Apie A. Ūso trumpikes pasakojęs V. A. Kedys sėdo į teisiamųjų suolą

Dviejų žmonių nužudymu įtariamo Drąsiaus Kedžio tėvas Vytautas Andrius Kedys penktadienį stojo prieš Vilniaus miesto apylinkės teismą, kuris nagrinėja jo baudžiamąją bylą dėl melagingų parodymų davimo.

Liudyti į teismą atvyko L. Stankūnaitė.<br>T. Bauras
Liudyti į teismą atvyko L. Stankūnaitė.<br>T. Bauras
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė

May 17, 2013, 12:07 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 3:25 PM

Baudžiamąją bylą V. A. Kedys užsidirbo po liudijimo jo šeimos atstovų pedofilija kaltinto Andriaus Ūso teisme.

Prisiekęs kalbėti tik tiesą, liudydamas teisme, V. A. Kedys pradėjo pasakoti, kad kartą atvažiavęs pasiimti anūkės Stankūnų bute sutiko pusnuogį A. Ūsą.

V. A. Kedžio teigimu, A. Ūsas esą išėjo iš kambario tik su trumpikėmis.

Penktadienį teisme buvo apklaustas pats V. A. Kedys, Tatjana ir Stasys Stankūnai, Laimutė Stankūnaitė ir „Lietuvos ryto“ žurnalistė.

V. A. Kedys teisme kartojo tą patį, ką anksčiau buvo sakęs Andriaus Ūso teisme. Esą kartą atvažiavęs pasiimti anūkės, Stankūnų bute jis pamatė iš kambario vienomis trumpikėmis išeinantį A. Ūsą.

D. Kedys tvirtino Stankūnų bute buvęs tik tą vieną vienintelį kartą.

Stankūnai jo liudijimus neigia. Sutuoktinių teigimu, nei V. A. Kedys, nei jo žmona Laimutė Kedienė jų namuose iš viso nė karto nesilankė. Atvykę pasiimti mergaitės, jie laukdavo savo automobilyje prie namų esančioje aikštelėje. Kiekvieną kartą perduodant vaiką ir jį pasiimant buvo pasirašoma, kada anūkė atiduota Kedžiams, kada jie ją atvežė atgal pas Stankūnus.

„Priėmimą-perdavimą“ abi pusės patvirtindavo parašais.

Tą patį, kaip ir jos tėvai, liudijo ir L. Stankūnaitė.

„Lietuvos ryto“ žurnalistė pirmą kartą apie Stankūnų namuose V. A. Kedžio matytą A. Ūsą išgirdo 2010 metų rugpjūčio pradžioje. Apie tai juokavo Neringa Venckienė ir L. Kedienė.

Atvykusi į Kedžių namus rugsėjo pabaigoje, ši „juoką“ jau kaip faktą ji išgirdo iš V. A. Kedžio lūpų. Pensininkas tada tvirtino, kad apie pusnuogį A. Ūsą jis yra paliudijęs ir prokuratūroje.

Nagrinėjant A. Ūso baudžiamąją bylą Vilniaus miesto apylinkės teisme, paaiškėjo, kad tokių parodymų prokurorams V. A. Kedys nedavęs.

„Manęs niekas neklausė“, - tada pasiaiškino jis.

Kai jo teiginius paneigė kiti bylos liudytojai, V. A. Kedžio atžvilgiu buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Didžiausia numatoma bausmė už melagingų parodymų davimą – laisvės atėmimas iki dvejų metų.

Tai ne pirmoji byla iškelta dviguba žmogžudyste įtariamo D. Kedžio tėvui.

Jis kartu su žmona Laimute Kediene bei šios seserimi Audrone Skučiene yra teisiami Alytaus rajono apylinkės teisme.

Šios bylos teismas negali atversti nuo sausio mėnesio.

Kiekvieną kartą artėjant teismui, suserga kuris nors iš jos dalyvių. Du paskutinius kartus bylos nagrinėjimą teismui teko atidėti dėl V. A. Kedžio ligos.

Kedžius ir A. Skučienę į teisiamųjų suolą atvedė pernai metų kovo 23-iosios įvykiai. Tą dieną antstolė Sonata Vaicekauskienė pirmą kartą bandė įvykdyti Kėdainių rajono apylinkės teismo sprendimą N. Venckienės globotinę grąžinti jos mamai Laimutei Stankūnaitei.

Antstolei pareiškus, kad bus vykdomas teismo sprendimas, L. Kedienė apsikabino mergaitę ir pareiškė, kad ši niekur neis.

Netrukus užvirė grumtynės, ant mergaitės užvirto abu Kedžiai ir A. Skučienė. Aidėjo klyksmai, riksmai, išsigandęs vaikas buvo tampomas į visas puses.

Neapsikentusi to, kas vyksta vaiko teisių apsaugos tarnybos atstovė sustabdė teismo sprendimo vykdymą.

Po šių įvykių buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas. Kedžiams pareikšti įtarimai dėl trukdymo antstolei atlikti savo pareigas, o A. Skučienei – dėl trukdymo S. Vaicekauskienei dirbti bei pasipriešinimo policijos pareigūnui.

Ikiteisminį tyrimą visaip bandė vilkinti A. Skučienė, o vėliau ir patys Kedžiai, pareiškę nušalinimą Panevėžio prokurorams ir teismams.

Tačiau į nušalinimų traukinį jie nespėjo - tyrimas buvo baigtas, byla perduota teismui nagrinėti. Šioje byloje Kedžiams taip pat gresia laisvės atėmimas iki dvejų metų, A. Skučienės - iki trijų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.