Daktarų grupuotė nuosprendžio sulauks netrukus

Nusikalstamo Daktarų susivienijimo nariai po dvejus metus trukusio teismo proceso pagaliau išgirs nuosprendį. Klaipėdos apygardos teismo Baudžiamųjų bylų teisėjų kolegija antradienį išklausė paskutiniųjų kaltinamųjų baigiamąjį žodį. 16 kaltinamųjų, buvusių grupuotės narių ir jos vadeiva Henrikas Daktaras po daugiau kaip mėnesio sužinos, kiek metų teks praleisti už grotų.

H. Daktarui gresia kalėjimas iki gyvos galvos.<br>E. Petkutė
H. Daktarui gresia kalėjimas iki gyvos galvos.<br>E. Petkutė
Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Petkutė

Apr 23, 2013, 2:52 PM, atnaujinta Mar 7, 2018, 8:52 PM

Garsiausios praėjusio amžiaus Kauno nusikalstamos gaujos byla buvo nagrinėjama ypatingo saugumo sąlygomis. Nuo 1993 iki 2000 metų siautėjusi nusikalstama grupuotė reketavo verslininkus, sprogdino jų valdas, plėšė pasiturinčius gyventojus, vogė automobilius, žiauriai kankino ir žudė nepaklusniuosius.

Teisėjų kolegija išklausė kelių šimtų bylos liudytojų parodymus, savo baigiamąjį žodį tarė ir visi kaltinamieji. Antradienį teise paskutinį kartą pasisakyti pasinaudojo paskutiniai du buvusios gaujos nariai – Vaidas Vancevičius ir Gytis Ježerys.

„Jaučiuosi nekaip, įvykdęs nusikaltimus. Labai gailiuosi ir atsiprašau nukentėjusiųjų ir savo artimųjų. Tikiuosi, kad teismas atsižvelgs į tai, jog auginu du mažamečius vaikus“, - kalbėjo V. Vancevičius.

G. Ježerys, priešingai nei jo buvęs bendras, kaip ir anksčiau, nepripažino dalyvavęs žudant ir plėšiant verslininkus. „Pusėje man priskiriamų nusikaltimų, susijusių su ginklų laikymu, padegimais, nedalyvavau, o nusikalstamo susivienijimo apskritai nebuvo, nesijaučiu labai jau kaltas“, - teigė jis.

Galutinį sprendimą, kokią bausmę skirti buvusiems gaujos nariams, teismas skelbs birželio 14-ąją.

Prokurorai gaujos vadeivą H. Daktarą ir jo dešiniąją ranka vadintą Egidijų Abarių siūlo įkalinti iki gyvos galvos. Kitiems gaujos nariams siūlomos švelnesnės bausmės – nuo 5 iki 16 metų nelaisvės.  

Įkalinimą iki gyvos galvos prokurorai H. Daktarui prašo skirti už visus penkis nužudymus ir kitus nusikaltimus. „Tikimės teisingo sprendimo – išteisinimo“, - neslėpė H. Daktaro advokatas Mindaugas Kepenis.

Jis teigė, jog įrodymų organizavus nužudymus ir juose dalyvavus nebuvo surinkta pakankamai, to nepripažino ir pats kaltinamasis, kuris tuo metu, kai buvo nužudytas Kauno verslininkas Sigitas Čiapas, buvo suimtas.   Antradienį teismas patenkino prokurorų prašymą panaikinti H. Daktaro žmonos Ramutės Daktarienės seseriai priklausančio nekilnojamojo turto areštą. To prašyta siekiant nugriauti esą neteisėtai pastatytą 76 kvadratinių metrų ploto namą Zarasų rajone. R. Daktarienė antradienį teigė, jog namas sodyboje pastatytas 2002 metais gavus visus būtinus leidimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.