Pareigūnai išprievartavimo bylą į tualetą nuleido už 5 tūkst. litų

Trečiadienį Kauno apygardos teisme savo kaltę pripažino du buvę Kauno Centro policijos komisariato pareigūnai. Kriminalistai nusprendė neneigti, kad pernai liepą paėmė kyšį už tai, kad nebūtų pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl galimo išžaginimo.

Daugiau nuotraukų (1)

Lukas Pileckas

Apr 24, 2013, 3:02 PM, atnaujinta Mar 7, 2018, 7:23 PM

Nutarė pasipelnyti

Skandalas kilo, kai 2012 metų liepą Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) Kaune sulaikė du policijos pareigūnus. Andrius Alimkinas ir Olegas Samsonas reikalavo iš merginos išprievartavimu apkaltinto kauniečio kyšio.

Abu kriminalistai savo kaltę teisme dėl kyšio paėmimo ir bandymo numarinti tyrimą pripažino ir tikino, kad nuoširdžiai gailisi.

Nemaloni istorija prasidėjo, kai pernai liepą į tarnybinį kriminalisto O. Samsono kabinetą užsuko jo kolega A. Alimkinas. Jaunas pareigūnas labiau patyrusio policininko paprašė patarimo, kaip spręsti galimo išžaginimo situaciją.

Aiškindamiesi aplinkybes pareigūnai į komisariatą išsikvietė galimai merginą išžaginusį vaikiną. Į apklausą įtariamasis atvyko kartu su tėvu. Nors vaikinas atkakliai neigė, kad žagino merginą, O. Samsonui ir A. Alimkinui klausimų sukėlė įtariamojo susirašinėjimas trumposiomis žinutėmis su galimai nukentėjusia mergina. Įvertinę susirašinėjimą pareigūnai nusprendė, kad kažkas tarp merginos ir minėto vaikino galėjo įvykti.

„Kiek pamenu, kažkokia kompanija linksminosi kažkokiuose soduose. Ten buvo ir galimai nukentėjusi mergina su iš matymo pažįstamais vaikinais. Besilinksmindama ji išgėrė, ir vienas kompanijos vaikinų ją palydėjo miegoti. Ten kažkas ir galėjo įvykti“, - galimo išžaginimo aplinkybes bandė prisiminti teisme apklausiamas O. Samsonas.

Pasak O. Samsono, įtariamojo tėvas per susitikimą nuolat kalbėjo, kad norėtų susitaikyti ir nemalonios istorijos neviešinti. Nors pareigūnai suprato, kad už prie sunkių nusikaltimų priskiriamą išžaginimą įstatymas susitaikymo nenumato, nusprendė tarpininkauti tarp merginos ir įtariamojo.

„Norėjome į viską pažvelgti žmogiškai. Taip pat nenorėjome ir taip didžiulį darbo krūvį turinčių kolegų apkrauti dar viena byla“, - aiškino O. Samsonas.

Sumą padidino

Pareigūnai netruko išsiaiškinti, kad nukentėjusioji už tylėjimą apie galimą išžaginimą esą norėtų tūkstančio litų. Tačiau nuslėpti galimo nusikaltimo policininkai už dyką nežadėjo. O. Samsonas ir A. Alimkinas į komisariatą atvykusio įtariamojo tėvui pakišo raštelį su užrašyta penkis kartus didesne suma.

Kodėl iš vyro paprašė didesnės sumos, A. Samsonas aiškino nerišliai.

„Logiška manyti, kad tūkstantį būtume atidavę merginai, o likusius pasidalinę už tarpininkavimą. Kodėl taip pasielgėme? Tiesiog taip išėjo“, - kalbėjo teisiamasis.

Išvydęs reikalaujamos sumos dydį įtariamojo tėvas paprašė kelių dienų pinigams surinkti. Su pareigūnais vyras susitarė, kad sumokėjęs kyšį ir atlyginęs moralinę žalą merginai, jis gaus nukentėjusiosios raštą, jog ši jokių pretenzijų niekam neturi.

Po kelių dienų vyras pareigūnams atvežė žadėtą sumą. Išvydę, kad jų reikalavimas įvykdytas, policininkai kabinete iškart bandė sunaikinti su tyrimu susijusius dokumentus.

„Suplėšėme į gabalus ir pabandėme sudeginti. Tačiau buvo labai daug dūmų, todėl nusprendžiau viską išmesti į tualetą. Kai nusileidome laiptais iš ketvirtajame aukšte esančio kabineto, mus sulaikė STT pareigūnai“, - prisiminė buvęs kriminalistas.

Įtaria dėl šaudmenų

Policininkus sulaikę STT pareigūnai kratas atliko ir jų namuose bei darbo vietose. O. Samsono bute buvusiame seife per kratą rasta nelegaliai laikomų šovinių. Toks pat radinys STT pareigūnų laukė ir A. Alimkino darbo vietoje.

Dėl įtarimų nelegaliai laikius šaudmenis nė vienas iš pareigūnų teisme neprisipažino.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.