Auga valstybės nuostoliai dėl gimnazistų konflikto su pareigūnais

Pirmadienį Jurbarko rajono apylinkės teismas atmetė Policijos departamento ieškinį trims jurbarkiečiams studentams, 2009 m. Antano Giedraičio-Giedriaus gimnazijoje gynusiems savo klasės draugą. Teismas nustatė, kad policijos pareigūno sveikatą lengvai sutrikdę jaunuoliai jokios nusikalstamos veikos nepadarė, nes veikė būtinosios ginties sąlygomis.

Teismas atmetė policijos ieškinį.<br>jurbarkosviesa.lt
Teismas atmetė policijos ieškinį.<br>jurbarkosviesa.lt
Daugiau nuotraukų (1)

jurbarkosviesa.lt

Feb 5, 2013, 11:33 AM, atnaujinta Jul 14, 2019, 3:24 PM

Policijos departamento 38,3 tūkst. litų ieškinys Jurbarko rajono apylinkės teismą pasiekė prieš Kalėdas. Sausio 10 d. pradėjęs nagrinėti civilinę bylą teismas nesulaukė departamento atstovo, tačiau byla buvo atidėta dėl kitos priežasties – užsienyje atostogavusiam Justui Šefleriui kvietimas į teismo posėdį nebuvo įteiktas.

Sausio 28 d. teismas ir vėl nesulaukė civilinį ieškinį pateikusio Policijos departamento atstovo, bet šios aplinkybės nelaikė svarbia nagrinėjant ieškinį. J. Šeflerio, Kosto Rekešiaus ir E. A. advokatui Gvidui Byčiui paprašius, Jurbarko rajono apylinkės teismas iš Kauno apygardos prokuratūros pareikalavo ikiteisminio tyrimo medžiagos dėl tarnybines pareigas vykdžiusio policijos pareigūno Evaldo Buitkaus sumušimo.

Civilinį ieškinį išnagrinėjęs Jurbarko rajono apylinkės teismo teisėjas Saulius Mikšys nustatė, kad 2009 m. kovo 2 d. 9 val. 57 min. Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato Jurbarko rajono policijos komisariatas gavo pranešimą, jog iš Dariaus ir Girėno g. 47 namo pirmojo aukšto balkono iššoko vaikinas ir nuvažiavo automobiliu.

Policijos pareigūnai šį automobilį aptiko prie Antano Giedraičio-Giedriaus gimnazijos ir nustatė, kad automobilį vairavo dvyliktokas Ignas Šneideris. Du policijos pareigūnai gimnazijoje susirado šį moksleivį ir pasakė jam, kad turės kartu vykti į policijos komisariatą. I. Šneideris nesuprato, kad neuniformuoti vyrai yra pareigūnai, todėl nuo jų pabėgo. Pamatę, kad draugą vejasi du nepažįstamieji, J. Šefleris, K. Rekešius ir E. A. pastojo jiems kelią, o per grumtynes kumščiu vožtelėjo vienam vyrui į paakį.

Medikai pareigūnui E. Buitkui nustatė nežymų sveikatos sutrikdymą, o tarnybinį patikrinimą atlikęs Tauragės apskrities vyriausiasis policijos komisariatas pripažino, kad pareigūnas nukentėjo vykdydamas tarnybines pareigas, todėl išmokėjo jam vieno mėnesio vidutinio atlyginimo dydžio kompensaciją.

Po keletą metų užtrukusių teismų Policijos departamentas pateikė išvadą nukentėjusiam pareigūnui papildomai išmokėti vienuolikos mėnesių vidutinio atlyginimo dydžio piniginę kompensaciją - 35 tūkst. 149 Lt, bei pareikalavo, kad visi E. Buitkui sumokėti pinigai – 38,3 tūkst. Lt būtų išieškoti iš pareigūną nusikalstamais veiksmais sužalojusių įvykio kaltininkų ir sugrąžinti į Policijos departamento sąskaitą.

Jurbarko rajono apylinkės teismo teisėjas S. Mikšys Policijos departamento ieškinį atmetė, nes Policijos departamento pozicija prieštarauja per ikiteisminį tyrimą nustatytoms aplinkybėms: užstodami kelią nepažįstamiesiems ir susigrumdami su Kriminalinės policijos skyriaus darbuotoju E. Buitkumi tuomečiai gimnazijos dvyliktokai J. Šefleris, E. A. ir K. Rekešius veikė būtinosios ginties sąlygomis. Civilinio Kodekso 6.235 str. numato, kad veikiant būtinosios ginties arba savigynos sąlygomis asmenys gali būti visiškai arba iš dalies atleidžiami nuo civilinės atsakomybės, todėl Policijos departamento ieškinys yra nepagrįstas.

Atrodo, kad generalinis policijos komisaras Saulius Skvernelis, nurodęs išieškoti kriminalistui išmokėtą kompensaciją iš buvusių gimnazistų, ir be Jurbarko rajono apylinkės teismo sprendimo galėjo žinoti, kad kaltų dėl pareigūno sužalojimo nėra.

Policijos departamento vadovas negalėjo nežinoti, kad 2009 m. Kauno apygardos prokuratūra, nutraukdama ikiteisminį tyrimą dėl pareigūno sužalojimo, buvo konstatavusi, kad Jurbarko rajono policijos komisariato Kriminalinės policijos pareigūnai neturėjo jokios teisės bei pagrindo atvykti į gimnaziją, nutraukti pamokas, faktiškai sulaikyti besimokantį moksleivį ir apžiūrėti jo automobilį bei daiktus, nes policijos veiklą reglamentuojantys teisės aktai draudžia atlikti prievartinius veiksmus, jei nebuvo padaryta nusikalstama veika.

Gindami savo draugą nuo, kaip jiems tuomet atrodė, akivaizdaus, realaus ir pavojingo pasikėsinimo, J. Šefleris, K. Rekešius ir E. A. nepadarė pareigūnui didesnės žalos, negu buvo vertos ginamos teisės ir interesai, ir pasinaudojo tik tomis priemonėmis, kurios buvo būtinos pasikėsinimui atremti. Tai patvirtina ir specialisto išvada, kurioje teigiama, kad E. Buitkui buvo padarytas tik nežymus sveikatos sutrikdymas.

Kone prieš ketverius metus gimnazijoje įvykęs moksleivių ir pareigūnų apsistumdymas galėjo būti įvertintas kaip kvailas nesusipratimas, bet išaugo į didelį skandalą, nedarantį garbės nei Jurbarko rajono policijos komisariatui, nei Policijos departamentui.

Valstybė dėl policijos pareigūnų neprofesionalių veiksmų patyrė didžiulį nuostolį. Ir jis kol kas tik auga: Jurbarko rajono apylinkės teismas iš Policijos departamento jurbarkiečiams J. Šefleriui, K. Rekešiui ir E. A. priteisė po 500 Lt atstovavimo išlaidų. Jei teismo sprendimas bus skundžiamas, sumos gali perkopti ir per 40 tūkst. Lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.