Policijos skurdo priblokšti Kudirkos Naumiesčio žmonės ginsis patys

Kaltas noras įsivesti eurą?

Savaitgalį šiame Vytauto gatvės name neblaivus vyras kirviu užkapojo dvi moteris.<br>L. Juodzevičienė
Savaitgalį šiame Vytauto gatvės name neblaivus vyras kirviu užkapojo dvi moteris.<br>L. Juodzevičienė
Daugiau nuotraukų (1)

Loreta Juodzevičienė

Mar 18, 2013, 9:58 PM, atnaujinta Mar 9, 2018, 6:25 PM

Aktyviau spręsti problemą miestelio gyventojus paskatino praėjusio savaitgalio tragedija, kai neblaivus vyriškis kirviu užkapojo dvi savo sugėroves. Kaimynai kvietė triukšmaujantiems asmenims policiją, tačiau vienintelis tą naktį budėjęs ekipažas buvo išvykęs į eismo įvykį, kuriame buvo sužaloti žmonės, ir žadėjo atvykti tik paryčiui. Kai po pusantros valandos policijai buvo pranešta apie du lavonus, iš Šakių komisariato atvyko tik vienas tyrėjas, kuris, rizikuodamas gyvybe, sulaikė žudiką.

Kaltas noras įsivesti eurą?

Dauguma miestelio gyventojų supranta, kad kaltinti Šakių policiją neteisinga – dėl skurdaus finansavimo panaši padėtis visuose šalies komisariatuose. Žmonėms kelia nerimą žinia iš Vyriausybės, kad daugiau pinigų policijai valstybė neturi, o didinti išlaidų Lietuva negali laikydamasi finansinės drausmės, kuri yra būtina siekiant įsivesti eurą 2015-aisiais.

Kudirkos Naumiesčio seniūnas Vincas Alfredas Puida teigė, kad po to, kai praėjusių metų rugsėjį vidury dienos miestelio centre esančiame gėlių paviljone buvo nužudytas 57 metų savininkas, jis susirūpinęs kreipėsi į Šakių komisariatą: „Miestelio bendruomenės nuomonė buvo vieninga - mums reikia, kad vietoje dirbtų policijos pareigūnas, o ne kaip dabar - atvažiuoja du kartus per savaitę ir būna po valandą.

Ypač pagalbos reikia vakarais ir tomis dienomis, kai mokamos pensijos ir pašalpos. Po jų savaitę būna girtaujama ir mušamasi.

Mums siūloma kurti policijos rėmėjų grupę. Bandysime ieškoti žmonių. Svarstysime saugios kaimynystės programą, tačiau žmonės bijo pranešti apie kokias nors blogybes, bijo susidorojimo ir keršto.

Ieškosime išeities ir tarsimės kartu su Šakių savivaldybės administracija, socialiniais darbuotojais, kunigu, tačiau be policijos pagalbos vis tiek neišsiversime“.

Padeda pasieniečiai

Kudirkos Naumiestyje gyvena beveik du tūkstančiai žmonių, seniūnijoje - bemaž trys tūkstančiai. Iki Šakių – 25 kilometrai, todėl skubios pagalbos sulaukti sudėtinga.

Bemaž kiekvieną savaitę dėl smurto šeimoje, vagysčių ar muštynių pagalbos skambučių sulaukia miestelio pakraštyje esančios Kudirkos Naumiesčio užkardos pasieniečiai. Jie su policija yra pasirašę bendradarbiavimo sutartį.

Tačiau tą naktį, kai Vytauto gatvėje esančiame aštuonbutyje kirviu švaistėsi neblaivus vyriškis, pasieniečiai irgi negalėjo operatyviai reaguoti – ekipažas vykdė užduotį už 15-os kilometrų.

„Pareigūnas, kuris vadovavo pamainai, priėmė sprendimą nenutraukti užduoties, nes buvo gautas pranešimas apie triukšmaujančius asmenis, apie grėsmę žmonių gyvybei nebuvo jokios informacijos.

Pasieniečiai turi tokius pačius įgaliojimus kaip ir policijos pareigūnai. Kai kuriuos nusikaltimus tiriame patys.

Tačiau mūsų pirmutinė ir svarbiausia užduotis – saugoti valstybės sieną. Visus miestelio gyventojų pagalbos prašymus turime vertinti įdėmiai, nes pasitaikė melagingų pranešimų. Pastarųjų tikslas - atitraukti sargybą, kad kam nors netrukdytų įvykdyti nusikalstamą veiką pačiame pasienyje“, – teigė Kudirkos Naumiesčio užkardos vadas Dainius Stepšys.

Triukšmas nepasirodė grėsmingas

Marijampolės apskrities Vyriausiojo policijos komisariato viršininkui Skirmantui Andriušiui suprantamas Kudirkos Naumiesčio gyventojų noras turėti miestelyje nuovadą, tačiau jai įkurti visiškai nėra pinigų.

Nuovadoje turi dirbti ne mažiau kaip trys pareigūnai. Jų algoms, patalpų išlaikymui, mokesčiams, transportui bei degalams reikalingų pinigų eurą siekianti įsivesti valstybė vargu ar surastų.

„Ne iš gero gyvenimo policija įvykius skirsto į kategorijas“, – sakė S. Andriušis.

Pareigūnai visus įvykius skirsto į A, B ir C reagavimo kategorijas.

Nedelsiant reaguojama į A ir B kategorijos pranešimus (labai sunkaus, sunkaus ar apysunkio nusikaltimo padarymą, apie gresiantį pavojų nukentėjusiojo gyvybei ar sveikatai, didelės vertės turtui).

Praėjusio savaitgalio Kudirkos Naumiesčio gyventojos pranešimas apie naktį triukšmaujančius kaimynus buvo priskirtas C kategorijai – didelės grėsmės neįžvelgta.

„Šiuo metu penkiuose apskrities komisariatuose trūksta 90-ies darbuotojų. 2011-aisiais priėmėme 18, o iš darbo išėjo 37 pareigūnai; praėjusiais metais įsidarbino 29, o išėjo 50 pareigūnų.

Mažai kas benori dirbti policijoje. Jei pareigūnas gauna vos per tūkstantį litų algos, ar jis gali išlaikyti šeimą?

Mokesčiai didėjo, degalai brango, o mes turime verstis su tais pačiais pinigais.

Pavyzdžiui, vien už Marijampolės miesto nuovados šildymą kas mėnesį mokame 25 tūkst. litų. Per pašalpų mokėjimo savaitę – nuo 10-os iki 15-os mėnesio dienos – išnaudojame pusės mėnesio degalų limitą“, - sakė S. Andriušis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.