Teisėjų etikos ir drausmės komisija atmetė „darbiečių“ skundą

Teisėjų etikos ir drausmės komisija (TEDK) atmetė Darbo partijos pirmininko pavaduotojų skundą esą dėl nepagarbaus teisėjų kolegijos elgesio su susirinkusiaisiais vadinamoje „juodosios buhalterijos“ byloje. Skunde „darbiečiai“ prašė teisėjams iškelti drausmės bylą, ir perduoti ją nagrinėti Teisėjų garbės teismui.

Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Valentinavičius

Apr 4, 2013, 3:29 PM, atnaujinta Mar 8, 2018, 8:35 PM

TEDK pirmininkas A. Norkūnas pažymi, kad nuo bylą nagrinėjančių teisėjų paprastai nepriklauso, kokios darbo sąlygos jiems sudarytos, kurioje ir kokio dydžio salėje gali tekti posėdžiauti. Aplinkybė, kad teismo posėdyje buvo leista dalyvauti tik tokiam asmenų skaičiui, kiek posėdžių salėje yra sėdimų vietų, rodo teisėjų siekį užtikrinti teismo posėdžio tvarką ir sklandžią eigą.

„Riboto skaičiaus proceso stebėtojų dalyvavimas teismo posėdyje nereiškia teismo posėdžio viešumo pažeidimo, nes teismo viešumo principas iš esmės nepaneigiamas. Nereikalaujama, kad į teismo posėdžio salę būtų užtikrinta galimybė patekti kiekvienam, kuris to pageidauja.“, – teigia A. Norkūnas.  

Pirmininko teigimu, teisėjų kolegijos nutartis atmesti prašymą dėl dalyvavimo posėdyje yra teisėjų procesinė veikla. TEDK neturi teisinio pagrindo pagal savo kompetenciją svarstyti, ar pagrįstai teisėjai atmetė šį prašymą. 

Teismo posėdžio pirmininkės reikalavimai atvykusiems asmenims laikytis posėdžio tvarkos, įspėjimai dėl posėdžio tvarkos nesilaikymo pavėlavusiems asmenims ir jų perspėjimas dėl galimos taikyti įstatymais nustatytos atsakomybės taip pat yra teisėti. Tokiais atvejais pateisinamas ir garsus bei įsakmus posėdžio pirmininko tonas.  

Pasak A. Norkūno, žymus teismo posėdžio vėlavimas be pateisinamų priežasčių atskirais atvejais gali sudaryti pagrindą svarstyti teisėjo drausminės atsakomybės klausimą. Tačiau šiuo atveju, atsižvelgus į didelį teisėjų darbo krūvį, nagrinėjamos bylos apimtį ir sudėtingumą, iki posėdžio ir jo metu teikiamus prašymus, teisėjų vėlavimas į posėdį gali būti pateisinamas.

Darbo partijos atstovai prašė iškelti teisėjų kolegijai, susidedančiai iš kolegijos pirmininkės Daivos Pranytės-Zalieckienės, Daivos Kazlauskienės ir Arūno Kisieliaus, drausmės bylą, kadangi vasario 25 dieną bylos nagrinėjimui buvo parinkta galimai per maža teismo posėdžių salė. Esą, todėl visi norintys stebėti procesą joje netilpo.

„Kolegijos pirmininkė D. Pranytė-Zaleckienė susirinkusius į posėdį pavadino „turgaus aikšte“, kalbėjo pakeltu balsu, atsisakė išklausyti atvykusiųjų prašymų, nepaaiškindama kodėl, gąsdino, kad jei nepaklusią, jie bus išvesdinti iš salės, bus taikomos administracinės baudos“, – rašoma kreipimęsi į TEDK.

Skunde pažymima, kad teisėjų elgesys pažeidžia Teisėjų etikos kodeksą, kuris nustato, jog teisėjas privalo elgtis sąžiningai, korektiškai ir garbingai, spręsti konfliktines situacijas taikiai ir mandagiai. „Darbiečiai“ teigė, kad teisėjų kolegija esą nuolat vėluodavo į teismo posėdžius, tokiu būdu demonstruodama nepagarbą tiek proceso dalyviams, tiek visai visuomenei.

„Teisėjai D. Pranytė-Zalieckienė, D. Kazlauskienė ir A. Kisielius nesilaikė Teisėjų etikos kodekso reikalavimų ir taip aiškiai aplaidžiai atliko savo pareigas bei pažemino teisėjo vardą“, – rašoma skunde.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.