Kaltę dėl smurtautojo užmuštos moters gali tekti išpirkti policijai (atnaujinta)

Kas kaltas dėl to, kad daugybę kartų žmoną mušęs vyras galiausiai ją nužudė? 33 metų Laura V. šaukėsi pareigūnų pagalbos, tačiau šie į namus atvyko tada, kai moteris jau buvo mirusi. Klaipėdos apskrities vyriausiasis policijos komisariatas pradėjo ikiteisminį tyrimą, po kurio paaiškės, ar dėl pareigūnų aplaidumo keturi mažamečiai vaikai liko našlaičiais.

Klaipėdos rajono laikinasis policijos vadovas Raimundas Vaitkevičius (kairėje) ir Klaipėdos apskrities VPK viršininkas Benonas Ivanauskas teigė, jog pareigūnų paaiškinimai dėl įvykio prieštaringi.<br>E. Petkutė
Klaipėdos rajono laikinasis policijos vadovas Raimundas Vaitkevičius (kairėje) ir Klaipėdos apskrities VPK viršininkas Benonas Ivanauskas teigė, jog pareigūnų paaiškinimai dėl įvykio prieštaringi.<br>E. Petkutė
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 7, 2013, 5:31 PM, atnaujinta Mar 10, 2018, 9:53 AM

Tragedija Klaipėdos rajone, Dituvos gyvenvietėje įvyko vasario 11-osios vakarą. Bendruoju pagalbos numeriu 112 iš savo namų paskambino išsigandusi moteris ir pranešė, kad į namus sugrįžo smurtaujantis sutuoktinis.

Lemtingąjį vakarą Laura V. nujautė, kad smurtautojas vėl pakels prieš ją ranką, nes girtas jis pavirsdavo monstru, tai patvirtino ir šeimos kivirčus ne kartą matę aplinkiniai gyventojai.

Policija atvyko po šešių valandų

Moters skambutį priėmusi Bendrojo pagalbos centro operatorė pažadėjo pagalbos prašymą perduoti policijai, o moteriai patarė laukti – netrukus į vietą atvyks pareigūnai. Tačiau ir po kelių valandų policija sodyboje nepasirodė.

Bendrasis pagalbos centras praėjus maždaug šešioms valandoms sulaukė dar vieno skambučio. Susijaudinęs vyras pranešė, kad mirė jo sesuo. „Kūnas dar šiltas, bet moteris jau mirusi“, - drebančiu balsu ištarė Rytis Urbonavičius. Netrukus paaiškėjo, kad į namus sugrįžęs sutuoktinis vėl pakėlė ranką prieš žmoną, tačiau šįkart smūgiai buvo mirtini.

Našlaičiais liko keturi poros vaikai, kuriuos priglaudė nužudytosios brolis. Vyras negali patikėti, kad sesers neteko dėl policijos pareigūnų atsainaus požiūrio ir nerangumo. Klaipėdos rajono policijai ši šeima buvo gerai žinoma – tramdyti smurtautojo pareigūnai į namus važiavo ne vieną ir ne du kartus.

Grėsmės nebuvo?

Bendrojo pagalbos centro atstovai tądien moters skambutį priskyrė vadinamajai C kategorijai, kuri reiškia, kad grėsmės nėra. Tokia informacija buvo perduota ir policijos pareigūnams.

Į viešumą iškilus abejonėms dėl galimo pareigūnų aplaidumo, Klaipėdos apskrities vyriausiasis policijos komisariatas (VPK) pradėjo tarnybinį patikrinimą. Tačiau vasario 11-osios vakarą budėjusių pareigūnų pateikti paaiškinimai skyrėsi, tad nuspręsta pradėti ikiteisminį tyrimą dėl tarnybinių pareigų neatlikimo. Kol kas įtarimai niekam nėra pareikšti.

Laikinasis Klaipėdos rajono policijos vadovas Raimundas Vaitkevičius aiškino, jog tuo pat metu budėtojai gavo dar kelis pranešimus, vienas iš jų taip pat dėl smurto šeimoje. Kadangi tą vakarą dirbo tik vienas patrulių ekipažas, pareigūnai bandė išsiaiškinti situaciją Dituvoje, kad galėtų nuspręsti, kur pirmiau važiuoti. Pareigūnai esą skambino Laurai V. tris kartus, tačiau moters telefonas buvęs išjungtas. Tada patruliai nusprendė reaguoti į kitą pagalbos prašymą ir nuvyko į vos už kilometro esantį kaimą.

Žmona žiaurumą atleido

Smurtautojas yra suimtas. Vyras jau anksčiau buvo ne kartą teistas už smurtinius nusikaltimus. Nužudytoji policijos pagalbos šaukėsi ne vieną kartą. Tačiau vyro žiaurumui buvo gailestinga. Vien praėjusiais metais pradėti net keturi ikiteisminiai tyrimai dėl smurto artimoje aplinkoje.

Teismas buvo skyręs vyriškiui lygtinę laisvės atėmimo bausmę, po dar vieno išpuolio vyras įpareigotas registruotis policijos komisariate. Norėta skirti griežtesnę kardomąją priemonę, tačiau žmona prašė neatskirti vaikų tėvo nuo šeimos. Rugpjūčio pradžioje pradėtas naujas ikiteisminis tyrimas, teismo sprendimu smurtautojas turėjo būti suimtas trims mėnesiams, tačiau nukentėjusioji šį sprendimą apskundė, jos prašymas patenkintas.

Lapkritį vyras vėl pakėlė ranką prieš žmoną. Teismas uždraudė mušeikai artintis prie namų. Sujungus visas bylas teismas skyrė vyrui realią laisvės atėmimą 2 metams ir 6 mėnesiams. Ir šį nuosprendį nukentėjusioji apskundė aukštesnės instancijos teismui. Teismas skundo nespėjo išnagrinėti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.