Korumpuotų Kauno policininkų sulaikymas priminė veiksmo filmą

Kauno apygardos teismui atvertus vairuotojo reketu kaltinamų Kauno policijos patrulių bylą, ėmė aiškėti veiksmo filmą primenančios jų sulaikymo detalės. Gaudynėms buvo pasitelkti net du policijos automobiliai bei trys uniformuoti pareigūnai. Vykdami į sulaikymo operaciją patruliai nežinojo ką reikės sučiupti – jiems vadovavo civiliais rūbais vilkėję policijos Imuniteto valdybos pareigūnai. Iki paskutinės minutės baimintasi, kad su įkalčiais sučiupti ginkluoti patruliai nebandytų priešintis.

Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

2013-02-22 08:18, atnaujinta 2018-03-11 08:29

Du Kauno policijos patrulių rinktinės pareigūnai – Edvinas Blauzdys ir Tomas Valinčius įkliuvo praėjusių metų spalio 23-iąją, kai sustabdę vairuotoją ir jo girtumą patikrinę nuosavu, policijoje nenaudojamu alkoholio matuokliu pareiškė, jog šis visiškai girtas ir pareikalavo kyšio – tūkstančio litų.

Kai korupcija kaltinamų pareigūnų bylą atvertė Kauno apygardos teismas, ėmė aiškėti šokiruojančios tyrimo detalės.

Ginkluotų, korupcija įtartų policininkų sulaikymui buvo pasitelkti net du policijos automobiliai ir trys policijos patruliai. Veikta itin slaptai, šie nežinojo, nei kur vyksta, nei ką reikės daryti – jiems vadovavo su korupcija policijoje kovojančios Imuniteto valdybos pareigūnai.

Uniformuotų reketininkų auka nusprendė netylėti

Korumpuotus pareigūnus medžiojantys Kauno policijos Imuniteto poskyrio pareigūnai tyrimą pradėjo vos gavę informaciją, jog Policijos departamento pasitikėjimo telefonu paskambinęs žmogus pranešė ką tik tapęs uniformuotų reketininkų auka ir jiems sumokėjęs 300 eurų kyšį.

„Audi A8” vairuotojas, kurį E. Blauzdys su T. Valinčiumi buvo sustabdę Kauno rajone, Raudondvario miestelyje, nurodė, kad jam buvo liepta pūsti į alkoholio tikrintuvą, kuris, kaip vėliau paaiškėjo, buvo įsigytas pačių pareigūnų ir beveik nuolatos rodė girtumą. Byloje duomenų, kad žmogus buvo girtas – nėra.

Paaiškinę, kad vairuotojas yra girtas, uniformuotieji liepė jam sumokėti 1 tūkst. litų. Šios sumos žmogus su savimi neturėjo, tad policijos automobilyje kaip užstatą palikęs dokumentus, „girtas“ vyras automobiliu nuvyko į netoliese esantį Kulautuvos miestelį, iš savo namų paėmė 300 eurų. Įtardamas, kad jį paprasčiausiai bandoma apkvailinti, žmogus užsirašė kupiūrų numerius ir įteikęs reikalaujamą sumą, apie šį faktą pranešė paskambinęs policijos pasitikėjimo telefonu.

Operacijos tikslas – sulaikyti su įkalčiais

Toliau įvykiai rutuliojosi it veiksmo filme – apie skambutį buvo informuotas Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Imuniteto skyrius, pareigūnai nedelsdami pradėjo rengtis korupcija įtariamų kolegų sulaikymo operacijai. Patikrinus nuo uniformuotų veikėjų nukentėjusio žmogaus pateiktą informaciją, padiktuotus reketininkų naudoto policijos tarnybinio automobilio numerius, paaiškėjo, kad juo patruliuoja E. Blauzdys su T. Valinčiumi.

