Dvi paaugles sužalojusiam girtam vairuotojui – švelni bausmė

Panevėžio miesto apylinkės teisme pirmadienį paskelbtas nuosprendis 23 metų panevėžiečiui Audriui Gibronui. Šis jaunuolis, vairuodamas neblaivus, 2010 metų vasarą užmiesčio kelyje partrenkė bei sunkiai sužalojo dvi 14-metes ir, palikęs paaugles likimo valiai, iš įvykio vietos nuvažiavo.

Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

Mar 4, 2013, 5:25 PM, atnaujinta Mar 10, 2018, 3:29 PM

Išgirdusi, kad A. Gibronui skirta 3 m. 7 mėn. laisvės atėmimo bausmė, atidedant jos vykdymą 3 metams, išklausyti nuosprendžio atvykusi vienos nukentėjusiosios merginos motina neslėpė nusivylimo. Jos teigimu, sužeistų paauglių ir jos artimųjų šis kelių chuliganas nenuoširdžiai atsiprašė tik teismo salėje ir vėl važinėja girtas. Iš viso už kelių eismo taisyklių pažeidimus A. Gibronas administracine tvarka baustas 14 kartų, vien pernai vasarą jis du kartus vėl įkliuvo vairuodamas neblaivus.

Tėvams pranešė kaimo vaikai

Netoli Panevėžio, Bernatonių kaime gyvenanti Vilma Linkevičienė iki šiol su siaubu prisimena 2010 metų rugpjūčio 30 dienos pavakarę, kai į jos namus atskubėję vietiniai vaikai pranešė baisią žinią: moters 14-metė dukra bei šios bendraamžė draugė iš kito kaimo pateko į avariją ir greitąja išvežtos į ligoninę.

Dvi tą vasarą susidraugavusios paauglės priešpaskutinės atostogų dienos popietę, apie 17 val., sumanė nusimaudyti upėje netoli Bernatonių. Kažkokia senukų pora, važiuojanti į sodus, jas kiek pavėžėjo ir netoli upės paleido.

Liudininkų teigimu, vos tik iš automobilio išlipusias ir upės link einančias abi mergaites partrenkė dideliu greičiu joms iš už nugarų atlėkęs tamsiai mėlynos spalvos automobilis „Audi“. Numušęs pėsčiąsias automobilis trumpam pristabdė, tačiau vėl padidino greitį ir nulėkė.

„Mano dukra po automobilio smūgio nuskrido apie 20 metrų. Abi mergaitės liko gulėti be sąmonės. Gerai, kad avariją matė žmonės, kurie iš karto iškvietė greitąją“, – pasakojo lrytas.lt V. Linkevičienė.

Tėvams nuskubėjus į ligoninę paaiškėjo, kad abi paauglės dėl sunkių traumų paguldytos į intensyviosios terapijos skyrių. Ten jos praleido maždaug savaitę. O vėliau gydymas tęsėsi dar maždaug pusmetį.

V. Linkevičienės dukrai per avariją buvo sulaužyti dubens kaulai, abu raktikauliai. Jos draugei be tokių pat lūžių dar buvo diagnozuota sunki galvos trauma, po kaukolės kaulais išsiliejo kraujas.

„Audi“ surado tėvas

Atvažiavę policijos pareigūnai automobilio, partrenkusio paaugles ir pabėgusio iš įvykio vietos, nesurado. Liudininkai „Audi“ valstybinio numerio nespėjo įsidėmėti. Tik matė, kad prie vairo sėdėjo šviesiaplaukis jaunuolis.

Tuomet seklio vaidmens ėmėsi V. Linkevičienės sutuoktinis, sužeistos 14-metės tėvas. Vyriškis su draugu kitos dienos rytą ėmė važinėti po šiose apylinkėse esančias sodų bendrijas, klausinėdami, ar išvakarėse čia nesilinksmino jaunimas ir dairydamiesi apdaužytos „Audi“.

Vienoje sodų bendrijoje vyrai iš tiesų pamatė stovinčią tamsiai mėlynos spalvos „Audi“. Nekilo abejonių, kad automobilis patyręs avariją – jo priekinis stiklas buvo sudaužytas, stipriai apgadintas priekinė dalis. Sužeistos paauglės tėvas iškvietė policiją.

Važiavo dar svaigalų

Netrukus paaiškėjo, kad šį automobilį, priklausantį iš Žemaitijos atvažiavusiam draugui, išvakarėse vairavo tuomet 21 metų panevėžietis Audrius Gibronas. Nelaimė įvyko, kai kartu su draugų kompanija soduose šventęs kažkieno gimtadienį, neblaivus A. Gibronas važiavo į Bernatonių kaimą nupirkti dar alkoholio.

