Ar Klaipėdos vandenyje iš čiaupo yra aukso?

„Sverdavau iš vandens išgautą auksą, bandydavau garinti ir mefedroną”, – teisme gynėsi 35 metų klaipėdietis Pavelas Iljinas, savo bute įsirengęs į kvaišalų gamybos fabrikėlį labai panašią laboratoriją.

Visų galų meistrui P. Iljinui nepavyko išsisukti nuo bausmės už kvaišalus.<br>G. Pilaitis
Visų galų meistrui P. Iljinui nepavyko išsisukti nuo bausmės už kvaišalus.<br>G. Pilaitis
Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Pilaitis („Lietuvos rytas“)

Apr 11, 2013, 9:27 AM, atnaujinta Mar 8, 2018, 11:49 AM

Kompiuterių specialistu ir išradėju prisistatantis P.Iljinas išsisuko nuo kaltinimų dėl kvaišalų gamybos, tačiau buvo pasiųstas į kalėjimą už tai, kad neteisėtai įgijo, laikė ir gabeno psichotropines medžiagas.

Nuteistajam nuosprendį apskundus, Klaipėdos apygardos teismas ankstesnę ketverių metų laisvės atėmimo bausmę vyrui sušvelnino pusmečiu.

P. Iljino bendrininkas 22 metų Tomas Klepovas atsipirko lygtine dvejų metų ir trijų mėnesių bausme.

Prekeiviai buvo sučiupti

Policijai gerai žinomas P. Iljinas ir T. Klepovas buvo sulaikyti 2010 spalio 19-ąją. Prieš tai pareigūnai akylai sekė šį vyrą ir asmenis, su kuriais jis nuolat bendravo mobiliuoju telefonu, siuntinėjo jiems SMS žinutes.

Apklausti narkomanai neslėpė įsigydavę kvaišalų sekso reikmenų parduotuvėse, bet vėliau sužinojo, kad T.Klepovas prekiauja kažkokia neva legalia svaigiąja medžiaga.

Iš tikrųjų tai buvo amfetaminas, kurį jaunuolis pardavinėjo prie turgaviečių, didesnių prekybos centrų.

Sulaikytas vieno garsaus Klaipėdos verslininko įsūnis T. Klepovas atskleidė ir savo bendrininką P. Iljiną, iš kurio gaudavo kvaišalų.

Teisme T. Klepovas prisiminė, kaip vyresnysis draugas jį pavertė nusikalstamo verslo partneriu – psichotropinių medžiagų prekeiviu.

Verslas – prekyba kvaišalais

„Buvau išvykęs dirbti į Londoną, bet ten man nesisekė. Paskambinęs P.Iljinas įkalbinėjo grįžti į Klaipėdą.

Jis man pasakojo apie kažkokį legalų ir itin pelningą savo verslą, žadėjo įdarbinti, parūpinti stogą virš galvos. Labai apsidžiaugė, kai sutikau”, – pasakojo Laivininkų mokyklos auklėtinis T. Klepovas.

P. Iljinas vaikinui pūtė miglą: „Tai, ką išradau, žmogų gali padaryti milijonieriumi. Nuo vasaros dirbu rimtai, perka taip, kad per dieną 300–400 litų uždirbu. Pamąstyk, Londone už mano išradimą galima sėsti į kalėjimą 8 metams, o čia grėstų tik 250 litų bauda.”

T. Klepovui grįžus į Lietuvą, P. Iljinas jį pasitiko, nusivežė į savo butą. Įteikęs jaunuoliui 200 litų pasakė, kad jis skolą grąžins platindamas narkotikus. Tada T. Klepovas ir sužinojo, kad pasakiškas verslas, kuriuo jį gundė P. Iljinas, yra prekyba amfetaminu ir heroinu.

Darbdavys pamokė jaunuolį

Vėliau P.Iljinas vaikinui sėmė kaišioti ir mefedroną – Lietuvoje uždraustą psichotropinę medžiagą, nuo kurios kvaištama panašiai kaip nuo ekstazio ir kokaino.

Sutikęs platinti sintetinius kvaišalus T. Klepovas iš pradžių nežinojo, kur ir kaip juos parduoti, bet P. Iljinas pamokė.

„Pirmą dieną iš jo gavau keturis polietileno maišelius su heroinu. Tąkart jis pats pardavė kvaišalus prie turgavietės. Vėliau tik atnešdavo ir padėdavo juos sutartoje vietoje”, – pasakojo T.Klepovas.

Kvaišalai buvo sveriami „darbdavio” namuose. P.Iljinas partnerį patikino, kad mefedronas ir amfetaminas – neva tos pačios legaliai pardavinėjamos medžiagos.

T. Klepovas sutartu laiku iš slėptuvės paimdavo į kojines ar pirštines sudėtus kvaišalus.

P. Iljino pamokytas jaunuolis savo klientams prisistatydavo vis kitokiu vardu.

Kaišiojo mirtinus kvaišalus?

Vieną maišelį su 0,2 gramo heroino T. Klepovas parduodavo už 10 litų, jam pačiam už darbą likdavo 3 litai. Tiek pat jis prašydavo ir už mefedroną bei amfetaminą.

P.Iljinas džiaugdavosi, kai dienos apyvarta siekdavo 200 litų. Kvaišalų prekeiviai savo verslą vadino „kojinių skalbimu”.

Kai Klaipėdoje apsinuodijęs amfetaminu mirė vienas 16-metis, T. Klepovas išsigando, nebenorėjo pardavinėti narkotikų.

Jaunuolis įtarė, kad P. Iljinas jam pakiša nekokybišką amfetaminą, o tas gynėsi: „Daugiausia, ką galėjai iš manęs gauti, tai mefedronas.”

Pareigūnai sulaikė T. Klepovą su įkalčiais – vienam nepilnamečiui jis pardavė 4 maišelius su amfetaminu. Įkliuvo dar keli jaunuoliai, prie vienos turgavietės pirkę amfetaminą, heroiną. Anksčiau neteistas T. Klepovas teisme pripažino savo kaltę, atgailavo.

Vandenyje iš čiaupo – auksas?

P. Iljino bute išvydę stiklainiais užgriozdintą, chemijos laboratoriją primenantį kambarį pareigūnai įtarė, kad šeimininkas ne tik rezgė kvaišalų platinimo tinklą, bet ir namuose pats gamino narkotikus. Po kratos suimtas klaipėdietis tris mėnesius praleido už grotų.

„Tai ne narkotikų fabrikėlis, o cheminių eksperimentų laboratorija. Garinau mefedroną, kuris tada nebuvo uždraustas”, – aiškino P.Iljinas.

Žinia, kad jo bute rasta amfetamino, o ant svarstyklių aptikta kvaišalų pėdsakų, P. Iljino nė kiek nesuglumino. Vyras pareiškė: „Jos man buvo reikalingos – svėriau iš kanalizacijos vandens išgautą auksą.”

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką rodo Lietuvoje vykstančios karinės pratybos?