Lrytas.lt žiniomis, korupcija kaltinami Kauno policininkai buvo specialiai modifikavę tarnybinio automobilio vietos nustatymo sistemą, tad duomenys apie jų buvimo vietą nepasiekė policijoje naudojamos pajėgų valdymo sistemos. Nors policijos kompiuterių ekranuose T. Valinčiaus ir E. Blauzdžio naudotas patrulinis automobilis nebuvo matomas, Imuniteto skyriaus pareigūnams pavyko nustatyti, kad nurodytų laikotarpiu jis tikrai buvo Raudondvaryje.

Imuniteto skyriaus pareigūnai nusprendė nedelsti nei minutės. Korupcija įtariamus patrulius skubėta sulaikyti, kol šie nespėjo atsikratyti svarbiais įkalčiais – jiems perduotais 300 eurų.

Ruošiantis operacijai įvertinta ir tai, kad su įkalčiais užklupti ginkluoti policijos patruliai gali priešintis, jų sulaikymui Imuniteto skyriaus vyrai pasitelkė du pareigūnų ekipažus.

Iš policininko piniginės kyšojo eurai

Į sulaikymo operaciją vyko du policijos ekipažai, viename jų su dviem patruliais vyko Imuniteto skyriaus vyriausiasis tyrėjas Algimantas Petronis, o kitame – šio skyriaus viršininkas Andrejus Rabij ir patrulių rinktinės vadas Gintaras Gatulis.

T. Valinčius ir E. Blauzdys buvo sulaikyti apie 16 val. 20 min. Ginėnų kaime, kur medžiojo naujas aukas.

Patrulių tarnybinė „Škoda Oktavia“ sustabdyta it veiksmo filme, kitiems dviem policijos automobiliams įjungus garso signalus bei švyturėlius.

„Išlipę su kolega A. Petroniu prisistatėme, parodėme tarnybinius pažymėjimus. Pamenu, vienas sulaikomų patrulių dar sakė: „Viršininke, nereikia tų pažymėjimų, mes jus ir taip pažįstame“, - teisme liudijo Kauno policijos Imuniteto skyriaus viršininkas A. Rabij.

T. Valinčiui su E. Blauzdžiu liepta išlipti iš automobilio ir pateikti savo pinigines. Pagal galiojančią tvarką, darbe patrulis negali turėti daugiau kaip 130 litų grynaisiais, todėl jų paklausta, ar pas juos yra šią sumą viršijančių lėšų. Abu pareigūnai atsakė neigiamai, tačiau atsisakė parodyti savo piniginių turinį. Teisme liudiję pareigūnai teigė, jog iš T. Valinčiaus piniginės kyšojo eurų banknotai.

„Piniginių vietoje netikrinome, nusprendėme vykti į Imuniteto skyrių ir ten atlikti išsamias asmens kratas. Tiesiog nesinorėjo žeminti uniformuotų pareigūnų ir stebint pašaliniams liepti jiems šalikelėje nusirengti“, - pasakojo A. Rabij.

Tarnybiniame automobilyje – žmonėms mušti skirta teleskopinė lazda

Abu korupcija kaltinamai Kauno patruliai buvo surakinti antrankiais ir skirtingais automobiliais nuvežti į Imuniteto skyrių. Ten apžiūrėtos jų piniginės, pas abu veikėjus rasta po 150 eurų, kurių numeriai atitiko jų aukos padiktuotus. Tarnybiniame sulaikytų pareigūnų automobilyje, ant galinės sėdynės, rankinėje rasta žmonėms mušti skirta teleskopinė lazda, ekspertų oficialiai pripažinta šaltuoju ginklu.

Teisme liudininkai pasakojo, jog sulaikytiems T. Valinčiui su E. Blauzdžiu liepta nusirengti, uniformuoti vyrai išrengti iki trumpikių, itin atidžiai apžiūrėtos jų uniformų kišenės. T. Valinčiaus rūbuose Imuniteto skyriaus darbuotojai rado vairuotojų reketavimo priemonę - policijai nepriklausantį geltonos spalvos alkoholio tikrintuvą.

