Laisvės alėjoje – svetimšalio dūriai peiliu

Kauno Laisvės alėja vėl tampa peiliais ginkluotų nusikaltėlių siautėjimo arena. Praėjusią savaitę naktį čia buvo užpultas ir subadytas Kauno kolegijos pirmakursis. Studentą sužalojo angliškai kalbėjęs tamsaus gymio jaunuolis.

Verslo vadybą studijuojantis G. Bučinskas buvo užpultas ir sužalotas Laisvės alėjos ir Maironio gatvių sankirtoje, ties Šiaulių banko skyriumi.<br>M. Patašius
Verslo vadybą studijuojantis G. Bučinskas buvo užpultas ir sužalotas Laisvės alėjos ir Maironio gatvių sankirtoje, ties Šiaulių banko skyriumi.<br>M. Patašius
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Karaliūnas („Lietuvos rytas“)

Mar 23, 2013, 10:56 PM, atnaujinta Mar 9, 2018, 10:36 AM

Dvidešimtmetį Giedrių Bučinską ties Laisvės alėjos ir Maironio gatvių sankirta peiliu į pilvą ir nugarą subadė nepažįstamas užpuolikas. Studentui prireikė medikų pagalbos.

Verslo vadybą studijuojantis tauragiškis G. Bučinskas buvo užpultas, kai kartu su draugais jau ketino sėsti į netoliese stovėjusį taksi automobilį.

Jaunuoliai mėgino sudrausminti garsiai rėkaujančius tamsaus gymio vaikinus, tačiau vienas jų pramogauti į naktinį Kauną buvo išsiruošęs net su dviem duriamaisiais ginklais.

Policijos pareigūnai įtariamųjų dar nesuranda ir, atrodo, šio nusikaltimo pernelyg nesureikšmina.

Balandžio viduryje dėl savivaldybės valdininkų aplaidumo mieste gali būti išjungtos visos vaizdo stebėjimo kameros, todėl nusikaltėliai galės jaustis dar laisviau.

Peiliu sužalotas G. Bučinskas „Laikinosios sostinės“ žurnalistui papasakojo, kas vyko Laisvės alėjoje kovo 13-osios naktį ir kitomis dienomis.

– Kaip atsidūrėte Kauno centre tokiu vėlyvu metu, nes nusikaltimas užfiksuotas apie 3 valandą 30 minučių?

– Su dviem draugais Dainavos rajone esančiame bute žiūrėjome futbolo varžybas, o vėliau trise su dar viena mergina atvykome į Kauno centre esantį naktinį klubą „Džem’pub“.

Išgėrėme po kelis bokalus alaus, tačiau tikrai nebuvome įkaušę. Vėliau ligoninėje man buvo nustatytas lengvas 0,83 promilės girtumas.

Su drauge ramiai ėjome Laisvės alėja ir jau ketinome sėsti į taksi automobilį, o kiek atsilikę draugai tuo metu susidūrė su dviem angliškai kalbančiais tamsaus gymio vaikinais.

– Kas sukėlė konfliktą?

– Užsieniečiai garsiai šūkavo, todėl mano draugai paprašė jų tokiu vėlyvu metu elgtis ramiau. Bendravome draugiškai ir neturėjome tikslo sukelti konflikto.

Į tai buvo atsakyta necenzūriniais keiksmažodžiais, o užsieniečiai atrodė gerokai apspangę.

– Kodėl užpuoliko smūgiai teko jums?

– Sėdau į taksi automobilį, tačiau tuo metu išgirdau šūksnius. Atsisukęs vieno išpuoliko rankoje pamačiau peilį. Norėdamas pagelbėti draugui stengiausi nuraminti tą vaikiną. Po trumpo pokalbio jis lyg ir nurimo, išmetė peilį.

Tačiau netrukus jis vėl susimušė su mano draugu. Bičiulis mušeiką paguldė ant šaligatvio, ir mes mėginome palikti įvykio vietą.

Atvykėlis išsitraukė kitą peilį, o kai mėginau jį atimti, dūrė į pilvą. Pataikė į diržą, todėl sušvelnino smūgį, ir vidaus organai nenukentėjo. Kai nuo skausmo susilenkiau, jis dar kartą smogė į nugarą.

Tuomet užpuolikas puolė dar vieną mano draugą, tačiau tik užkliudė peiliu jo striukę. Visi sušokome į taksi automobilį ir nuvažiavome į Kauno klinikinę ligoninę.

Ligoninėje gydytojai susiuvo žaizdas, paguldė į Intensyviosios terapijos skyrių, o vėliau išleido į namus.

– Kuo buvo ginkluotas nusikaltėlis?

– Iš pradžių jis laikė rankoje sulankstomą peilį raudona rankena, o antro ginklo nemačiau. Tai galėjo būti skalpelis, nes buvo labai aštrus ir trumpa geležte. Jis lengvai perpjovė diržą, o vidaus organų nepasiekė, nors smūgio būta labai stipraus.

Kai buvau ligoninėje, atvežė dar vieną Laisvės alėjoje peiliu sužalotą jaunuolį. Vaikinas papasakojo, kad jį taip pat sužeidė tamsaus gymio užpuolikas. Tai galėjo būti tas pats nusikaltėlis.

Jo draugas visą laiką buvo gerokai ramesnis ir nekurstė konflikto.

– Kada pirmą kartą apie šį nusikaltimą kalbėjote su policijos pareigūnais?

– Dar ligoninėje pareigūnai mane apklausė, paėmė drabužius. Vėliau tyrėjas paskambino po poros dienų ir paprašė draugų telefono numerių, tačiau apklausė tik vieną jų.

