Turtą prievartavę panevėžiečiai pripažinti recidyvistais

Reketininkų vizitus įrašinėjo

Daugiau nuotraukų (1)

Virginija Petrauskienė

Mar 20, 2013, 6:02 PM, atnaujinta Mar 9, 2018, 3:13 PM

Vos tik pamatę į posėdžių salę įeinančius konvojaus pareigūnus, teisiamieji suprato, kad laisvi iš teismo pastato nebeišeis.

Už turto prievartavimą 4, 5 metų nelaisvės. Tokį nuosprendį išgirdęs R. Prišmantas atsisuko į savo žmoną ir ištarė keturis žodžius, iš kurių du buvo keiksmažodžiai. R. Saltonas nuteistas 3,5 metų laisvės atėmimo bausme.

Reketininkų vizitus įrašinėjo

Teismas pripažino, kad jie 2010 - 2011 metais ne kartą lankėsi pas Panevėžio verslininką Aidą Kuraitį ir reikalavo iš jo pinigų. „Tu mums skolingas 100 tūkstančių litų, bet dėl savo įžūlumo mokėsi pusę„limono“, - verslininkui aiškino turto prievartautojai.

Jie grasino su savo auka susidoroti, sakė žinantys, kur yra jo namai ir žadėjo juos padegti. Kartą R. Prišmantas trenkė kumščiu A. Kuriačiui į veidą. Buvusio boksininko smūgis buvo stiprus. Verslininkui prakirsta kakta, veide liko didžiulė kraujosrūva.

Nuolat grasindami R. Prišmantas ir R. Saltonas pasiekė, kad prigąsdintas A. Kuraitis pažadėtų jiems mokėti kas mėnesį po 1000 litų tariamos skolos.

Verslininkas kreipėsi į policiją. Kriminalistai jo biure įrengė aparatūrą ir filmavo bei įrašinėjo R. Prišmanto su R. Saltonu apsilankymus.

Kartą gavę iš A. Kuraičio 800 litų, augaloti reketininkai pasiūlė savo apsaugą. Jie pažadėjo, kad prie verslininko „kiti nelįs“. „Jei atvažiuotų smaugti, tai iš karto duok mums „zvaną“, - globėjiškai siūlė R. Prišmantas su R. Saltonu.

Reikalavo grąžinti svetimą skolą

Kaltinamieji teisme neigė savo kaltę. Jie pasakojo, kad anksčiau vienam verslininkui R. Prišmanto žmona ir dar dvi moterys paskolino po 30 tūkstančių, iš viso 90 tūkstančių litų.

Tačiau šis verslininkas negalėjo atiduoti skolos ir savo verslą - bendrovę „Buities rojus“ pardavė už milijoną litų A. Kuraičiui.

Esą, su A. Kuraičiu buvo sutarta, kad jis grąžins ir tą 90 tūkstančių litų skolą. Tačiau šis sakė apie jokį skolos grąžinimą su niekuo nekalbėjęs ir nesitaręs.

Teismas nusprendė, kad trys moterys pinigus skolino ne bendrovei„Buities rojus“, o privačiam asmeniui. Todėl pirkdamas verslą, A. Kuraitis jokių buvusio savininko skolų nepaveldėjo.

Patys mokės aukai

Reketininkų baugintas verslininkas prašė jam priteisti 100 tūkstančių litų moralinės žalos atlyginimo. Tokį prašymą grindė tuo, kad visus metus rūpinosi savo apsauga ir negalėjo normaliai dirbti.

Tačiau teismo sprendimu, R. Prišmantas ir R. Saltonas turės nuskriaustam verslininkui solidariai sumokėti 15 tūkstančių litų.

Abu vyrai, buvę apsaugos darbuotojai prieš teismą stoja jau nebe pirmą kartą. Todėl jie pripažinti recidyvistais.

Teisti dėl laisvės atėmimo

Šiuo metu jiems dar nėra įsiteisėjęs dar vienas nuosprendis. Praėjusių metų gale R. Prišmantas ir R. Saltonas kartu su keliolika kitų kaltinamųjų buvo teisiami už buvusio „vyšniukų“ grupuotės lyderio Gražvydo Pinigio neteisėtą laisvės atėmimą.

Negyvas G. Pinigis buvo rastas ant kelio Panevėžio rajone esančiame Pinigėlių kaime. Ant jo kūno matėsi mušimo žymių. Teismui nepakako įrodymų, kad bent vienas iš teisiamųjų būtų nuteistas už G. Pinigio nužudymą.

Tąsyk realia laisvės atėmimo bausme buvo nuteisti keturi kaltinamieji. Tarp jų - R. Prišmantas ir R. Saltonas, gavę 2,3 ir 2 metų nelaisvės. Tačiau šis teismo nuosprendis buvo apskųstas aukštesnei instancijai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.