Telefoninių sukčių fantazija - beribė

Į bankuose laikomas vyresnio amžiaus žmonių santaupas nusitaikę telefoniniai sukčiai stebina savo išmone.

Telefoniniai sukčiai visokiais būdais taikosi išvilioti elektroninės bankininkystės kodus.<br>V. Balkūno asociatyvi nuotrauka
Telefoniniai sukčiai visokiais būdais taikosi išvilioti elektroninės bankininkystės kodus.<br>V. Balkūno asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus

Apr 15, 2013, 12:36 PM, atnaujinta Mar 8, 2018, 6:49 AM

Ekonominės policijos ar finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos pareigūnais apsimetę mulkintojai norėdami išvilioti elektroninės bankininkystės slaptažodžius savo aukas paperka įtaigumu.

Apsišaukėliai jais patikėjusias žmonėmis manipuliuoja detaliai pasakodami apie neva dėl pinigų plovimo ar kitų aferų atliekamą tyrimą.

Įtaigumo siekiama į tokį pasakojimą įpinant ir detales apie „degančius raudonus perspėjimo signalus“. Aferistai tikisi, kad tokios vaizdžios detalės būsimai aukai turėtų sukelti dar didesnį nerimą.

Prisistatė tyrėju Juozu Veiksniu

Apie bandymą ją apmulkinti ir tai padaryti mėginusių sukčių metodus Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnams išklojo Telšių rajone gyvenanti V. B.

Moteris papasakojo, kad balandžio 13-ąją apie 13 valandą gavo ekonominės policijos tyrėjo Juozo Veiksnio vardu pasirašytą SMS žinutę.

Žinutėje buvo nurodyta kuo skubiau susisiekti su šiuo pareigūnu.

Moteriai paskambinus, pašnekovas buvo labai mandagus ir iškart atsiprašė, kad trukdo savaitgalį.

Po to „tyrėjas“ pranešė, kad V. B. vardu dviejuose bankuose, kurių pavadinimus nurodė, buvo atidarytos sąskaitos, o iš vienos kortelės jau paimti 4000 Lt.

Pašnekovas paminėjo, kad tai daro aferistų grupė, kurią policija jau seka pusmetį. „Tyrėjas“ netgi atskleidė kai kurias tyrimo detales ir nurodė, kad du iš trijų įtariamųjų jau yra sulaikyti.

Kadangi V. B. jai skambinusio „pareigūno“ nurodytuose bankuose jokių sąskaitų neturėjo, tai taip ir pasakė. Tačiau nieko blogo nepagalvojusi moteris pašnekovui prasitarė, kuriame banke turi sąskaitą.

Tai išgirdęs telefoninis sukčius perspėjo V. B., kad apie tai ji niekam nepasakotų, nes vyksta tyrimas – dėl to neva gali tekti net atvykti į Vilnių.

Patarė kreiptis į „bankininką“

Saugumo sumetimais „tyrėjas“ V. B. vis dėlto patarė užblokuoti internetinę bankininkystę. Nurodęs, kad tai gali padaryti jo kolega, banko atstovas, „tyrėjas Juozas Veiksnys“ davė šio banko atstovo telefono numerį.

V. B. paskambinus gautu telefono numeriu niekas neatsiliepė. Tada moteris vėl paskambino tariamam tyrėjui, kuris liepė 15 minučių palaukti ir dar kartą susisiekti su bankininku.

Kai po 15 minučių V. B. pagaliau pavyko prisiskambinti bankininkui, pastarasis pasakė, kad moters sąskaitoje esantiems pinigams gresia pavojus, nes „dega raudonas įspėjimo signalas“.

Po tokio pareikšimo bankininkas paklausė, kada V. B. yra gimusi ir kokie jos internetinės bankininkystės duomenys.

Apie bandymą apmulkinti pranešė policijai

Pradėjusi įtarti, kad čia kažkas negerai, moteris pašnekovui pareiškė, jo šiuo metu internetinės bankininkystės kodų kortelės po ranka neturi.

Tai išgirdęs „bankininkas“ liepė V. B. nesinervinti, susirasti internetinės bankininkystės duomenis ir tada dar kartą jam paskambinti.

Įtarusi, kad ją mulkina telefoninis sukčius moteris jam nebeskambino, o apie bandymą ją apgauti pranešė policijai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.