Korupcijos skandalo įkvėpėjas – buvęs Kauno vicemeras

Kauno apygardos teismas pagaliau pradėjo nagrinėti didelį rezonansą sukėlusią korupcijos Kauno savivaldybėje bylą. Prokurorui pagarsinus kaltinimus neliko abejonių, kad šio skandalo ašis - buvęs Kauno mero pavaduotojas, socialdemokratas Kęstutis Kriščiūnas. Jis kaltinamas tuo, jog užimdamas solidžias pareigas politikas pavaldinių prašė ir reikalavo valstybės lėšomis jam nupirkti automobilio akumuliatorių, žiemines padangas, suremontuoti dureles, atlikti ratų suvedimą, o taip pat pasistengęs, kad iš savivaldybės įmonės lėšų būtų nupirktos artimos bičiulės buto remontui reikalingos medžiagos.

Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

Mar 5, 2013, 2:50 PM, atnaujinta Mar 10, 2018, 1:59 PM

Po ilgos pertraukos Kauno apygardos teismui pagaliau pavyko pradėti nagrinėti baudžiamąją bylą, kurioje kaltinimai korupcija pareikšti buvusiam Kauno vicemerui, miesto tarybos nariui K. Kriščiūnui, savivaldybės valdomos bendrovės „Automobilių stovėjimo aikštelės“ direktoriui Algimantui Puidokui bei dar trims asmenims.

Antradienį į teismo posėdį atvyko ilgai laukta kaltinamoji - sunkiai serganti K. Kriščiūno bendražygė, buvusi visuomeninė jo padėjėja Zita Zalagėnaitė, tačiau nepasirodė kito teisiamojo Tomo Pilvinio advokatas. Teisiamajam sutikus, teismas nusprendė, kad verta bent jau formaliai pradėti procesą – valstybės kaltintojas, Kauno apygardos prokuratūros prokuroras Virginijus Alekna perskaitė kaltinamąjį aktą.

Skambant prokuroro kaltinimams tapo aišku – Kauno savivaldybėje galiojo ydinga tvarka, kai valdžioje esantys politikai savivaldybės lėšomis galėjo naudotis kaip išmanydami. Nenuostabu, kad pagrindiniu korupcijos skandalo veikėju tapo anksčiau garsus bei įtakingas politikas, buvęs Kauno mero pavaduotojas, socialdemokratas K. Kriščiūnas.

2011 metais Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) akiratyje atsidūrę tuometis Kauno vicemeras K. Kriščiūnas netruko paskui save į teisiamųjų suolą pasodinti savivaldybės įmonės „Automobilių stovėjimo aikštelės“ vadovą Algimantą Puidoką, bendrovės „Kauno komunalinis ir butų ūkis“ generalinį direktorių Tomą Pilvinį ir šios bendrovės mechaniką Juozą Rauchą. Į teisiamųjų suolą taip pat sėdo ir Z. Zalagėnaitė, kurios gerove uoliai rūpinosi K. Kriščiūnas.

Kaltinamajame akte nurodoma, jog vicemeras pasistengė, kad gera jo draugė ir bendrapartienė išvengtų asmeninių išlaidų ir nurodė savivaldybės valdomos UAB „Panemunės butų ūkis“ generaliniam direktoriui T. Pilviniui bendrovės lėšomis nupirkti jos buto remontui reikalingų statybinių medžiagų.

Pasak prokurorų, socialdemokratas rūpinosi ne tik padėjėjos, bet ir savo gerove: K. Kriščiūnas pasistengė, kad savivaldybės įmonė „Panemunės butų ūkis“ suremontuotų asmeninį jo automobilį, nupirktų žieminių padangų komplektą bei akumuliatorių.

K. Kriščiūnas taip pat kaltinamas tuo, jog piktnaudžiavo tarnybine padėtimi savotiškai reketuodamas savivaldybei priklausančios bendrovės „Automobilių stovėjimo aikštelės“ direktorių A. Puidoką.

Valstybinį kaltinimą palaikantis prokuroras V. Alekna minėjo, kad vicemeras nurodė A. Puidokui pakeisti jo asmeninio automobilio spyneles, po kurio laiko – atlikti ratų suvedimo patikrą. A. Puidokas suklastojo dokumentus ir šiuos darbus apmokėjo iš savivaldybės įmonės lėšų.

Dėl šių nusikalstamų veikų K. Kriščiūnui pateikti kaltinimai piktnaudžiavimu, T. Pilviniui ─ piktnaudžiavimu, dokumentų klastojimu ir turto iššvaistymu.

K. Kriščiūno bendrapartietė Z. Zalagėnaitė kaltinama bendrininkavimu, piktnaudžiavimu ir turto iššvaistymu. Savivaldybės įmonės „Automobilių stovėjimo aikštelės“ direktorius A. Puidokas kaltinamas piktnaudžiavimo organizavimu ir turto iššvaistymu.

Prieš teismą taip pat stojęs bendrovėje „Kauno komunalinis ir butų ūkis“ mechaniku dirbęs Juozas Rauchas, kaltinamas padėjęs minėtiems valstybės tarnautojams piktnaudžiauti tarnybine padėtimi, klastoti dokumentus ir švaistyti turtą, už kurį jis buvo atsakingas.

Visi kaltinamieji teismo laukia būdami laisvėje, jiems skirtos kardomosios priemonės – pasižadėjimas neišvykti. Už šiuos nusikaltimus Baudžiamasis kodeksas numato maksimalią laisvės atėmimo bausmę iki šešerių metų.

Ši byla galutinai sužlugdė K. Kriščiūno karjerą, jis buvo atleistas iš vicemero posto, sustabdyta jo narystė Socialdemokratų partijoje. Lrytas.lt žiniomis, K. Kriščiūnas šiuo metu Kaune gyvena vienas, jo žmona su trimis vaikais emigravo į Didžiąją Britaniją.

Praėjusių metų pabaigoje K. Kriščiūnas teisme pasiekė mažą pergalę, jam buvo leista grįžti į miesto savivaldybės tarybą, dalyvauti jos veikloje. Teismas patenkino ir laikinai bedarbiu tapusio A. Puidoko prašymą, bičiulio K. Kriščiūno į korupcijos liūną įklampintas ir teisiamas veikėjas vėl paskirtas bendrovės „Automobilių stovėjimo aikštelės“ direktoriumi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.