Plėšikų taikinys – bankų griūties įbauginti senoliai

Bankų griūties įbaugintų senolių pinigai. Tokį pasipelnymo planą buvo sukūrusi Seredžiaus (Jurbarko r.) apylinkėse siautėjusi jaunų plėšikų gauja. Ne vieną sodybą apiplėšę nusikaltėliai siekdami savo tikslų mušė, kankino ir žemino. Nors siautėjusi gauja sučiupta, pareigūnai neabejoja – panašių nusikaltimų daugės.

Nuošalios sodybos - vagių taikinys.<br>V. Balkūno asociatyvi nuotr.
Nuošalios sodybos - vagių taikinys.<br>V. Balkūno asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lukas Pileckas

2013-04-02 00:36, atnaujinta 2018-03-09 00:01

Plėšė du mėnesius

Jurbarko rajono policijos komisariato Kriminalinės policijos skyriaus pareigūnams sulaikyti žiaurius smurtautojus ir plėšikus prireikė beveik dviejų mėnesių. Bandydami išsiaiškinti nusikaltėlius pareigūnai dirbo ir naktimis, ir savaitgaliais.

Nerimą tarp nuošalių vienkiemių gyventojų pasėjo dar vasario pradžioje įvykdytas akiplėšiškas užpuolimas. Vėlų vasario 5 d. vakarą į Padubysio kaime įsikūrusį žirgyną įsibrovė keli asmenys. Nusikaltėliai kankino šeimininką, išvertė patalpas ir pasišalino paėmę nešiojamą kompiuterį, mobilųjį telefoną ir kitų vertingų daiktų.

Žiauriai sumuštą auką kompanija paliko tįsoti likimo valiai. Nusikaltėliai nupjovė telefono laidus, o mobilųjį atėmė nepalikdami jokios galimybės išsikviesti pagalbą. Žirgininko gyvybę išgelbėjo kitą dieną atsitiktinai pro fermą važiavęs žmogus, kuris ir iškvietė medikus.

Dar vienas užpuolimą gauja įvykdė kovo 2 d. Tik šį kartą nusikaltėliai tamsaus paros meto nelaukė. Į devintą dešimtį įpusėjusios senolės namus Vitkūnų kaime plėšikai įsibrovė apie 14 val. Jaunuolių grupė iš močiutės atėmė 700 litų bei du butelius degtinės.

Tačiau šio grobio plėšikams ilgam neužteko. Kovo 21 d. gauja viduryje dienos įsiveržė į Staciūnų kaimo gyventojos namus. Du vyrai iš moters atėmė 400 litų, 10 kilogramų mėsos ir tris butelius degtinės.

Įtarimai pasitvirtino

Panašu, kad nedidelis grobis plėšikų netenkino, nes jau kitą dieną jie šturmavo Pašilės kaime gyvenančios senolės namus. Sumušta moteris nusikaltėliams atidavė 1300 litų, auksinį žiedą, mobiliojo ryšio telefoną. Šįkart auką vyrai mušė taip, kad dėl galvos ir veido sužalojimų senolė atsidūrė ligoninėje. Keista tai, kad plėšikai beveik nesisaugojo. Veidą dengiančią kaukę turėjo tik vienas iš jų.

Įbauginti Seredžiaus krašto žmonės netruko įtarti, kad už nusikaltimų gali stovėti neseniai iš įkalinimo įstaigos grįžęs Alvaras S. Nors keturis kartus už vagystes teistas vyras pastaruoju metu gyveno Kaune, dažnai su įtartinomis kompanijomis pasirodydavo ir Seredžiaus apylinkėse.

Lrytas.lt žiniomis, būtent šiam vyrui ir dar vienam įtariamajam teismas skyrė suėmimą. Penktadienį taip pat spręsta dėl kardomosios priemonės dar vienam įtariamajam.

Marijampolės apygardos prokuratūros vyriausiojo prokuroro pavaduotojas Raimundas Vasiliauskas lrytas.lt patvirtino, kad suimtiesiems įtarimai krenta dėl jau minėtų keturių nusikaltimų. Tačiau prokuroras neatmeta galimybės, kad kaltinamųjų gali daugėti.

„Ieškoma daugiau jaunuolių nuo 15 iki 20 metų. Kol kas neaišku, kokiomis aplinkybėmis jie dalyvavo nusikaltimuose ir koks jų vaidmuo“, - sakė R. Vasiliauskas.

Pasak prokuroro, griežtos kardomosios priemonės skirtos todėl, kad įtariamieji nepaspruktų į užsienį ir nedarytų įtakos tyrimui, nukentėjusiesiems bei savo bendrams. Manoma, kad vienas iš įtariamųjų jau galėjo pasielgti būtent taip – pasprukti iš Lietuvos.

„Įtariamieji labai dažnai bando pabėgti į užsienį. Tuomet juos sunku surasti, o pargabenti į Lietuvą atsieina brangiai. Tačiau suėmimas skirtas ne tik dėl to. Tai tyrimui pritaikytos taktikos dalis“, - kalbėjo R. Vasiliauskas.

Prokuroras taip pat negailėjo pagyrimų Jurbarko kriminalistams. Nors nusikaltėliai itin stengėsi, kad policiją pranešimai apie plėšimus pasiektų pavėluotai, naktimis ir savaitgaliais dirbę pareigūnai palyginti greitai sulaikė įtariamuosius.

Jei įtarimai pasitvirtins, gaujos nariai už grotų gali praleisti iki 6 ar 7 metų.

Nusikaltimų daugės

R. Vasiliauskas neslepia, kad jį ir kitus teisėsaugininkus neramina po „Snoro“ ir Ūkio banko skandalų kilęs sąmyšis. Šias ir senesnes bankų griūtis prisimenantys kaimuose gyvenantys senoliai nekreipia dėmesio, kad dabar jų indėliai yra apdrausti. Žmonės santaupų nebenori patikėti bankams ir laiko paslėpę namuose.

Tokia situacija itin palanki smurto nevengiantiems plėšikams. Kankinami žmonės beveik visada išduoda, kur laiko pinigus, atiduoda vertingesnius daiktus.

„Manome, kad tokių ir panašių nusikaltimų gali daugėti. Žmonės pradeda laikyti pinigus namuose, kam nors prasitaria, o informaciją sužino ir nusikaltėliai. Reikia, kad žiniasklaida nuolat primintų, jog didelių sumų namuose laikyti nereikėtų. Pastebėjome, kad gausėja ne tik plėšimų, bet ir įvairių sukčiavimų“, - kalbėjo prokuroras.

Seredžiaus apylinkėse siautėjusios gaujos nariai iki šiol buvo laikomi smulkiais vagišiais. Panašu, kad juos nusikalsti rimčiau sugundė ne kas kita, o lengvai prieinami vienkiemiuose gyvenančių žmonių pinigai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.