Banko apsaugininko nužudymu įtariamiems klaipėdiečiams praeitį teks prisiminti teisme

Klaipėdiečiai 39-erių Ramūnas Jankauskas ir broliai 37-erių Sergejus

Trijulei pareikšti kaltinimai dėl A. Urmono nužudymo.<br>M. Patašiaus asociatyvi nuotr.
Trijulei pareikšti kaltinimai dėl A. Urmono nužudymo.<br>M. Patašiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Pilaitis

Feb 15, 2013, 5:27 PM, atnaujinta Mar 11, 2018, 8:07 PM

Trijulei pareikšti kaltinimai dėl A. Urmono nužudymo. R. Jankausko toli ieškoti nereikėjo - šiuo metu jis atlieka ilgą laisvės atėmimo bausmę dėl kitos tyčinės žmogžudystės. S. Šarapjevas suimtas pernai gruodžio viduryje, kai bandė išvykti iš Lietuvos. Šiemet sausio 13-ąją pagal Europos arešto orderį sulaikytas ir jo brolis Dmitrijus. Pastarojo byla išskirta - sprendžiamas įtariamojo ekstradicijos į Lietuvą klausimas.

Kruvina egzekucija buvo surengta 2000 metų birželio 8-osios pavakare - A. Urmonas suvarpytas kulkomis prie savo namų Laukininkų gatvėje, kai grįžo automobiliu „Mercedes Benz 230“ iš treniruotės. LTB Klaipėdos skyriaus apsaugos tarnyboje dirbęs aukštas, stambaus sudėjimo vyras anksčiau aktyviai sportavo - buvo Klaipėdos „Granito“, „Atlanto“, Gargždų „Bangos“ futbolo komandų žaidėjas.

Ši žmogžudystė sukėlė daug kalbų, buvo narpliojamos įvairios versijos. Iš pradžių manyta, jog A. Urmonas nužudytas iš keršto - į auką buvo paleistos 7 kulkos iš dviejų nenustatyto modelio pistoletų ir nupjautvamzdžio. Žmonės matė iš nusikaltimo vietos bėgančius tris vyrus. Tačiau prieš teismą stojo ne jie, o kiti kaltinamieji. Tai vėliau išsiaiškinus, byla prieš juos buvo nutraukta.

1996 metų spalio 10-ąją Danės gatvėje, prie „Lietuvos telekomo“ pastato, susišaudžius grupei jaunuolių, tarp nukentėjusiųjų buvo ir A. Urmonas - jam į kojas ir krūtinę pataikytas 3 kartus. Į ligonines buvo atvežti 4 sužeisti vyrai. Kiti šauliai paspruko automobiliu „Volkswagen Jeta“. Incidento vietoje rasta pistoleto „Makarov“ tūtelių, vokiškas revolveris „Galverton“, iš kurio nebuvo šaudyta. Visi sužeistieji atsisakė kalbėti, tvirtino nepažįstantys į juos šaudžiusių nusikaltėlių.

Į teisėsaugos akiratį anksčiau nepatekęs, neteistas A. Urmonas buvo žinomas policijai. Vyras buvo siejamas su tais laikais Klaipėdoje siautėjusia arbatinių nusikalstama grupuote. Šešėlinio pasaulio atstovai banko apsaugininką pravardžiuodavo „Prevenciniu“ arba „Didžkiu“.

Po susišaudymo Danės gatvėje pasveikęs A. Urmonas baigė aktyvią futbolininko karjerą - sportuodavo tik savo malonumui. Tačiau žudikų paleistos kulkos jį pasivijo po dvejų metų. A. Urmonas buvo nevedęs, gyveno su tėvu jūrininku, kuris tragedijos dieną buvo išvykęs į reisą.

Tą vakarą iš treniruotės grįžtančio A. Urmono krepšyje gulėjo pistoletas „Beretta“, kurio jis nespėjo panaudoti - aukos tykojusių žudikų kulkos perskrodė priekinį automobilio langą.

Tyrėjai įtarė gaujų karus - tarp 7-8 šaulių, kurie anksčiau švaistėsi ginklais prie „Lietuvos telekomo“ pastato, būta kitos tais laikais mieste siautėjusios storinių gaujos atstovų. Įsidėmėję A. Urmoną jie galbūt troško jam atkeršyti.

Gangsteriai kitų žmonių akivaizdoje iš pistoletų ir nupjautvamzdžio pliekė kaip kautynių lauke - į automobilio salone sėdėjusį A. Urmoną paleista ne mažiau septynių šūvių. Klaipėdietis mirė vietoje nuo daugybinių šautinių galvos, krūtinės ląstos bei pilvo sužalojimų.

Banko apsaugininko žūtis užminė mįslę tyrėjams. Viena versijų buvo siejama su nesutarimais dėl turto - klaipėdietis Aleksandras Štukatūrovas įtarė, kad A. Urmonas pasisavino jo posūnio vardu iš LTB neteisėtai paimtą 130 tūkst. litų paskolą, įkeitęs butą Bangų gatvėje.

„A. Urmonas man žadėjo grąžinti visus pinigus, bet to nepadarė. Kaip pradėjau ieškoti teisybės, bylinėtis, buvau sumuštas - į butą įsiveržę trys nepažįstami vyrai man sulaužė šonkaulius. Sprukdami iš namų jie man dar pagrūmojo: „Baik su bankais“, - pasakojo A. Štukatūrovas, neabejojęs, kad jį galėjo sumušti skolininko pasamdyti smogikai.

Kai ir ši versija nepasitvirtino, įtarimų šešėlyje atsidūrė kitos garsios gaidjurginių nusikalstamos grupuotės nariai - klaipėdiečiai Valdemaras Macevičius ir Remigijus Mineikis. Šie vyrai sėdo į teisiamųjų suolą, bet nepasirodžius dviem uždarbiauti į Airiją išvykusioms liudytojoms baudžiamoji byla dėl įkalčių stokos buvo nutraukta. „Ankstesnė versija, kad A. Urmoną galėjo nužudyti R. Jankauskas, pasitelkęs į pagalbą brolius Sergejų ir Dmitrijų Šarapajevus, pasitvirtino tik dabar - uostamiesčio kriminalistai po 12 metų atskleidė šį sunkų nusikaltimą, sulaikė pagrindinį įtariamąjį ir jo sėbrus“, - kalbėjo Klaipėdos apygardos prokuroras Aidas Giniotis.

Ūmaus būdo R. Jankauskas, anksčiau atletiško LTB apsaugininko keliskart apkultas, tikriausiai troško keršto. Vėliau šis su Storinių gauja susijęs vyras prie naktinio baro „Kalifornija“ mirtinai sumušė kitą uostamiesčio gyventoją - buvusį policininką Kęstutį Juknevičių.

Už K. Juknevičiaus nužudymą sunkinančiomis aplinkybėmis 15 metų kalėjimo nuteistam R. Jankauskui neseniai teko pakeisti savo gyvenamąją vietą - jis iš pataisos namų pergabentas į Klaipėdos policijos areštinę.

Triskart teistam S. Šarapajevui antrankius uždėjo Pakrančių apsaugos rinktinės pareigūnai, kai jis iš Norvegijos grįžo į Lietuvą. Prieš mėnesį šioje šalyje sulaikytas ir dviem metais jaunesnis jo brolis Dmitrijus. Jis bus ekstradijuotas į Lietuvą sutvarkius formalumus.

Įtariamiesiems už tyčinį nužudymą kitiems žmonėms pavojingu būdu gresia laisvės atėmimo bausmė nuo 8 iki 20 metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.