Bauda neatgrasė nuo kontrabandos

Už cigarečių kontrabandą Klaipėdos apygardos teismo už grotų pasiųstas vyras pernai sulaukė Apeliacinio teismo malonės. Atsipirkęs pinigine bauda klaipėdietis iš karto vėl ėmėsi įprastos veiklos. Dabar jis dienas skaičiuoja už grotų.

Savo kaltę keistos kelionės dalyviai pripažino tik iš dalies ir pasakojo pasakas.<br>VSAT asociatyvi nuotrauka
Savo kaltę keistos kelionės dalyviai pripažino tik iš dalies ir pasakojo pasakas.<br>VSAT asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Pilaitienė („Lietuvos rytas“)

Apr 11, 2013, 8:11 AM, atnaujinta Mar 8, 2018, 11:59 AM

Keturis vyrus su įkalčiais 2012 metų rugsėjo 4-ąją vienoje Klaipėdos rajono Birbinčių kaimo sodyboje sulaikė Pakrančių apsaugos rinktinės pareigūnai.

Kieme stovintis vilkikas buvo prikrautas kontrabandinių cigarečių „Fest” su baltarusiškomis banderolėmis – rūkalai buvo išslapstyti puspriekabės lubose ir grindyse įrengtose slėptuvėse.

Ketvertukas sulaikytas nusikaltimo vietoje, kai iš puspriekabės krovė ir rūšiavo cigaretes. Rūkalų vertė su privalomais sumokėti valstybei mokesčiais – daugiau kaip 300 tūkst. litų.

Buvo nuteistas kalėti

Vienas sulaikytųjų – 52 metų Arūnas Verdingovas – gerai pažįstamas Klaipėdos apygardos prokurorui Linui Kiaurakiui.

Jis palaikė valstybinį kaltinimą Klaipėdos apygardos teisme, kur prieš porą metų buvo nagrinėjama cigarečių kontrabandos baudžiamoji byla.

Tai buvo pirmas tokios neįprastos kontrabandos atvejis – Baltijos jūra atplukdytos ir jūroje perimtos cigaretės, kurių vertė – daugiau kaip pusė milijono litų.

Griežčiausios bausmės – po trejus su puse metų nelaisvės – tąkart paskirtos laivo kapitonui ir dviem operacijos dalyviams bei organizatoriams. Tarp jų buvo ir A. Verdingovas.

Teisme kurpė pasakas

Savo kaltę keistos kelionės dalyviai pripažino tik iš dalies ir pasakojo pasakas.

Esą 2010 metų liepos 19-ąją pramoginiu laivu „Wismar” išplaukę į Baltijos jūrą žvejoti menkių jie pastebėjo plūduriuojančias dėžes su cigaretėmis.

Vyrai pamanę, gal kas pametė, juk per audrą visko pasitaiko. Radinį jie išslapstė įvairiose laivo patalpose – net tualete. Vakare grįžę į Klaipėdos uostą šio krovinio muitinės kontrolei nepateikė.

„Ką jūroje randi – tą ir pasiimi, kas randa – tam ir priklauso”, – aiškino vienas kaltinamųjų.

Apžiūrėję laivą pasieniečiai rado daugiau kaip 90 tūkst. pakelių trijų rūšių cigarečių su rusiškomis banderolėmis, bendra jų vertė įskaitant nesumokėtus mokesčius – beveik 643 tūkst. litų.

Vietoj nelaisvės – bauda

Atrodė, kad vyrams, vietoj menkių į laivą Baltijos jūroje prisikrovusiems daugiau kaip 90 tūkst. pakelių cigarečių, teks pamiršti žvejybą ir keliauti į pataisos namus – už cigarečių kontrabandą, veikiant bendrininkų grupe, buvo skirtos realios laisvės atėmimo bausmės.

Tačiau juos išgelbėjo Apeliacinis teismas.

Pernai kovo 23-iąją nuteistųjų skundai iš dalies buvo patenkinti. Septyniems nuteistiesiems vietoj laisvės atėmimo skirtos piniginės baudos.

A. Verdingovui pusketvirtų metų nelaisvės bausmė pakeista į beveik 39 tūkst. litų baudą. Po pusmečio jis vėl užsiėmė cigarečių kontrabanda.

Buvo palikti už grotų

Šįkart Klaipėdos apygardos teismo sprendimu už cigarečių kontrabandą ir neteisėtą disponavimą akcizinėmis prekėmis A. Verdingovas už grotų pasiųstas ketveriems metams.

Nidiškis verslininkas 47 metų Saulius Karalius nelaisvėje turės praleisti trejus metus.

Kitiems dviem kaltinamiesiems teks sumokėti po 26 tūkst. litų baudas.

Vilkikas, kuriuo buvo gabenamos cigaretės, konfiskuotas.

Nuteistieji ir vėl galės skųsti nuosprendį, tačiau iki jo įsiteisėjimo jie liko suimti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.