Kauno sodininkai telkia savisaugos būrius

Po žiemos į sodo namą atvykęs dažnas kaunietis pamato nelinksmą vaizdą – išdaužytus langus, išlaužytas spynas, nusiaubtus kambarius. Kai kuriose sodinininkų bendrijose prieš vagis telkiami savisaugos būriai.

Per metus pakaunės soduose įvyksta apie 100 vagysčių, atskleista pusė iš jų.<br>M. Patašius
Per metus pakaunės soduose įvyksta apie 100 vagysčių, atskleista pusė iš jų.<br>M. Patašius
Daugiau nuotraukų (1)

Vygandas Trainys

Apr 21, 2013, 12:46 PM, atnaujinta Mar 7, 2018, 11:09 PM

Šį savaitgalį Kauno rajono policijos pareigūnai gali sulaukti daugiau nei įprastai pareiškimų dėl vagysčių, nes apdžiūvus keliams sodininkai plūstelės į savo valdas prie miesto.

Nuo vagių šiais metais jau nukentėjo keturi Kauno gyventojai. Pareigūnai mano, kad ilgapirščiai yra apsilankę ir daugiau sodo namų, tačiau jų savininkai apie tai dar nežino.

2012 metais policija užregistravo per 100 pranešimų apie vagystes soduose. Pavyko atskleisti kas antrą.

Patyrė didelę žalą

Balandžio 6-ąją atvažiavusi į Drąseikių kaime (Lapių sen.) esantį sodą 32 metų Ramunė B. pasigedo daugybės daiktų – elektrinio vandens šildytuvo, vandens siurblio, praustuvo, dušo kabinos, elektrinės vejapjovės, net virtuvės baldų. Kaunietė patyrė per 10 tūkst. litų nuostolį.

Ilgapirščiai viduje siautėjo išdaužę langą. Daug vertingų daiktų sodo name laikantys savininkai nepasirūpino, kad jame veiktų signalizacija, nebuvo apdraudę turto.

Kol kas nėra nė vieno įtariamojo, neaiškus ir nusikaltimo laikas. Policijos tyrėjai viliasi, kad dar atsilieps liudininkai, įsidėmėję vagišius ar bent jų automobilį.

Tamsios ir kitos bylos

Šiek tiek anksčiau, prieš Velykas, nuo vagių nukentėjo kauniečiai, turintys sodus Laumėnų kaime (Samylų sen.) ir Užliedžiuose. Čia nusikaltėliai išlaužė namo duris, o Laumėnuose į namą įlipo pro langą.

Sodininkai pasigedo elektrinio oro šildytuvo, patalynės, virdulių, indų. Ilgapirščiai nebuvo išrankūs – stvėrė netgi rudenį šeimininkų paliktą kavą, arbatą.

Nekviestų svečių pėdos seniai ataušo – neaišku, kada jie atvyko plėšti nei kiek jų buvo. Kaip ir Drąseikiuose.

Svarbiausia – atidumas

„Sodo nameliuose nepatarčiau laikyti vertingesnių daiktų. Reikėtų artimiau bendrauti ir su nuolat soduose gyvenančiais kaimynais, palikti jiems savo telefono numerį, paprašyti, kad gyventojai atkreiptų dėmesį į svetimus asmenis“, – sodininkams pataria Kauno rajono policijos komisariato Kriminalinės policijos skyriaus viršininkė Daiva Galdikaitė.

Rudenį, prieš išvykstant iš sodų ilgesniam laikui, kaimynams esą būtų galima palikti ir raktus.

Vagysčių tyrimo sėkmė dažniausiai priklauso nuo kaimynų elgesio. Jei jie, pamatę vagis, iškart praneš policijai, – byla jau beveik ištirta.

Mėgino atbaidyti vagis

Lapių seniūnijos sodininkų bendrijos yra pasirašiusios trišalę saugios kaimynystės sutartį su vietos seniūnija ir policija. Sodininkai dalijasi informacija su valdžios institucijomis, policijai nuolat pranešinėjama apie soduose pasirodančius nepažįstamus žmones.

Lapių seniūnas Rimantas Stankus pasakojo, kad „Šatijų“ ir kitų bendrijų soduose kuriasi savisaugos būriai. Sodininkai pagal sudarytą grafiką vaikšto po teritoriją apsivilkę tamsoje šviečiančias liemenes. Tai esą atbaido vagis.

25 tūkst. sklypų

Kauno rajone įsikūrusios 160 sodininkų bendrijų, kuriose įregistruota apie 25 tūkst. sklypų.

Daugiausia sodininkų bendrijų yra Samylų seniūnijoje – 59, joje yra apie 6,5 tūkst. sodo valdų.

Lapių seniūnijoje įkurta mažiau bendrijų nei Samyluose (38), bet sodo sklypų – daugiau (7,5 tūkst.).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.