Kvaišalų prekeiviai liejo ašaras dėl savo vaikų

Dėl narkotikų gabenimo kartu su lietuviu teisiami du užsienio piliečiai bandė graudinti teismą pasakojimais apie vargstančias savo šeimas.

Narkotikus gabenusius (iš kairės) M. B. Spanjaartą, V. Šaltenį ir R. E. Cardoną siūloma įkalinti 11–13 metų.<br>V.Petrauskienės nuotr.
Narkotikus gabenusius (iš kairės) M. B. Spanjaartą, V. Šaltenį ir R. E. Cardoną siūloma įkalinti 11–13 metų.<br>V.Petrauskienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Virginija Petrauskienė ("Lietuvos rytas")

Apr 29, 2013, 9:29 AM, atnaujinta Mar 7, 2018, 2:09 PM

„20 mėnesių sėdėdamas Lietuvos kalėjime negalėjau matyti, kaip mano dukra žengė pirmuosius žingsnius ir ištarė žodį „tėtis”. Ji ir vyresnis sūnus mane mato tik žmonos telefone esančioje nuotraukoje.

Aš – vienintelis jų maitintojas. Jie neturi jokių lėšų pragyvenimui, – teisme kalbėjo 38-erių Nyderlandų pilietis Maartenas Bastianas Spanjaartas. – Aš esu neteisėtai kalinamas. Tačiau jeigu mane paleisite, nekelsiu bylos prieš Lietuvą. Turiu rimtesnės ir įdomesnės veiklos.”

Gauja – tarptautinė

M.B.Spanjaartas, Ispanijos ir Kolumbijos pilietybes turintis 43 metų Robinsonas Echeverris Cardona bei 57-erių uteniškis Vytautas Šaltenis teisiami už narkotikų gabenimą autobuse iš Karibų regiono į Lietuvą.

Tačiau trijulė tvirtina, kad 9000 kilometrų laivu gabeno autobusą tam, kad jį čia suremontuotų ir parduotų.

Ispaniškai kalbantis R.E.Cardona taip pat tvirtino pasiilgęs Ispanijoje likusių žmonos ir penkių vaikų.

Vyras tikino, kad į Lietuvą atvyko dirbti – vairuoti ir prižiūrėti iš Kiurasao salos atplukdyto autobuso. Tačiau paaiškėjo, kad jis neturi autobuso vairuotojo pažymėjimo ir nėra automobilių mechanikas.

Vokiečiai buvo akyli

Panevėžio apygardos prokurorai surinko duomenis, kad tris anksčiau vienas kito nepažinojusius žmones iš skirtingų šalių suvienijo sunkus nusikaltimas. Jie tapo tarptautine grupe, turėjusia pasirūpinti, kad Lietuvą pasiekę daugiau nei 26 kilogramai kokaino būtų išgryninti.

2011 metų vasarą iš Nyderlandams priklausančios Kiurasao salos Karibuose konteineriu buvo išsiųstas autobusas. Jis turėjo pasiekti Klaipėdos uostą. Turistinį atviro tipo autobusą išsiuntė M.B.Spanjaartas. Mašina priklauso jo tėvui Sebastianui.

Vokietijos uoste Hamburge muitininkai pastebėjo, kad iš autobuso laša įtartinas skystis. Paaiškėjo, kad jame yra ištirpintų narkotikų. Tirpalas buvo supiltas į autobuso dugne esančius metalinius rėmo tvirtinimo vamzdžius.

Muitinės kriminalistai išleido tirpalą, kuriame buvo 26 kilogramai 628 gramai kokaino.

Vietoj narkotikų į vamzdžius buvo pripilta paprasto skysčio. Vokiečiai kreipėsi pagalbos į kolegas lietuvius, kad šie išsiaiškintų, kas pasiims draudžiamą krovinį.

Išsinuomojo sodybą

Klaipėdoje transporto priemonę pasiėmė V.Šaltenis. Jis yra pažįstamas su M.B.Spanjaarto tėvu.

Duodamas parodymus V.Šaltenis pripažino žinojęs, jog autobuse bus kai kas nelegalaus.

Apie tai V.Šalteniui buvo užsiminęs vyresnysis S.Spanjaartas, kai lietuvis su juo susitiko užsienyje aptarti operacijos detalių.

Autobusas iš Klaipėdos uosto buvo nugabentas į Utenos rajoną. V.Šaltenis išsinuomojo maždaug 20 kilometrų nuo Utenos esančią nuošalią sodybą.

Ėmė pjaustyti mašiną

Netrukus lietuvis Vilniaus oro uoste pasitiko ir M.B.Spanjaartą, ir R.E.Cardoną. Iš pradžių užsieniečiai įsikūrė viešbutyje Vilniuje.

Ruošdamiesi narkotikų išgryninimo operacijai, jie nuvyko į „Senukų” prekybos centrą ir už beveik 1000 litų prisipirko įvairių reikmenų – 3 metalinius puodus, elektrinį šildytuvą, košti skirtą sietelį, įvairių plastikinių talpyklų.

Sodyboje jie specialia įranga pradėjo pjaustyti autobuso sutvirtinimo vamzdžius, norėdami išleisti juose esantį skystį. Čia narkotikų vežėjus ir sučiupo kriminalistai.

Bandė sukti uodegą

„Gyvenime nesu turėjęs reikalų su narkotikais. Aš nežinojau, kad jų yra autobuse.

Paskutinę akimirką vietoj kito žmogaus buvau paprašytas palydėti autobusą į Lietuvą. Negalėjau atsisakyti, nes buvau jam skolingas”, – teisme aiškino M. B. Spanjaartas.

Jis sakė, kad autobusą į Europą siuntė jo tėvas. Esą Kiurasao saloje nebuvo vilties parduoti šią transporto priemonę. O Europoje jau buvo surastas pirkėjas. Jis apmokėjo siuntimo išlaidas ir žadėjo mašiną nupirkti. Bet prieš tai reikėjo ją suremontuoti. Tai turėjo padaryti R. E. Cardona.

Kodėl remontuoti buvo patikėta ne Lietuvos specialistams, o jokios kvalifikacijos neturinčiam kolumbiečiui? M. B. Spanjaartas aiškino, esą kartu su pirkėjais iš užsienio turėjo atvažiuoti kitas specialistas, tačiau jis negavo vizos.

Teisiamasis tikino, kad autobuso dokumentai buvo nesutvarkyti, todėl ir nuspręsta jį gabenti į Lietuvą. Esą čia pasienio kontrolė nėra labai moderni.

Gynė savo tėvą

„Belieka manyti, kad mano tėvas kažkokiu būdu gavo kokaino ir jį paslėpė autobuse. Bet tai būtų neįtikėtina, nes mano tėvas yra doras verslininkas”, – tikino M. B. Spanjaartas.

Teisiamasis sakė, kad jo tėvas Sebastianas padėjo pramisti be pajamų likusiai jo žmonai su dviem vaikais. Jis jaunai moteriai siųsdavo pinigų. Tačiau dabar to daryti nebegali.

„Lietuvos ryto” žiniomis, toliau aiškinantis narkotikų gabenimo bylą M. B. Spanjaarto tėvas yra suimtas užsienyje ir atgabentas į Lietuvą.

Panevėžio apygardos prokurorė Nida Grunskienė baigiamojoje kalboje buvo pasiūliusi kokainą gabenusiems nusikaltėliams skirti nuo 11 iki 13 metų nelaisvės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.