D. Kedžio bendrininkų byla perduota teismui (atnaujinta)

Kauniečiai Raimundas Ivanauskas ir jo draugė Eglė Barauskaitė netrukus sės į teisiamųjų suolą. Jie įtariami kurstę ir padėję Drąsiui Kedžiui nužudyti Kauno apygardos teismo teisėją Joną Furmanavičių bei Laimutės Stankūnaitės seserį Violetą Naruševičienę bei padėjimo rengiantis nužudyti pačią L. Stankūnaitę ir Andrių Ūsą.

2009 m. spalio 5 d. rytą važiuojantis į darbą J. Furmanavičius buvo nušautas iš viso aštuoniais šūviais, automobiliui užblokavus kelią.<br>M. Patašiaus nuotr. iš archyvo
2009 m. spalio 5 d. rytą važiuojantis į darbą J. Furmanavičius buvo nušautas iš viso aštuoniais šūviais, automobiliui užblokavus kelią.<br>M. Patašiaus nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė

Mar 4, 2013, 9:55 AM, atnaujinta Mar 10, 2018, 4:26 PM

Įtariama, kad D. Kedžio aukomis turėjo tapti ir buvęs jo sesers Neringos Venckienės viršininkas Albertas Milinis bei Kauno Agurkinių gaujos lyderis Saulius Velečka, tačiau jie atsisakė būti pripažintais nukentėjusiais šioje byloje.

R. Ivanauskui ir E. Barauskaitei gresia laisvės atėmimas iki gyvos galvos.

Bylą Generalinė prokuratūra perdavė Lietuvos apeliaciniam teismui, kuris turės nuspręsti, kuris teismas ją turės nagrinėti iš esmės.

R. Ivanauskas ir E. Barauskaitė tyrėjų akiratyje buvo nuo pat žmogžudysčių Kaune dienos, 2009 metų spalio 5-osios, tačiau tyrėjams trūko įrodymų juos sulaikyti ar suimti.

Situacija pasikeitė 2011 metų spalio pabaigoje, kai D. Kedžio ir R. Ivanausko bendras draugas Mindaugas Žalimas nusprendė prabilti apie tai, kas jam žinoma šioje kruvinoje istorijoje.

Po jo liudijimo, lapkričio 4 d., R. Ivanauskas su E. Barauskaite buvo sulaikyti. Vėliau kreiptasi į teismą dėl jų suėmimo.

Teismas prašymą patenkino. E. Barauskaitė buvo sulaikyta 15 parų, jos sugyventinis – mėnesiui. Vėliau šis terminas R. Ivanauskui buvo pratęstas dar du kartus.

Per ikiteisminį tyrimą nustatyta, kad R. Ivanauskas su savo drauge aktyviai talkino D. Kedžiui ruošiantis žmogžudystėms, kartu su juo buvo atvykę pas M. Žalimą į Vilnių, kur aptarė garliaviškio veiksmus ir atsitraukimo planus.

Po žmogžudysčių D. Kedys planavo pasislėpti Pavilnyje, M. Žalimo draugo sodo namelyje.

Į jį likus daugiau nei dviem savaitėms iki žmogžudysčių buvo pervežti D. Kedžio drabužiai.

Atvežęs D. Kedžio drabužius, M. Žalimas pasitarė su savo drauge ir rugsėjo 16 d. nuskubėjo į Policijos departamentą pas generalinio komisaro pavaduotoją Algirdą Stončaitį.

Vyras tikėjosi, kad kaip pats sakė, tolimas giminaitis (A. Stončaičio brolis yra vedęs M. Žalimo mamos seserį), suras išeitį, kaip sustabdyti D. Kedį, tačiau pareigūnai nesiėmė reikiamų veiksmų užkirsti kelią žudynėms ir dėl to yra teisiami.    

Žudyti D. Kedys ruošėsi lapkričio mėnesį, kai vėlai švinta ir anksti temsta. Jis tikėjosi, kad tamsa jam padės pasislėpti, o šaltas oras sustabdys kūnų, kuriuos planuota palikti autobusiuke, irimą.

D. Kedys pirmą planavo nužudyti J. Furmanavičių, po to nuvažiuoti prie V. Naruševičienės namų.

Garliaviškis žinojo, kad jo buvusi sugyventinė dažnai lieka nakvoti pas seserį, todėl tikėtasi iškart susidoroti su abiem moterimis.

Ketvirtąja auka turėjo tapti A. Ūsas. D. Kedys jį ketino paimti gyvą, kankinant išgauti informaciją apie trečią pedofilą Aidą ir tik tada nužudyti.  

D. Kedžio planus sujaukė skambutis iš Policijos departamento. Spalio 6 d. jis buvo kviečiamas į apklausą. Išsigandęs, kad gali būti suimtas, vyras nusprendė veikti nedelsiant.

Buvo sutarta, kad M. Žalimas su savo automobiliu D. Kedžio lauks Marijampolėje ir nuveš į Pavilnį.

Tikėtasi, kad taip pavyks apgauti teisėsaugininkus. Radę garliaviškio automobilį „VW Golf" jie pagalvos, kad vyras paspruko į Lenkiją, todėl visas jėgas sutelks paieškai toje šalyje.

D. Kedžio skambučio M. Žalimas nesulaukė. Manoma, kad avarija, į kurias jis pakliuvo Piliuonos gatvėje, privertė vyrą griebtis atsarginio plano.

Įtariama, kad tiek N. Venckienė, tiek R. Ivanauskas su D. Kedžiu bendravo visą laikotarpį, kol vyras slapstėsi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.