Šis „prietaisas“ neturi skalės, tik kelias lemputes, rodančias tikrinamo žmogaus girtumo laipsnį. Nuo oficialiai policijoje naudojamų girtumo matuoklių, į teisiamųjų suolą patekusių Kauno patrulių įrenginys skiriasi tuo, jog neturi vidinės atminties, taip pat jis nėra metrologiškai patikrintas. Lrytas.lt žiniomis, šis prietaisas buvo modifikuotas taip, jog reikalui esant nuolatos rodytų girtumą.

„Reketo scenarijus labai paprastas – korumpuoti patruliai sustabdo žmogų, kilus bent menkiausiam įtarimui, kad jis gali būti ragavęs alkoholio ima klausinėti ką ir kada gėrė. Jeigu žmogus prisipažįsta, pavyzdžiui, vakar išlenkęs dvi alaus skardines, jam tuojau pat duodama „pasitikrinti“ jų nuosavu alkoholio matuokliu, kuris „nustato“ girtumą. Tada liepiama mokėti pinigus, antraip grasinama duoti papūsti į oficialių policijos alkoholio matuoklį, turintį vidinę atmintį. Šiuo prietaisu nustačius girtumą, duomenų apie tai nuslėpti nepavyks, reikės surašyti protokolą“, - profesines paslaptis lrytas.lt žurnalistui atskleidė buvęs Kauno policijos pareigūnas.

Lrytas.lt žiniomis, sulaikius T. Valinčių su E. Blauzdžiu Imuniteto skyriaus pareigūnai mieste surengė netikėtą reidą, jo metu iš policijos pareigūnų buvo atimtas ne viena vairuotojų reketo priemonė – nelegalūs, policijoje nenaudojami alkoholio tikrintuvai.

Liepė pūsti, o paskui melavo

Su keistu Kauno policininkų elgesiu, kai siūloma papūsti į jokios skalės neturintį prietaisą, praėjusių metų vasarą teko susidurti ir lrytas.lt žurnalistui. Tik šiomis dienomis paaiškėjo, jog tai buvo akistata su korumpuotais veikėjais, naudojusiais nežinią ką rodantį savo asmeninį alkoholio matuoklį, neabejotinai skirtą vairuotojams reketuoti.

Susitikimas su policijos patruliais įvyko Kauno rajone, vienoje sodų bendrijų. Savaitgalį automobiliu lentas vežusį, ne itin švariais darbo rūbais vilkėjusį žurnalistą gana netikėtoje vietoje, sodų bendrijos kelyje, sustabdė iš priešpriešiais vykusio policijos automobilio išlipęs uniformuotas pareigūnas.

Nerišliai prisistatęs jis paprašė pateikti dokumentus, juos padavus, kažko paklausė ir ištiesė į lazdą su keliais skirtingų spalvų šviesos diodais panašų prietaisą bei paprašė į jį papūsti neišlipant iš automobilio.

Pūsti reikėjo ne apžiojus keisto įrenginio kandiklį, tačiau per kelių centimetrų atstumą į žiojėjusią ertmę. Atlikus šią „procedūrą“, įsižiebė kažkokia lemputė, pareigūnas grąžino dokumentus.

Pasiteiravus, koks čia prietaisas, neturintis skalės, o tik skirtingų spalvų lemputes, policijos pareigūnas paaiškino, kad tai „naujos kartos“ alkoholio tikrintuvas, rodantis ar žmogus yra vartojęs alkoholio. Esą taip taupomas vairuotojų ir patrulių laikas, kad nereikėtų „atpūtinėti“ blaivių vairuotojų. Taip kalbėjęs uniformuotas pareigūnas, buvo stebėtinai panašus į prieš teismą stojusį T. Valinčių.

