Kontrabandinį auksą muitininkai pardavinėja aukcionuose ir konkursuose

2 kilogramai juvelyrinių aukso dirbinių penktadienį buvo parduota Kauno teritorinės muitinės Panevėžio krovinių poste. Tai tik dalis iš pasienyje konfiskuoto 53 kilogramų kontrabandinio aukso.

Daugiau nuotraukų (1)

Virginija Petrauskienė („Lietuvos rytas")

Feb 18, 2013, 8:50 AM, atnaujinta Mar 11, 2018, 4:37 PM

Konkursą, kuriame buvo galima įsigyti kontrabandinio aukso, surengė Muitinės departamentas. Jame dalyvavo 5 bendrovės, panorusios įsigyti visą tą dieną pasiūlytų juvelyrinių dirbinių kiekį.

Du kilogramus auksinių žiedų, apyrankių, auskarų, grandinėlių buvo siūloma pirkti už 166,5 tūkstančio litų.

Varžėsi penkios bendrovės

Prieš tai buvo galima apžiūrėti parduoti pateiktus juvelyrinius dirbinius.

Penkios konkurse dalyvavusios bendrovės kainą pakėlė daugiau nei 20 tūkst. litų. Papuošalus įsigijo bendrovė, pasiūliusi daugiausia – 188 tūkst. litų.

Pirkėjas ėmė mušti kainą

Turkijoje pagamintus juvelyrinius dirbinius muitininkai pradėjo pardavinėti daugiau nei prieš metus.

Iš pradžių Muitinės departamento interneto tinklalapyje buvo paskelbta, jog parduodamas visas konfiskuoto aukso kiekis – 53 kilogramai. Jo apytikslė vertė siekė maždaug 4 mln. litų.

Tačiau neatsirado pirkėjų, kurie galėtų iš karto sumokėti tokią sumą.

„Užsiregistravęs vienas pirkėjas ėmė mušti kainą. Tuomet buvo nuspręsta kontrabandinį auksą parduoti dalimis”, – sakė Kauno teritorinės muitinės viršininko pavaduotojas Robertas Busila.

Automobilyje – slėptuvė

Daugiau nei pusšimtį kilogramų aukso muitinės kriminalistai konfiskavo Šumsko pasienio kontrolės poste prieš šešerius metus. Juvelyriniai dirbiniai buvo sukrauti į slėptuvę, įrengtą automobilio „Audi” galinėje sėdynėje.

Jį vairavo Lietuvos pilietis. Kontrabandininkas buvo sulaikytas. Netrukus kriminalistų rankose atsidūrė dar 3 įtariamieji.

Du iš jų buvo lietuviai, vienas Turkijos pilietis, turėjęs leidimą gyventi Lietuvoje. Jis ir vadovavo kontrabandininkų grupuotei, kuri iš Turkijos į Rusiją ir kitas NVS šalis nelegaliai gabendavo aukso dirbinius.

Pasibaigus teismams konfiskuotas auksas buvo perduotas muitininkams.

Muitininkai pagal galiojančius įstatymus privalo aukciono būdu parduoti konfiskuotas negendančias prekes. Jeigu jų kaina viršija 60 tūkstančių litų, skelbiamas ne aukcionas, o konkursas.

Pinigai – į biudžetą

Šiuo metu parduota kiek mažiau nei pusė tąsyk Šumsko pasienio kontrolės poste konfiskuotų juvelyrinių aukso dirbinių.

Pinigai, gauti už parduotas kontrabandines prekes, patenka į valstybės biudžetą.

Praėjusiais metais aukcionų ir konkursų būdu konfiskuotų prekių paduota už 3 milijonus 890 tūkstančių litų. 2011 metais ši suma buvo kiek mažesnė – 3,6 milijono litų.

Auksinių dirbinių konfiskuojama ne taip jau retai, bet vienkartinis daugiau kaip 50 kilogramų sveriantis krovinys pasitaiko ne kasdien.

Prekes ir pardavinėja, ir naikina

* Muitinės departamento tinklalapyje skelbiami visų parduodamų prekių aukcionai ir konkursai. Juose galima įsigyti įvairių prekių – nuo rankinių laikrodžių iki automobilių.

* Yra buvę, kad aukcionuose buvo paduodamos ir konfiskuotos vertingos senovinės ikonos. Jų panoro įsigyti ir organizacijos, ir pavieniai kolekcininkai.

* Jau kelerius metus iš eilės Muitinės departamentas konfiskuotų kontrabandinių prekių aukcionus rengia įvairių parodų ir mugių metu. Į juos susirenka ne tik norintys pirkti, bet ir tie, kuriems smalsu pasižiūrėti.

* Vienas dažniausiai pasitaikančių kontrabandinių prekių – cigaretes – privaloma sunaikinti. Taip pat sunaikinami ir nelegaliai gabenami maisto produktai, alkoholiniai gėrimai, medikamentai, kosmetikos priemonės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.