Šią savaitę vėl paskambino pareigūnas ir paprašė pasidomėti, iš kur gali būti atvykę užpuolikai. Kiek man pavyko sužinoti, tai galėjo būti studentai, bet niekas negali pasakyti, iš kokios šalies jie atvyko.

Pareigūnai žadėjo pasikviesti ir parodyti kažkokias nuotraukas, tačiau jokios žinios negavau, vaizdo stebėjimo kamerų įrašų nerodė. Manau, kartu su draugais užpuolikus galėtume atpažinti.

– Nustebino atsainus pareigūnų darbas?

– Susidarė įspūdis, kad jie net nesistengia rasti nusikaltėlių. Turbūt mano, kad tai nėra svarbus įvykis. Žaizdos esą sugis, ir aš viską užmiršiu. Tačiau man šis įvykis tikrai svarbus ir norėčiau, kad sulaikytų įtariamuosius.

Keistai skambėjo ir pasiūlymas pačiam daugiau pasirinkti informacijos, kad pareigūnams būtų lengviau dirbti.

– Ar pirmą kartą Kaune susidūrėte su tokiais agresyviais ir pavojingais žmonėmis?

– Porą kartų būta akistatų su agresyviais atvykėliais iš Azijos šalių, tačiau pavykdavo susišnekėti ir ramiai išsiskirstyti. Laisvės alėjoje jie turi kelias pamėgtas vietas, kuriose renkasi vakarais. Galbūt ten būtų galima užtikti ir užpuolikus.

– Bijosite naktimis vaikščioti Laisvės alėja?

– Į tą klubą turbūt neisiu (juokiasi). Pirmiausia reikia palaukti, kol žaizdos sugis, nes dabar tenka lankytis pas medikus, o ne klubuose.

Esu gimęs Kaune, tačiau iki studijų visą laiką gyvenau Tauragėje. Apie tai, kad šiame mieste kažkas būtų užpultas ir perdurtas peiliu, niekada net nesu girdėjęs. Žmonės naktimis drąsiai vaikšto gatvėmis ir jaučiasi visiškai saugūs.

Mieste išjungs visas kameras?

Vaizdo stebėjimo kameros nusikaltimų skaičių mieste sumažino maždaug trečdaliu, tačiau netrukus nusikaltėliai galės nekreipti į jas dėmesio.

Kauno savivaldybė pavėlavo paskelbti viešųjų pirkimų konkursą, todėl balandžio 11-ąją turbūt bus išjungtos visos vaizdo stebėjimo kameros.

Dabar jos veikia 25 miesto vietose, pavasarį planuota įrengti dar 8, tačiau paaiškėjo, kad baigiasi sutartis su jas prižiūrinčia bendrove „Siemens“.

Per vėlai apsižiūrėjusi Kauno taryba netrukus ketina skelbti konkursą, tačiau visos procedūros gali užtrukti apie 3 mėnesius.

Jeigu konkurso rezultatai būtų apskųsti ar prasidėtų teismo procesai, kameros neveiktų gerokai ilgiau.

Mėgindama gelbėti situaciją savivaldybė kreipėsi į Viešųjų pirkimų tarnybą (VPT) leidimo derėtis su dabar kameras prižiūrinčia bendrove ir pasirašyti laikiną sutartį.

Tačiau ir šis prašymas pateiktas per vėlai – VPT pranešė sprendimą pateiksianti tik balandžio viduryje.

Tyrėjai tikina bylos neužmetę

Kęstutis Kasciukevičius

Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovas spaudai

„Centro policijos komisariato pareigūnai tyrimą pradėjo gavę medikų pranešimą apie sužalotą jaunuolį.Šiuo metu ikiteisminis tyrimas atliekamas dėl viešosios tvarkos pažeidimo, tačiau tyrimo metu Baudžiamojo kodekso straipsnis gali būti pakeistas.

Pareigūnai atlieka visus būtinus veiksmus siekdami atskleisti nusikaltimo aplinkybes.

Visi vaizdo įrašai, kovo 13-osios naktį užfiksavę jaunuolių konfliktą Laisvės alėjoje, jau yra pareigūnų rankose ir šiuo metu tiriami. Apie galimus įtariamuosius pareigūnai šiuo metu informacijos neteikia.“

Mena žiaurų antrakursio nužudymą

Vienas žiauriausių ir beprasmiškiausių nusikaltimų Laisvės alėjoje pastaraisiais metais įvykdytas 2009-ųjų vasario 21-osios naktį.

Nuo užpuoliko dūrių peiliu žuvo Kauno technologijos universiteto (KTU) Mechanikos ir mechatronikos fakulteto antrakursis 19 metų Linas Puodžiulaitis.

Iš Raseinių rajono kilęs vaikinas kartu su kurso draugais kavinėse šventė sesijos pabaigą.

Naktį L. Puodžiulaitis su bendrakursiu Vaidu Danusu ėjo link šv. Arkangelo Mykolo bažnyčios ir susidūrė su dviem jaunuoliais. Šie be jokios priežasties užkabino V. Danusą, o kai šis norėjo pasitraukti, vėl jį pasivijo ir pradėjo daužyti kumščiais.

Studentas pradėjo bėgti, o atsisukęs išvydo jau gulintį ant šaligatvio ir spardomą L. Puodžiulaitį.

Ekspertai nustatė, kad jaunuoliui peiliu buvo smogta 4 kartus, o vienas dūris teko tiesiai į širdį.

Pasišalindami nusikaltėliai paėmė 500 litų, kuriuos iš bankomato buvo paėmęs L. Puodžiulaitis.

Kauno apygardos teismas už nužudymą Kęstui Viršučiui, kuris nusikaltimo metu buvo vos 17 metų, skyrė 10 metų, o jo bičiuliui metais vyresniam Ovidijui Vedegiui – 4 metų 6 mėnesių laisvės atėmimo bausmę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.