„Tai visiškai nelegalus, neaiškios paskirties prietaisas, jo policija nenaudoja. Įrenginių, į kuriuos reikia pūsti per atstumą Kaune iš viso nėra. Tikriausiai jums teko susidurti su atveju, kai pareigūnai tarnyboje naudojo nežinia kokios paskirties savo asmeninius daiktus“, - lrytas.lt sakė Kauno policijos atstovas.

Policininkai patruliavo majonezo gamintojų automobiliu

Tai ne pirmas skandalingas atvejis, kai paaiškėja vairuotojus keliuose reketuojančių korumpuotų Kauno policijos patrulių „gudrybės“.

Praėjusių metų pabaigoje Kauno apylinkės teisme už kyšių buvo nuteisti du Kauno patruliai- Saulius Korizna ir Artūras Dapkevičius. Jiems skirta kalėti po dvejus metus bausmės vykdymą atidedant tam pačiam laikotarpiui. Jų viršininkas Linas Jankauskas, kaltintas dokumentų klastojimu – išteisintas.

Tyrimo metu taip pat paaiškėjo skandalingas faktas, jog skiriamaisiais policijos ženklais nepažymėtas tamsiai pilkos spalvos automobilis „VW Passat“, kuriuo abu pareigūnai vaikėsi greičio mėgėjus, juos baudė ir ėmė kyšius, nėra policijos nuosavybė. Šios, keliomis dešimtimis tūkstančių litų įvertintos transporto priemonės savininkė – majonezą gaminanti viena uždaroji akcinė bendrovė, savo turtu leidusi naudotis Kauno policijai.

Kauno policininkai šį automobilį gavo su jame sumontuota itin brangia greičio matavimo įranga „Vizir“ bei švyturėliais. Tokiu būdu privatus automobilis tapo specialiais policijos ženklais nepažymėtu policijos automobiliu, kėlusiu siaubą greičio pedalą spustelti mėgstantiems vairuotojams.

Kilus skandalui automobilis buvo grąžintas jo savininkui. Lrytas.lt žiniomis, Kauno policijos vadovai suskubo atsikratyti ir kitais, privačioms struktūroms ar asmenims priklausančiais automobiliais.

Į patruliavimą - nuosavais automobiliais

Buvęs aukštas policijos pareigūnas lrytas.lt žurnalistui teigė, kad kiek anksčiau policijos patruliai patys, už savo pinigus, pirkdavo automobilius ir juos paversdavo tarnybiniais.

„Būdavo taip: keli pareigūnai „susimeta“, nusiperka automobilį, kuris įregistruojamas kokios nors bendrovės vardu. Vėliau jis, kaip parama policijai, perduodamas pagal panaudos sutartį. Kyla klausimas, kaip pareigūnams atsiperka investuoti pinigai? Atsakymas paprastas – toks automobilis kiekvieną dieną duoda pelną, juo važinėjant reketuojami vairuotojai ir imami kyšiai“, - lrytas.lt sakė buvęs aukštas policijos pareigūnas.

Jis minėjo manantis, kad apie šią sistemą, dėl kurios savitai įteisinamas policijos patrulių reketas, tiesiog negalėjo nežinoti svetimais automobiliais besinaudojusių pareigūnų vadovai. Gali būti, kad gautus kyšius kartu patruliavę pareigūnai ne tik dalindavosi pusiau, bet ir mokėdavo duoklę vyresnybei.

„Gaila, tačiau nemažai pareigūnų savo tarnybą buvo pavertę savotišku verslu, leidžiančiu gauti nemažas pajamas. Tokiems veikėjams jų gaunami atlyginimai visiškai nėra aktualūs, svarbiausia sudarytos sąlygos ir galimybės tarnybos metu pasipinigauti. Mūsų tikslas - padaryti taip, jog tokių pareigūnų policijoje nebeliktų“, - dėstė Kauno apskrities Vyriausiojo policijos komisariato Imuniteto skyriaus viršininkas A. Rabij.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: prasidėjo išankstinis balsavimas