Kartu su A. Gibronu važiavo dar vienas vaikinas. Po to, kai „Audi“ numušė dvi pėsčiąsias, šis liepė sustoti, tačiau vairuotojas nepakluso, padidino greitį ir nuvažiavo. Apdaužytą „Audi“ jie tą vakarą paliko paslėpę miške, o vėliau naktį parsivarė į sodus. „Buvo planuojama apdaužytą automobilį išgabenti į Žemaitiją. Tuomet niekas nebūtų jo suradęs, nebūtų buvęs nustatytas ir kaltininkas“, – pasakojo lrytas.lt V. Linkevičienė.

Teisme A. Gibronas tvirtino, kad paaugles jis kliudė, kai šios netikėtai išbėgo priešais jo vairuojamą automobilį, norėdamos kirsti skersai kelią. Jis teigė, kad kliudęs pėsčiąsias buvo ištiktas šoko, todėl, užuot sustojęs, iš avarijos vietos pabėgo.

Nuosprendis nustebino

Panevėžio miesto apylinkės teismo teisėjas Kęstutis Venckus anksčiau neteistą A. Gibroną pripažino kaltu, kad būdamas neblaivus jis sukėlė avariją, kurios metu buvo sunkiai sužaloti žmonės ir iš avarijos vietos pasišalino, nesuteikęs jiems pagalbos. A. Gibronui teismas skyrė 3 metų 7 mėn. laisvės atėmimo bausmę, jos vykdymą atidedant 3 metams. Jaunuolis taip pat įpareigotas dirbti arba mokytis. Jam taip pat 3 metams atimta teisė vairuoti transporto priemones.

V. Linkevičienės dukrai iš A. Gibrono priteista 7 tūkst. litų, jos draugei – 14 tūkst. 368 litai. Abiems merginoms iš draudimo kompanijos „Pzu Lietuva“ teismas priteisė atitinkamai po 3 tūkst. ir 5 tūkst. 632 litus.

Išgirstas švelnus nuosprendis A. Gibronui nukentėjusios bernatonietės tėvus nemaloniai nustebino.

„Jokiais pinigais padarytos žalos negalima įvertinti. Mūsų dukra iki šiol jaučia avarijos pasekmes – keičiantis orams jai skauda lūžusius kaulus, ji negali nieko sunkiai nešti, sušlubavo mokslai“, – vardijo, kaip pasikeitė paauglės gyvenimas po nelaimės, jos motina.

V. Linkevičienės teigimu, A. Gibronas jokios atgailos dėl to, kad sunkiai sužalojo dvi paaugles, nerodė – nei ligoninėje, nei namuose jų neaplankė, o sužeistųjų ir jų artimųjų atsiprašė tik teismo salėje.

Toliau važinėja girtas

Abejoti teisiamojo nuoširdžia atgaila V. Linkevičienę verčia ir tai, kad šis panevėžietis ir po skaudžios avarijos nesiliauja važinėti neblaivus. „Jis vėl važinėja girtas, neblaivus sukėlė avariją ir už tai į areštinę net buvo uždarytas“, – sakė bernatonietė.

Iš viso už administracinius teisės pažeidimus A. Gibronas yra baustas 18 kartų, iš jų net 14 kartų – už įvairius Kelių eismo taisyklių pažeidimus – nuo važiavimo neužsisegus saugos diržo, greičio viršijimo iki vairavimo neblaiviam.

Vien pernai vasarą A. Gibronas du kartus įkliuvo vairuodamas neblaivus. Birželio 15 dieną šiam vairuotojui policijos pareigūnai nustatė vidutinį girtumo laipsnį (2,24 promilės). Už tai jam skirta piniginė bauda ir atimta teisė vairuoti automobilį 2 metams 8 mėnesiams.

Tačiau jau po mėnesio, liepos 26 dieną, A. Gibronas neblaivus (1,84 promilės) sukėlė avariją. Tuomet šiam vairuotojui teismas skyrė 30 parų arešto bei konfiskavo automobilį, kuriuo jis važiavo.

Nebijančiam girtam prie vairo sėsti A. Gibronui drąsa išgaravo tik teismo salėje išvydus žurnalistų fotoobjektyvus. Jaunuolis kaip įmanydamas bandė nuo jų slėpti savo veidą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl Rytų Lietuvoje laimėjo prorusiškas kandidatas?