Širvintų rajono valdininkas „atostogauja“ teismo salėje

Teismui paaukojo atostogų dieną

Daugiau nuotraukų (1)

Alvydas Ziabkus

May 21, 2013, 11:07 AM, atnaujinta Mar 6, 2018, 11:46 AM

Nors iš R. Bartulio dvejiems metams vairuotojo pažymėjimą atėmęs teismo sprendimas įsiteisėjo praėjusį lapkritį, apie tai, kad skyriaus vedėjas negali sėsti prie vairo Širvintų savivaldybės vadovai sužinojo tik iš žurnalistų.

R. Bartuliui nuo rajono valdžios daugiau nei 9 mėnesius pavyko slėpti ir kitą nemalonų faktą - pernai liepą Kretingos rajone jam yra iškelta baudžiamoji byla už mėginimą papirkti policijos pareigūnus.

Teismui paaukojo atostogų dieną

Kretingos rajono apylinkės teismo posėdyje dalyvavęs ir darbe nebuvęs valstybės tarnautojas pasiprašė vienai dienai išleidžiamas atostogų.

„Sakėsi turįs išvykti skubiais reikalais ir dėl to viena diena buvo atkelta iš būsimų jo eilinių atostogų“, - sakė Širvintų rajono savivaldybės administracijos direktorė Elena Davidavičienė.

Administracijai pateikęs šaukimą į teismo posėdį, R. Bartulis būtų išsaugojęs ne tik atostogų trukmę, bet ir už teisme sugaištą dieną jam būtų priskaičiuotas darbo užmokestis.

Šiemet R. Bartulis Kretingos rajono apylinkės teisme šitaip „atostogavo“ jau tris dienas. Tiek kartų jau buvo nagrinėjama jo baudžiamoji byla.

Siūlė važiuoti iki bankomato

Tačiau teismo posėdžiams galo dar nematyti. Kartu su savo gynėju teismą užvertęs įvairiausiais prašymais, valstybės tarnautojas įrodinėja, kad policininkų kyšiu jis negundęs.

Mėginimo papirkti pareigūnus aplinkybes besiaiškinanti teisėja Raimonda Kulberkienė turi nuspręsti, ar galima remtis kelių policininkų privačiai mobiliuoju telefonu darytu garso įrašu.

Jame aiškiai girdėti, kaip girtumą pasitikrinti atsisakantis R.Bartulis keletą kartų policininkams primygtinai siūlo „važiuoti iki bankomato ir atsiskaityti, tiek kiek reikės“.

Atmetus šį įrodymą, beverčiai lieka ir dviejų policininkų liudijimai. O daugiau prieš R. Bartulį byloje nieko nebėra.

Girtas nesuvokė ką kalba?

Dabar teisiamasis pareigūnus kaltina jam darius spaudimą.

Valstybės tarnautojas pasakojo, pats skambinęs bendruoju pagalbos telefonu ir mėginęs į įvykio vietą išsikviesti kitą policijos ekipažą.

Savivaldybės skyriaus vedėjas tvirtina girtas nevairavęs ir automobilio, nors pernai rugsėjį Kretingos apylinkės teismas jam už tai skyrė 2 tūkstančių litų baudą ir dvejiems metams atėmė teisę vairuoti transporto priemonę.

Jo apeliacinį skundą atmetęs Klaipėdos apygardos teismas rėmėsi ir policininkų padarytu garso įrašu, kuriame R. Bartulis pareigūnams teisinosi, kad prieš sustabdant pavairavęs nedaug, gal porą kilometrų.

Dabar užsiminus apie įraše girdimą jo prisipažinimą, R. Bartulis nebežino, ką sakyti ir šnairuoja į savo advokatą Gintautą Daugėlą.

Advokatas teismą bando įtikinti, kad automobilį sustabdę policininkai pažeidė eilę instrukcijų ir reikalavimų, neturėjo teisės privačiu mobiliuoju telefonu daryti garso įrašo apie tai neįspėję paties R. Bartulio.

G. Daugėlos teigimu, stresą patyręs jo ginamasis pats nesuvokė, ką tuo metu kalbėjo pareigūnams, nes buvęs labai girtas.

Spėjo persėsti į keleivio vietą

Į nemalonumus Širvintų rajono savivaldybės valdininkas ir rajono socialdemokratų skyriaus pirmininkas pateko pernai liepos 22 dieną.

Prieš vidurnaktį iš Palangos link Kretingos važiavę kelių policijos patruliai priekyje pastebėjo kelyje vinguriuojantį automobilį „Chrysler Voyager“.

Įtarę, kad jį vairuoja girtas asmuo, policininkai prisivijo įtartiną mašiną ir ją sustabdė.

Jau artėjant link sustojusio pažeidėjo pareigūnas pastebėjo, kad priekyje sėdėję vyrai greitai susikeitė vietomis. „Todėl iš karto ir priėjau prie keleivio pusės, kurioje sėdėjo automobilį ką tik vairavęs asmuo“, - pasakojo policininkas.

Policininkai teigė aiškiai matę, kas vairavo mašiną, nes prieš sustabdant buvo prisigretinę prie jos.

Akivaizdžiai neblaivus R. Bartulis tikrintis girtumą ilgai atsisakinėjo vis turėdamas viltį, kad jam su pareigūnais pavyks susitarti.

„Aš labai nenoriu pūsti. Ar būtina mane skriausti? Perduokite savo„chebrai“, kad aš blaivus, kad mašiną vairavo sūnus ir aš su jumis atsiskaitysiu, kiek reikės“, - įraše girdisi valstybės tarnautojo maldavimai.

Užfiksavę mėginimą papirkti kelių policijos patruliai iškvietė kriminalistus, kurie R. Bartulį nuvežė į komisariatą.

Ten širvintiškis galų gale ryžosi pasitikrinti blaivumą ir jam buvo nustatytas vidutinis girtumo laipsnis - 1,67 promilės.

Nors teismai pripažino, kad automobilį neblaivus vairavo R.Bartulis, jis ir dabar tebetvirtina, kad prie vairo sėdėjęs jo sūnus. „Jis nuvažiavo ne tuo keliu ir dėl to supykęs jam kelis kartus kumštelėjau į petį. Dėl to automobilis vienu metu ir vingiavo kelyje“, - riečia valdininkas.

Kartą nuo bylos išsisuko

Už avariją baudžiamoji byla R. Bartuliui buvo iškelta 2006 metais. Balandžio mėnesį vakare vairuodamas automobilį Širvintų mieste jis partrenkė šalikele dviratį variusį pėstyjį.

Dėl žmogaus sužalojimo buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas, bet prokurorams jį teko nutraukti, nes po kurio laiko nukentėjusysis netikėtai pakeitė parodymus ir ėmė tvirtinti, kad lenkiant automobiliui jis neišlaikė lygsvaros ir pats metėsi po mašinos ratais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.