Vogti Anglijoje nenorėjęs paauglys policijai įdavė narkotikų prekeivius

„Ruoškis. Šią naktį važiuosi atidirbti“, - du narkotikų platintojai įrėmė savo kietus žvilgsnius į 16-metį be tėvų globos likusį vaikį. Prisidirbo. Ėmė narkotikus ir už juos nesumokėjo. Atsisakė tą pačią bjaurastį kišti savo draugams ir nešti pelną prekeiviams. „Dėkis daiktus, droši į Angliją ir vogsi, kad grąžintum pinigus“, - iškošė vienas jų.

Pareigūnai, išgirdę, ką narkotikų prekeiviai ketina padaryti jaunuoliui, suplanavo pasalą.<br>V. Balkūno asociatyvi nuotrauka
Pareigūnai, išgirdę, ką narkotikų prekeiviai ketina padaryti jaunuoliui, suplanavo pasalą.<br>V. Balkūno asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė

Apr 29, 2013, 10:50 PM, atnaujinta Mar 7, 2018, 12:54 PM

Vaikų globos namų laukė drama. Teroristams pasitraukus, Laimio (vardas pakeistas. - Red.) galvoje sukosi klausimas: ką daryti? Jei išvažiuos, turės vogti. Pabėgti nėra kur, persekiotojai suras ir vis tiek nepaliks ramybėje.

Jis nepasimetė. Įtūžęs dėl grasinimų pasuko į policijos komisariatą. Pareigūnai, išgirdę, ką narkotikų prekeiviai ketina padaryti jaunuoliui, suplanavo pasalą.

Atėjus nakčiai pasirodė tie patys du veikėjai. Juos gerokai pribloškė slapta policininkų ataka. Nesitikėjo, kad Laimis išdrįs pranešti apie jų planus. Grobikai buvo suimti.

Į pavojų įstumtas Laimis pasiryžo ir dar drąsesniam žingsniui – duoti parodymus teisme. Daugelis, patekę į prekeivių žmonėmis rankas, vengia kalbėti su tyrėjais, liudyti prieš skriaudikus. Laimis tam pasiryžo.

Šiuo metu vaikino nebėra vaikų globos namuose. Kur jis gyvena – paslaptis. Jei teisiamų prekeivių bendrai suuostų vietą, jam grėstų rimtas pavojus.

Narkotikus išmesdavo į šiukšlių dėžę

Vaikų globos namuose 16-metis atsidūrė, kai tėvas sėdo į kalėjimą, o motina pradėjo nebesirodyti namuose. Berniukas pats turėjo iš kur nors gauti maisto.

Iš pradžių jis pateko pas globėją. Tačiau moteris neapsikentė sudėtingo vaikino elgesio. Atidavė paauglį į vaikų globos namus.

Laimis pradėjo vartoti narkotikus. Iš pradžių pinigų nereikalavę narkotikų tiekėjai vėliau ėmė juos melžti. Kai vaikinas neturėdavo ką duoti, sumušdavo jį. Grūsdavo jaunuoliui narkotines medžiagas į kišenes, kad šis jas parduotų ir taip grąžintų skolas.

Po antro tokio bandymo, kai Laimis narkotikus tiesiog išmetė į šiukšlių dėžę, platintojai ėmėsi grasinimų jį išvežti vogti.

Laimis augo šeimoje, kurioje tėvai girtaudavo, tėtis mušdavo motiną. Netrukus vaikus iš tokių tėvų atėmė. Laimio sesuo liko augti pas globėjus, jis pats brendo auklėtojų ir panašaus likimo vaikų apsuptyje.

Vaikinui trūko palaikymo. Net kai globos namuose papasakojo, kad jį ketina išvežti vogti į Angliją, niekas rimtai į jo pasakojimą nekreipė dėmesio.

Laimiui įtariama priklausomybė nuo narkotinių medžiagų. Jau ne kartą nuviltas suaugusiųjų, vaikinas atsisako pagalbos.

Vaikai drąsesni už suaugusiuosius

Prekyba vaikais ir jaunimu Lietuvoje kelia vis didesnį nerimą. Nepilnametis Laimis – tik vienas pavyzdys, kaip suktai veikia žmonių prekiautojai.

Diskusijoje apie prekybą vaikais dalyvavusi Vidaus reikalų ministerijos Visuomenės saugumo ir viešosios tvarkos užtikrinimo skyriaus patarėja Reda Sirgedienė situaciją komentavo taip: „Šiuo atveju pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl mėginimo vaiką išvežti į kitą valstybę. Tai galėjo būti tarptautinė prekyba vaikais.

Pirminėje stadijoje – tai šeimos ir švietimo įstaigų, Laimio atveju – globos namų problema. Vaikų globos namų auklėtojai nesugebėjo pastebėti, kad Laimis vartoja narkotikus, nemokėjo to identifikuoti. Prie globos namų prekeiviai stovi ir laukia aukų. Niekas vaikų nežiūri. Reikia vaiku rūpintis dar iki pardavimo.

Kaip atpažinti vaikus, kurie gali būti lengvai parduoti? Bet kuris vaikas, kuris paliktas be globos, jau yra rizikos grupėje. Net kai globėjai paima globoti vaiką, reikia stebėti situaciją, nes patys globėjai gali išnaudoti vaikus.“

Lietuvos „Caritas“ projekto „Pagalba prostitucijos ir prekybos žmonėmis aukoms“ koordinatorė Kristina Mišinienė taip pat dalyvavo diskusijoje: „Matome vaikus, kurie pripratinami vartoti narkotikus, paskui juos pardavinėti. Galiausiai vaikai išvežami į užsienį vagiliauti.

Vaikai dažniausiai duoda parodymus prieš narkotikų prekeivių grupuotes. Net suaugusieji bijo, sako: „Aš dar noriu dirbti, noriu gyventi.“ O vaikai išdrįsta.

Nors, mano galva, teisėsauga nepakankamai užtikrina parduotų žmonių apsaugą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.