Panevėžyje vandalams vėl užkliuvo sovietų karių kapinės

Panevėžio centre, Krekenavos gatvėje esančiose sovietų karių kapinėse vėl pasidarbavo vandalai. Trečiadienį pastebėta, kad išvartyta 13 antkapių, nustumtos 23 plytelės nuo viršutinės tvoros dalies. Tai jau ne pirmas kartas, kai šiose kapinėse siautėja chuliganai. Policijos pareigūnai nustatė, kad 2011 metų lapkritį per Antrąjį pasaulinį karą žuvusių karių kapų antkapius išvartė du 13 ir 14 metų paaugliai.

Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

Apr 18, 2013, 11:02 AM, atnaujinta Mar 8, 2018, 2:34 AM

Naujas vandalų išpuolis prieš mirusiuosius pastebėtas trečiadienio pavakarę, apie 17 val. Pirminiais duomenimis rasta nuversta 13 antkapių su ten palaidotų karių pavardėmis, nustumtos 23 plytelės nuo tvoros viršutinės dalies (dalis jų apgadintos).

Taip pat buvo pastebėta, kad nukritusios ir apgadintos ant kapinių tvoros kabėjusios dvi iš granito pagamintos memorialinės lentos su žuvusių karių pavardėmis. Vis dėlto bendrovės „Panevėžio specialusis autotransportas“ meistras administratorius Alfredas Krivickas dėl pastarųjų lentų sugadinimo linkęs kaltinti ne vandalus, o gamtą. Vyriškio teigimu, šios dvi plokštės nukrito po žiemos šalčių ir atolydžių. Vos laikosi ir daugiau ten pat kabančių granitinių plokščių.

Ketvirtadienio rytą nuversti obeliskų formos antkapiai jau buvo vėl pastatyti, kaip buvę. Tačiau kokiems nors chuliganams juos išvartyti – vienas juokas, nes masyvūs akmenys neturi jokio pamato, tiesiog pastatyti ant žemės. Taip pat tik uždėtos, o ne pritvirtintos buvo ir betoninės plytelės, numėtytos nuo tvoros viršaus.

„Pinigų rimtam kapinių sutvarkymui nėra, tai mes jas ant tvoros paprasčiausiai uždedam, o jaunimėlis vėl numėto“, – lrytas.lt sakė A. Krivickas.

Panašiai šios kapinės buvo nusiaubtos ir 2011 metų lapkričio 24-ąją. Tuomet rasta išvartyta 18 antkapių. Per tris mėnesius trukusį tyrimą Panevėžio policijos pareigūnai nustatė, kad tai padarė du netoliese gyvenantys paaugliai – 13 ir 14 metų.

Kadangi jiems nusikaltimo padarymo metu nebuvo suėję 14 metų, baudžiamosios atsakomybės berniukai išvengė. Už jų elgesį buvo nubausti tėvai. Pasak pareigūnų, abu berniukai pasižymi nenuspėjamu elgesiu ir tėvams jau ne kartą teko atsakyti už jų padarytus nusikaltimus.

Jau po šio paauglių išpuolio buvo kalbama, kad Panevėžio miesto savivaldybei priklausančias žuvusių per Antrąjį pasaulinį karą karių kapines reikia tinkamai sutvarkyti, tvirčiau pritvirtinti antkapius, tačiau tokie darbai taip ir nebuvo padaryti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.