Prokuroras V. Uspaskichui siūlo skirti šešerius metus kalėjimo (atnaujinta)

Prokuroras Saulius Verseckas buvusiam Darbo partijos pirmininkui Viktorui Uspaskichui siūlo skirti šešerių metų laisvės atėmimo bausmę pataisos namuose. Penkerius metus kalėti prokuroras siūlo Seimo narei Vitalijai Vonžutaitei. Seimo vicepirmininką Vytautą Gapšį siūloma įkalinti dvejiems metams.

Darbo partijos vadovams prokurorai siūlo atimti laisvę.<br>J. Stacevičius nuotrauka iš archyvo
Darbo partijos vadovams prokurorai siūlo atimti laisvę.<br>J. Stacevičius nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

2013-05-24 10:45, atnaujinta 2018-03-06 08:21

Buvusią partijos iždininkę Mariną Liutkevičienę, kuri ikiteisminio tyrimo metu atskleidė kai kurias juodosios buhalterijos vedimo aplinkybes, prokuroras siūlo bausti vienerių metų laisvės atėmimo bausme, jos vykdymą atidedant tam pačiam laikotarpiui.

Darbo partijai siūloma skirti 1 mln. 250 tūkst. litų baudą. Taip pat siūloma konfiskuoti partijos veikloje panaudotus nelegalius pinigus - per 25 milijonus litų.

Kaltintojas teigė, kad baudžiamojoje byloje surinkta pakankamai įrodymų, kad apgaulinga apskaita Darbo partijoje vesta tuometinio jo pirmininko V. Uspaskicho nurodymu.

Komentuodamas prokurorų siūlomas bausmes V. Uspaskichas kartojo tą pačią giesmę apie politinį susidorojimą su juo ir Darbo partija: „Toks Lietuvos kelias į demokratiją. Jis eina per kalėjimus.“ Politikas sakė, kad tikisi, jog teismas jį išteisins. Juokaudamas kalbėjo, kad priešingu atveju pataisos namuose ketina rašyti knygą apie politikus ir teismus.

Žurnalistai prokuroro S. Versecko klausė, kodėl tokia didelė bausmė siūloma V. Vonžutaitei - tik metais mažiau, nei sukčiavimo ir juodosios buhalterijos organizatoriui V. Uspaskichui. „Baigiamojoje kalboje aiškiai pasakiau, jog užtenka įrodymų, kad V. Vonžutaitės vaidmuo organizuojant nusikalstamą veiklą buvo reikšmingas“, - atsakė prokuroras.

Atsakomybės neišvengs

Prokuroras S. Verseckas mano, kad nors ir reorganizuota Darbo partijas neturi išvengti baudžiamosios atsakomybės, nes ji tęsia buvusio juridinio asmens veiklą. Penktadienį kalbėdamas Vilniaus apygardos teisme S. Verseckas apžvelgė teismų praktiką Lietuvoje ir užsienio šalių teisininkų darbus. Pastarieji siūlo atkreipti dėmesį, ar juridinis vykdo analogišką veiklą, ar tie patys asmenys vadovauja ir t.t. Prokuroras atkreipė dėmesį, kad Leiboristų partija, su kuria neseniai susijungė Darbo partija, neturėjo jokio turto, nevykdė aktyvios veiklos. „Galima daryti išvadą, kad Darbo partija po jos reorganizavimo gali būti traukiama baudžiamojon atsakomybėn, nes ji tęsia buvusio juridinio asmens veiklą“ - sakė S. Verseckas. Jis taip pat atkreipė dėmesį, kad naujajam juridiniam asmeniui vadovauti paskirti iš esmės tie patys asmenys - byloje dalyvaujantys kaltinamieji. „Naujasis juridinis asmuo žino apie gresiančią atsakomybę, apie nusikalstamus veiksmus ir tai toleruoja - vadinasi, priimtina kaip naujam juridinam asmeniu“, - kalbėjo S. Verseckas. Politikų padarytas veikas jis įvertino kaip ypač pavojingas, jos padarytos organizuotoje grupėje, tai rodo aukštą pavojingumo lygį, be to, sukčiauta prieš valstybę. Jis taip pat pabrėžė, kad sąžiningi politinės sistemos dalyviai turėjo konkuruoti su Darbo partija, kurios veikla neatitiko sąžiningumo kriterijų. „Ar partijos nariams buvo žinoma apie finansavimą iš neteisėtų pajamų šaltinių? Manau, kad taip. Buvo žinoma daugeliui partijos narių, nes neteisėtas finansavimas apėmė daug sričių - skyrių, darbo užmokesčių finansavimas. Neteisėtas Darbo partijos veikos finansavimas buvo vieša paslaptis“, - sakė valstybės kaltintojas.

Juodosios buhalterijos organizatorius - V. Uspaskichas

„Greta oficialios veikė ir neoficiali buhalterija, kuri apskaitė neoficialiai gautas pajamas, taip išvengiant mokesčių“, - kalbėjo S. Verseckas.

