Moksleiviai rado naują būdą užsidirbti – prekiauja uostomuoju tabaku

Mokyklose klesti naujas verslas – nelegali prekyba uostomuoju tabaku. Nors Lietuvoje šiuo gaminiu prekiauti draudžiama, paaugliai be vargo jo įsigyja internetu. Vyresnieji moksleiviai į šį verslą siekia įtraukti kuo daugiau jaunesnių už save vaikų, pranešė dienraštis „Klaipėda“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 13, 2013, 1:19 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 8:47 PM

38 metų klaipėdietė, tarp savo trylikamečio sūnaus daiktų radusi dėžutę su neaiškios kilmės medžiaga, ne juokais išsigando. Moteris pamanė, jog paauglys įniko į narkotikus. Tačiau netrukus paaiškėjo, kad dėžutėje – uostomasis tabakas. Berniukas tvirtino pats tabako neuostęs, dėžutę jam esą davė vyresnieji moksleiviai ir pasiūlė užsidirbti.

Paauglys tabako dėžutę pirko už 8 litus, jam pasakyta, jog parduoti galėsiantis už 12 litų. Šis moksleivis nė vienintelis, susigundęs lengvu uždarbiu – internetu pirkti ir vėliau brangiau parduoti uostomąjį tabaką tapo nauja mada.

Lietuvoje, kaip ir visose Europos Sąjungos šalyse, išskyrus Švediją, prekyba uostomuoju tabaku draudžiama. Tačiau internetu jo galima įsigyti įvairių rūšių. Už 4-10 gramų pakuotę tektų mokėti nuo 5 iki 10 litų.

Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuro (VSB) specialistai patvirtino, kad uostamiesčio mokyklose paaugliai uostomuoju tabaku ne tik prekiauja, bet ir jį vartoja. Tai įrodė ir Klaipėdos miesto VSB atliktas tyrimas. Praėjusį rudenį apklausti visi Klaipėdos dešimtokai. Tam panaudota speciali Islandijos mokslininkų parengta anketa, adaptuota Lietuvai. Vienas iš klausimų buvo, ar mokiniai vartoja uostomąjį tabaką.

Artimiausiomis dienomis turi paaiškėti apklausos rezultatai, kuriuos analizavo vienas Švedijos universitetas.

Panaši apklausa surengta ir prieš penkerius metus. Tuokart paaiškėjo, kad uostomąjį tabaką vartoja nedaug moksleivių.

„Uostomasis tabakas yra mada, jis nesukelia priklausomybės. Rūkymas kur kas labiau paplitęs. Tačiau tyrimai rodo, jog rūkalių tarp berniukų mažėja, bet jau kurį laiką pastebima tendencija, kad rūko daugiau moterų negu vyrų“, - teigė Klaipėdos miesto VSB vadovė Ineta Pačiauskaitė.

Tabako kontrolės įstatymas draudžia Lietuvoje parduoti oraliniam vartojimui skirtą tabaką, taip pat ir uostomąjį. Juridiniams asmenims už tokius pažeidimus gresia bauda nuo 5 iki 10 tūkst. litų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.