisiekinėjo nežinojusi, kas joje yra. Paaiškėjo, kad dėžėje buvo ne drabužiai, o narkotikų prikištos statulėlės.

Toliau bendraudama su Toniu Natalija K. išsiaiškino, kam turėjo būti nusiųstas šis paketas. Pareigūnai jį išsiuntė į Vilnių Janinai Š. Paaiškėjo, kad ji taip pat susirašinėjo su Toniu. Jis vilnietės prašė gautą siuntinį nugabenti į Madridą. Vėliau abu sutarė, kad paketą nuveš į Vilniaus viešbutį, kur apsistos vienas jo pažįstamas. Tonis įspėjo, kad pasiimti siuntinio atvyksiantis užsienietis nemoka rusiškai.

Kokainą pakeitė druska

Sutartą dieną pareigūnų sekama Janina Š. dėžę nuvežė prie Vilniaus senamiestyje įsikūrusio viešbučio „Comfort Hotel”. Kokaino joje nebebuvo. Pareigūnai vietoj jo pripylė druskos, o dėžėje įmontavo balso įrašymo aparatūrą. Sutartu laiku iš viešbučio „Comfort Hotel” kalbėdamas telefonu išėjo E. Ezikeris. Jis įsėdo į Janinos Š. automobilį. Automobilis pavažiavo kiek toliau nuo viešbučio durų ir sustojo.

Netrukus iš jo išlipo dėže nešinas juodaodis. Pareigūnai jį sulaikė grįžtantį į viešbutį.

Užsienietis atrodė nustebęs ir sakė nieko nežinantis apie narkotikus. Perklausę dėžėje buvusio prietaiso įrašą pareigūnai iššifravo, kad siuntinio atsiimti atėjusiam E.Ezikeriui kažkas telefonu davė nurodymus viena iš Nigerijos kalbų. Jis liepė atsilyginti moteriai ir duoti jai 100 eurų.

Planavo grįžti autobusu

E. Ezikeris tvirtino, kad Romoje gyvenantis ir taip pat iš Nigerijos kilęs vyras jo paprašė iš Lietuvos pargabenti rėmą. Jis tvirtino net neįsivaizdavęs, kaip tas rėmas turi atrodyti, tačiau sutiko tai padaryti už 800 eurų.

Prieš kelionę į Vilnių jis gavo 700 eurų, dar 100 turėjo atgauti grįžęs į Romą. Prokurorai neabejoja, kad E. Ezikeris žinojo, kokia pavojinga užduotis jo laukia. Į Vilnių jis atskrido lėktuvu, o atgal planavo grįžti autobusu. Manoma, kad taip buvo planuojama išvengti bagažo patikrinimo.

Viešbutyje įsikūrusio E. Ezikerio daiktus patikrinę pareigūnai nustebo, kad porai dienų į Vilnių išsiruošęs užsienietis įsidėjo atsarginius batus ir daug drabužių. Jie neabejoja, jog E. Ezikeris įtarė, kad gali būti sulaikytas.

Užsakovai liko nežinomi

„Aš nieko apie tai nežinau. Jie mane čia atsiuntė, ir tiek”, – teisme aiškino smulkus Italijos prekybininkas.

Jo advokatas teigė, jog E. Ezikeris į narkotikų prekeivių tinklą pateko taip pat atsitiktinai, kaip ir internetu draugų ieškojusios moterys. Advokatas įsitikinęs, kad Vilniuje įkliuvęs užsienietis tikrai nėra lietuvėms laiškus rašęs Tonis.

Nustatyta, kad laiškai buvo siunčiami iš Ispanijos, o E. Ezikeris gyveno ir dirbo Italijoje.

Be to, jis nemoka ir nesupranta rusų kalbos. Nei moterims laiškus rašęs, nei kurjerį į Vilnių išsiuntęs kokaino savininkas liko nenustatytas.

Kokainą gabeno į Švediją

* Už narkotikų gabenimą Lietuvoje jau kali vienas juodaodis. Prieš metus Vilniaus apygardos teismas 27 metų Nigerijos piliečiui Kwame Aboyage skyrė beveik 9 metų laisvės atėmimo bausmę.

* Pareigūnai neturėjo galimybės patikrinti, ar užsienietis tikrai prisistatė savo vardu. Jis pateikė tik suklastotą Italijos piliečio asmens tapatybės kortelę ir leidimą nuolat gyventi šioje šalyje.

* K. Aboyage pareigūnai sulaikė jo nuomojamame bute Lentvaryje (Trakų r.). Jie tikrino, ar juodaodžiai Lietuvoje gyvena legaliai. K. Aboyage draugas pareigūnams pateikė leidimą gyventi Lietuvoje ir Mykolo Romerio universiteto studento pažymėjimą, o jo dokumentai policininkams iš karto sukėlė įtarimų.

* Per kratą virtuvėje popierinėje dėžėje nuo kiaušinių buvo rasti keturi žalios spalvos paketai. Į juos buvo supilstyti balti milteliai. Ekspertai nustatė, kad juose yra 98,4 gramo gryno kokaino.

* Sulaikytas K. Aboyage prisipažino, kad, neturėdamas pinigų pragyventi, sutiko gabenti kokainą į Švediją, kur anksčiau nesėkmingai bandė ieškoti darbo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.