Painioje Lietuvos pašto istorijoje teismas rado tik vieną kaltininką

Per dvejus metus teismas išnarpliojo Lietuvos pašto pastatų pardavimo sandėrius. Vilniuje ir Kybartuose esančių pastatų pirkimo konkursą laimėjo dvi bendrovės, bet jie buvo parduoti privatiems asmenims.

Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė („Lietuvos rytas”)

May 15, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Mar 6, 2018, 6:24 PM

Pastatų pirkimo konkurso rezultatus klastojo trys buvę Lietuvos pašto darbuotojai, tačiau už tai nuteistas tik vienas.

Už piktnaudžiavimą tarnyba ir dokumentų klastojimą buvusiam Lietuvos pašto ūkio valdymo direktoriui ir Nekilnojamojo turto pardavimo komisijos pirmininkui 49 metų Algirdui Balčiūnui Vilniaus apylinkės teismas skyrė 19,5 tūkstančio litų baudą.

Viena teisiamoji mirė

Teismas pripažino, kad dokumentus klastojo ir apie šiuos pažeidimus žinojo Lietuvos pašto Turto valdymo skyriaus vyresnioji specialistė Vytautė Jančiūtė ir Nekilnojamojo turto pardavimo komisijos narė Rūta Nekrašienė.

Bet R. Nekrašienė nuosprendžio nesulaukė. Ji mirė, kai byla jau buvo nagrinėjama teisme. Šioje byloje komisijos narė jau buvo davusi parodymus.

Anksčiau į teisėsaugos akiratį nepatekusią V. Jančiūtę teismas atleido nuo baudžiamosios atsakomybės.

Ji nusikalto pirmą kartą, visiškai pripažino savo kaltę, gailėjosi dėl padarytų nusikalstamų veikų.

Už kaltinamąją laidavęs jos tėvas teismui įrodė, kad V. Jančiūtei darys gerą įtaką.

Išteisino aukštus valdininkus

Kartu su jais prieš teismą stojo ir tuometis Lietuvos pašto generalinis direktorius Ernestas Vaidelys, Teisės ir personalo skyriaus vyresnioji konsultantė Aušra Sadaunykaitė bei Turto valdymo skyriaus viršininkas Julius Kvaraciejus.

Apklausus liudytojus ir išklausius garso įrašus, teismui neužteko įrodymų, kad buvęs Lietuvos pašto vadovas E.Vaidelys, J. Kvaraciejus ir A. Sadaunykaitė dalyvavo darant šiuos nusikaltimus.

Patarė, kokią kainą siūlyti

Buvę Lietuvos pašto vadovai į teisiamųjų suolą sėdo dėl šiai bendrovei priklausiusių pastatų sostinės Filaretų gatvėje ir Kybartuose (Vilkaviškio r.).

Teisėsaugos pareigūnai šiais sandėriais susidomėjo, kai Lietuvos paštui priklausantis pastatas Vilniaus Užupio rajone buvo parduotas ne bendrovei „Delinor”, o Užupio gyventojui Antanui Vainauskui.

Abu pirkėjai už gamybinės paskirties maždaug 100 kvadratinių metrų pastatą Filaretų gatvėje aukcione siūlė vienodą kainą – 590 tūkstančių litų.

Su Lietuvos pašto darbuotojais bendravę A.Vainausko pažįstami jam patarė, kada ir kokią sumą siūlyti, kad statinys atitektų jam.

A. Vainauskas ieškojo namo Užupyje, kad į jį galėtų iškeldinti savo kaimynus.

Gausi vilniečio šeima su kaimynais gyveno sublokuotame name. Konkurso laimėtojas netikėtai buvo pakeistas ir Kybartuose.

Vokai jau buvo atplėšti

Ikiteisminio tyrimo metu nustatyta kad pašto darbuotojai konkurso nugalėtojus pakeitė tuomet, kai vokai su pirkimo kaina jau buvo atplėšti.

Mažesnę sumą pasiūliusiems privatiems asmenims jie sudarė galimybę pateikti naujus pasiūlymus su didesne suma ir taip laimėti konkursą.

Nagrinėjant šią bylą teisme kaip liudytojas buvo apklaustas ir premjeras Algirdas Butkevičius. Kai vyko šie konkursai, jis vadovavo Susisiekimo ministerijai.

Įtaria kyšininkavimu

* Dar vieną Lietuvos pašto darbuotojams iškeltą bylą nuo užpraeitų metų rudens nagrinėja Vilniaus apygardos teismas. Kelioms komisijoms vadovavęs A. Balčiūnas kaltinamas kyšininkavimu.

* Be jo, prieš teismą stojo Raseinių pašto vadovas Modestas Klinka, Lietuvos pašto Turto eksploatacijos skyriaus specialistas Jonas Barčauskas, verslininkai Zurabas Nutsubidzė, Saulius Matelis, Darius Smaidžiūnas ir Dangis Savickas. Kaltinimai pateikti ir trims bendrovėms.

* Vilniaus apygardos prokuratūra ir Specialiųjų tyrimų tarnyba nustatė, kad siekdami įsigyti Lietuvos paštui priklausančius pastatus Kazlų Rūdoje ir Visagine verslininkai A. Balčiūnui galimai davė kyšius.

* Įtariama, kad vieną Lietuvos pašto vadovų galėjo papirkti ir Raseinių pašto pastato rekonstrukcijos ir statybos darbų Vievio pašto pastate konkursus laimėjusių įmonių vadovai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.