N. Venckienei ketinama pareikšti įtarimus dėl J. Furmanavičiaus apšmeižimo

Generalinis prokuroras Darius Valys netrukus vėl turės kreiptis į Seimą su prašymu panaikinti Neringos Venckienės neliečiamybę dar vienoje byloje – šįkart dėl jos buvusio kolegos, Kauno apygardos teismo teisėjo Jono Furmanavičiaus šmeižimo.

Seimas antradienį balsuos dėl „Drąsos kelio“ partijos frakcijos seniūnės Neringos Venckienės neliečiamybės panaikinimo.<br>R. Danisevičiaus nuotrauka iš archyvo
Seimas antradienį balsuos dėl „Drąsos kelio“ partijos frakcijos seniūnės Neringos Venckienės neliečiamybės panaikinimo.<br>R. Danisevičiaus nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė

Apr 9, 2013, 12:11 PM, atnaujinta Mar 8, 2018, 2:39 PM

Ikiteisminis tyrimas dėl J. Furmanavičiaus apšmeižimo jau beveik baigtas, tačiau pareikšti įtarimus N. Venckienei bus galima tik Seimui panaikinus jos teisinį imunitetą.

Pradėti ikiteisminį tyrimą N. Venckienės ir jos brolio Drąsiaus Kedžio atžvilgiu 2009 metų rudenį paprašė pats J. Furmanavičius.

Likimo ironija, tačiau tyrimas buvo pradėtas tik teisėjo žūties dieną – 2009 metų spalio 5-ąją. Netrukus, nukentėjusiam mirus, jis buvo nutrauktas, tačiau šmeižtui nesiliaujant, vyro artimieji pareikalavo tyrimą atnaujinti ir jį tęsti.

Nors prokuratūra jiems siūlė šmeižikus į teismą paduoti privataus kaltinimo tvarka, nužudyto teisėjo artimieji pasiekė, kad vyrą pedofilu padariusius ir šį melą visai Lietuvai paskleidusius asmenis surastų prokurorai.

Apie tai, kad J. Furmanavičius esą yra pedofilas, tvirkinęs D. Kedžio ir Laimutės Stankūnaitės dukterį, N. Venckienė viešai yra pasakojusi ne kartą.

Po dvigubos žmogžudystės Kaune neabejojusi J. Furmanavičiaus kalte liudyti iškviesta N. Venckienė kalbėjo jau visiškai kitaip.

Tyrimą atliekančiam prokurorui ji teigė, kad apie tai, jog J. Furmanavičius gali būti pedofilas, ji sužinojo tik iš spaudos, perskaičiusi straipsnį „Lietuvos ryte“, teisėją esą vėliau atpažino ir jos dukterėčia, kai ji parodė jo nuotrauką internete.

„Šitas? Šitas? Šitas?“ - kelis kartus besdama pirštu į teismų interneto puslapyje skelbtą jos kolegos nuotrauką mergaitės klausė N. Venckienė.

Po penktojo ar šeštojo klausimo mažametė patvirtino: „Taip, šitas.“

Vėliau tyrėjams ir pati mergaitė prisipažino, kad J. Furmanavičiaus ji nėra mačiusi, jo nuotrauką jam parodė teta.

Vaikas taip pat neatpažino nužudyto teisėjo iš nuotraukos, nors jai buvo pateikta J. Furmanavičiaus fotografija, fotografuota tuo pačiu metu, kaip ir nuotrauka, buvusi teismų interneto puslapyje. Tik toje nuotraukoje J. Furmanavičius buvo be teisėjo mantijos.

Ikiteisminiame tyrime dėl J. Furmanavičiaus apšmeižimo buvo apklausta daugybė liudytojų. Tarp jų ir straipsnį rašęs žurnalistas, Kauno apygardos teismo teisėjai, girdėję N. Venckienės metamus kaltinimus jų buvusiam kolegai, J. Furmanavičiaus draugai ir pažįstami, kuriems šis pasakojo ne tik apie šmeižtą, bet ir N. Venckienės bei jos brolio D. Kedžio persekiojimus.

„Vienas seka darbe, kitas – prie namų“, - likus nedaug laiko iki savo mirties, draugams sakė J. Furmanavičius.

Nepagarba teismui, teismo sprendimo nevykdymu, trukdymu antstolei atlikti savo pareigas, pasipriešinimu policijos pareigūnams, nežymiu sveikatos sutrikdymu ir piktnaudžiavimu globėjos pareigomis įtariamai N. Venckienei ateityje gali grėsti ir dar daugiau bylų.

Dėl paskleisto šmeižto su ja bylinėtis ketina kauniečio verslininko Andriaus Ūso artimieji, L. Stankūnaitė ir jos tėvai, nužudyto ir pedofilu išvadinto Vaido Milinio mama Marija Milinienė.

Aiškinantis, kaip ir kas paskleidė šmeižtą, kad Vaidas gali būti trečiuoju pedofilu Aidu, paaiškėjo, kad šmeižto gijos veda į Klonio gatvę, į N. Venckienės namus.

Liudytojai patvirtino, kad N. Venckienė ir jos teta Audronė Skučienė gatvėje budėjusiems žmonėms nurodydavo, ką reikia sekti, o likus keliems mėnesiams iki V. Milinio nužudymo pradėjo skleisti informaciją, esą mergaitė neištarė „v“ raidės, todėl Vaidą galėjo vadinti Aidu.

Prieš tai ji vienoje televizijos laidoje fotorobotu sudarė įtariamojo pedofilo portretą, kuris, kaip nustatė ekspertai, buvo nupieštas žiūrint į konkrečią V. Milinio nuotrauką.

Taip pat įtariama, kad N. Venckienė ne tik aktyviai prisidėjo šmeižiant žmones, bet ir galėjo organizuoti žmogžudystes.

Kol kas dėl padėjimo D. Kedžiui nužudyti J. Furmanavičių ir Violetą Naruševičienę bei kurstymą nužudyti A. Ūsą ir L. Stankūnaitę kaltinimai yra pareikšti tik Raimundui Ivanauskui ir jo draugei Eglei Barauskaitei.

Jiems gresia įkalinimas iki gyvos galvos.

„Tu ne žmones žudysi, o velnius“, - tokius tariamai sesers jam pasakytus žodžius iš D. Kedžio lūpų yra girdėjęs liudytojas Mindaugas Žalimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.