Pagal prokuroro pateiktą schemą, juodosios buhalterijos sistemos „centrinė ašis“ buvo Viktoras Uspaskichas, dešinioji ranka - Vitalija Vonžutaitė. Prokuroras nagrinėjo, kokie įstatymai pažeisti, kai buvo tvarkoma DP buhalterija, vardijo Baudžiamojo kodekso straipsnius. Jo kalba surašyta į 185 puslapius, praėjusį posėdį S. Verseckas perskaitė 85. Į salę sugužėjo nemažai DP (leiboristų) palaikytojų, V. Uspaskicho rėmėjų iš Suvalkijos – teismo salėje prieš posėdį liejosi suvalkietiška šnekta. Posėdžio pradžioje pareiškė iš proceso pasitraukiantis DP, kaip juridinio asmens, advokatas Vladimiras Buslovičius. Poelgį jis grindė tuo, kad pasibaigė sutarties terminas. S. Verseckas atkreipė dėmesį, jog nuo 2004 iki 2005 DP buhalteriją tvarkė Danguolė Burbienė, vėliau - Marina Liutkevičienė. Anot prokuroro, D. Burbienė būdama nepakankamai kvalifikuota ir patyrusi, nesuprato, jog ja pasinaudota. Ji nežinojo, kad prisidengus jos parašais, rašomos neoficialios pajamų ir išlaidų ataskaitos, taigi, vedama juodoji buhalterija. Prokuroras teigė, jog už juodąją buhalteriją, kurios tikslas buvo nuslėpti mokesčius, atsakingas ūkinio subjekto vadovas – šiuo atveju, anuomet buvęs DP pirmininkas Viktoras Uspaskichas, o ne jo parankinės buhalterės. „Tačiau kitokia yra Marinos Liutkevičienės, paskirtos partijos buhaltere iždininke, padėtis. Ji buvo patyrusi buhalterė ir suvokė, kad jos reikalaujama vesti juodąją buhalteriją, išmokėti neoficialius atlyginimus. Tai matyti iš jos susirašinėjimų su buhaltere N. Steponavičiūte, Vitalija Vonžutaite“, - M. Liutkevičienės teisę pagrindė prokuroras.

Seimo narės vaidmuo - dešinioji ranka Po to prokuroras ėmėsi Seimo narės V. Vonžutaitės. „Užtenka įrodymų, paimtų iš kompiuterio sisteminių blokų, jog V. Vonžutaitė sąmoningai dalyvavo juodosios buhalterijos veikloje, ji vadovavo, liepė rengti nelegalias ataskaitas“, - teigė S. Verseckas.

Prokuroras citavo per kratą iš partijos būstinės kompiuteriuose rastos informacijos duomenis - vieną vidinį pranešimą. Jame nurodoma, kad nė vienas partijos narys neturi teisės ieškoti rėmėjų partijai, finansavimo klausimus sprendžia tik partijos pirmininkas.

„V. Vonžutaitė veikė ne savo iniciatyva, bet V. Uspaskicho nurodymu“, - pabrėžė šį laišką pacitavęs prokuroras.

Prokuroras taip pat aptarė įrodymus, rodančius Seimo nario Vytauto Gapšio kaltę. V. Gapšys neseniai tapo Darbo (leiboristų) partijos pirmininku, kai Darbo partija susijungė su negausia „dukterine“ leiboristų partija.

Pasak S. Versecko, dabartinio pirmojo Seimo vicepirmininko Vytauto Gapšio vaidmuo organizuojant apgaulingos apskaitos tvarkymą nebuvo tapatus V. Uspaskicho ir V. Vonžutaitės vaidmeniui, tačiau tai nepanaikina jo atsakomybės. Kaltintojas mano, kad politiko vaidmuo bus apibrėžtas teismui individualizuojant bausmę.

Prokuroras S. Verseckas buvusiam Darbo partijos pirmininkui V. Uspaskichui siūlo skirti šešerių metų laisvės atėmimo bausmę pataisos namuose. Penkerius metus kalėti prokuroras siūlo Seimo narei V. Vonžutaitei.

Kaltintojas teigė, kad baudžiamojoje byloje surinkta pakankamai įrodymų, kad apgaulinga apskaita Darbo partijoje vesta tuometinio jo pirmininko Viktoro Uspaskicho nurodymu.

Darbo partija kaltinama 2004-2006 metais galėjusi neapskaityti daugiau nei 24 mln. litų pajamų ir 23 mln. litų išlaidų. Byloje tuometinis Darbo partijos pirmininkas Viktoras Uspaskichas, dabartinis partijos pirmininkas, Seimo pirmasis vicepirmininkas Vytautas Gapšys, Seimo narė Vitalija Vonžutaitė kaltinami organizavę apgaulingą partijos buhalterinės apskaitos tvarkymą. Šioje byloje be minėtų trijų parlamentarų kaltinama pati Darbo partija ir buvusi jos finansininkė Marina Liutkevičienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.