Smurtas prieš Švenčionėlių čigonus - su politikos poskoniu

Švenčionėliuose nuo seno gyvenę čigonai buvo priversti palikti savo namus. Lazdomis ir grasinimais juos išvijo vietos chuliganai. Už tai jie atsidūrė teisiamųjų suole. Jie kaltinami rasinės neapykantos kurstymu ir smurtu.

Po tų kruvinų įvykių čigonai buvo priverti palikti savo namus. Jie baiminosi dėl savo saugumo.<br>„Lietuvos ryto“ televizija
Po tų kruvinų įvykių čigonai buvo priverti palikti savo namus. Jie baiminosi dėl savo saugumo.<br>„Lietuvos ryto“ televizija
Daugiau nuotraukų (1)

Dovydas Pancerovas

2013-03-18 23:13, atnaujinta 2018-03-09 18:13

Tai nutiko prieš metus. Kelios dešimtys lazdomis ginkluotų vyrų Švenčionėlių miestelio centre užpuolė ir sužalojo keturis čigonus. Praėjus kelioms savaitėms po šio smurto protrūkio iš savo namų buvo pagrobtas romų tautybės vaikinas.

Tą bylą nagrinėja Švenčionių rajono apylinkės teismas. Artimiausiu metu turėtų būti paskelbtas nuosprendis trims kaltinamiesiems.

Jie teisiami už viešą kurstymą smurtauti ir fiziškai susidoroti su žmonių grupe dėl jų rasės. Taip pat už nesunkų sveikatos sužalojimą, taip išreiškiant neapykantą dėl rasės. Švenčionėlių gyventojai kaltinami ir įžūliu elgesiu, grasinimais, patyčiomis ir vandališkais veiksmais viešoje vietoje.

Švenčionėlių gyventojai baiminasi, kad nusikaltėliai gali išsisukti nuo atsakomybės. Esą kaltinamuosius saugo svarbūs vietos politikai.

Sumušė ir pagrobė

Pirmas susirėmimas įvyko 2012 metų išvakarėse. Beveik 30 vietos jaunuolių ir jų tėvų lazdomis tvatijo aštuonis romus.

Dar tą patį vakarą mūšis buvo tęsiamas. Čigonus mušė ir Švenčionėliuose esančioje parduotuvėje „Maxima“.

Vienas čigonas buvo sužeistas. Jis į medikus ir policijos pareigūnus nesikreipė. Tai romai padarė vėliau, kai smurtas nesiliovė.

Praėjus dviem savaitėms čigonai buvo užpulti dar kartą. Keturi Švenčionėlių gyventojai iš namų ištempė ir išsivežė romų tautybės jaunuolį. Užpuolikai gerokai įbaugino vaikino artimuosius grasindami sudeginti namus.

Jaunuolio motina skubiai kreipėsi į pareigūnus pagalbos. Ji nurodė, kuria kryptimi nusikaltėliai išsivežė sūnų. Netrukus Švenčionių rajono policijos komisariato pareigūnai pamatė šalikelėje apvirtusį automobilį.

Apsivertus automobiliui, pagrobtasis sugebėjo pabėgti. Jis pats kreipėsi į pareigūnus.

Visi keturi pagrobimu įtariami jaunuoliai buvo sulaikyti.

Po tų įvykių čigonai buvo priversti palikti savo namus. Jie baiminosi dėl savo saugumo. Dvi gausios romų šeimos Švenčionėliuose gyveno kelis dešimtmečius. Viso apie dvidešimt čigonų. Dabar įsikūrė Švenčionių mieste.

Užpuolikai siejami su politikais

Sulaikytieji yra vadinami naująja Švenčionėlių karta. Patys save jie vadina „vietiniais“. Gyventojai pasakojo, kad ta gauja siekė išguiti iš miestelio romus. Teigiama, kad chuliganai miestelyje yra labai įtakingi ir jaučiasi nebaudžiami. Kodėl? Nes juos esą gina svarbus vietos politikas – ūkininkas, vietos LiCS lyderis Rimas Klipčius.

Prieš metus įvykusių muštynių liudininkai teigė, kad kelios dešimtys chuliganų išbėgo iš LiCS būstinės ir užpuolė čigonus.

Teigiama, kad vietos politikas R. Klipčius susijęs ir su čigono pagrobimu.

„Mano brolį keturi vaikinai išvežė į mišką. Atvirai pasakė, kad jie atvyko nuo R. Klipčiaus. Turėjo vaizdo kamerą, bagažinėje medines lazdas, grandines. Norėjo mušti arba net užmušti. Brolis sugebėjo pabėgti. Jis papasakojo apie tai policijai. Tuos vaikinus suėmė, bet kitą dieną paleido“, - po įvykio pasakojo pagrobtojo brolis Ivanas Janovičius.

Be to, tarp užpuolikų buvo ir tos partijos narių. To nepaneigė ir pats LiCS lyderis R. Klipčius.

Teismo procesas – politikų dėmesio centre

Švenčionėlių gyventojai pasakojo, kad politikas R. Klipčius dabar aktyviai dalyvauja teismo posėdžiuose. Jis nuolat stebi procesą. Nors jam kaltinimai nėra pareikšti, tačiau jis pats pasisiūlė duoti parodymus apie tą smurto protrūkį.

„Kiekvieną teismo posėdį stebi ta pati gauja, kuri ir užpuolė čigonus. Jų susirenka tiek, kad teismo salėje net žurnalistams nebėra vietos. Tikras antplūdis“, - apie situaciją Švenčionių rajono apylinkės teisme pasakojo gyventoja. Jos vardas ir pavardė redakcijai yra žinomi.

Procesą stebinti moteris pasakojo, kad susirinkusieji „vietiniai“ bando daryti spaudimą teismui. Jie šūkauja teismo salėje, kandžiomis replikomis ir stūgavimu palydi kiekvieną nepatikusį pasisakymą.

Temidės sargai tos situacijos nekomentuoja.

Neneigė, kad dalyvavo muštynėse

Su pačiu politiku R. Klipčiumi susisiekti nepavyko. Jo mobilusis telefonas tiek ketvirtadienį, tiek penktadienį, tiek pirmadienį buvo išjungtas.

Iš karto po to kruvino įvykio ūkininkas ir politikas neigė, kad jis kurstė smurtą. Bet pripažino, kad įvykyje dalyvavo jo partijos nariai.

„Tai yra mero Vytauto Vigelio provokacija. Penki LiCS nariai Švenčionėliuose buvo išrinkti į savivaldybės tarybą. Čia yra daug mūsų rėmėjų. Todėl siekiama sukompromituoti mūsų bendruomenę.

Mano žiniomis, ne romai buvo užpulti, bet jie užpuolė mūsų jaunimą. Išlipo iš mašinų su nupjautavamzdžiais šautuvais ir grasino Švenčionėlių vaikinams. Aišku, tie gynėsi. Jiems padėjo ir šalia buvę tėvai. Todėl romai buvo priversti bėgti“, - tada portalui lrytas.lt sakė LiCS Švenčionių rajono skyriaus vadovas R. Klipčius.

Politikas teigė, kad jis ir bendražygiai ne kursto rasinę neapykantą, o ją smerkia.

R. Klipčius nei patvirtino, nei paneigė, kad jo partijos nariai taip pat dalyvavo incidente: „Mano žiniomis, kalba eina apie vieną mūsų partijos narį ir vieną žmogų, kuris tik dalyvavo vietos savivaldos rinkimuose mūsų sąraše. Koks buvo jų vaidmuo, atsakys ikiteisminis tyrimas.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.