L. Kernagis į teismą padavė internete komentarus rašiusią moterį

„Kai kreipiausi į policiją, pats savęs klausiau – kas yra šmeižikiško komentaro autorius ar autorė? Tačiau net susapnuoti negalėjau, kad šį komentarą parašė gana inteligentiškai atrodanti moteris, kurią sutinku dažną dieną bevaikštinėjančią netoli mano namų esančioje poilsio zonoje. Ji visada sveikinasi ir visada šypsosi. Tačiau atrodo, kad šypsena slepia pagiežą ir pyktį“, - portalui lrytas.lt sakė buvęs Seimo narys, jonaviškis Ligitas Kernagis.

L. Kernagis iš 49 metų jonaviškės siekia prisiteisti neturtinės žalos atlyginimą.<br>R. Danisevičiaus nuotrauka iš archyvo
L. Kernagis iš 49 metų jonaviškės siekia prisiteisti neturtinės žalos atlyginimą.<br>R. Danisevičiaus nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Jurgita Činkienė

May 27, 2013, 7:48 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 5:05 AM

Jonavos rajono apylinkės teismas pradėjo nagrinėti bylą dėl šmeižto. Į teismą kreipėsi ne tik L. Kernagis, tačiau ir jo mama Pranciška Kernagienė.

L. Kernagis ir P. Kernagienė pateikė ir civilinį ieškinį – iš 49 metų jonaviškės Albinos Vaičkutės jie siekia prisiteisti neturtinės žalos atlyginimą.

A. Vaičkutė kaltinama parašiusi šmeižikišką komentarą internete apie L. Kernagį ir P. Kernagienę. Ikiteisminio tyrimo, kurį atliko Jonavos policijos pareigūnai, metu A. Vaičkutė savo kaltės neneigė ir prisipažino parašiusi minėtą komentarą.

Viename iš interneto portalų, komentuodama straipsnį apie L. Kernagį, moteris rašė, kad politikas yra „prisidaręs vaikų“, o įsipareigojimų taip ir neprisėmęs. A. Vaičkutė taip pat rašė, kad L. Kernagis yra „moteriškių numyžtas“, „susireikšminęs politikas“, o jo mama „lakstė po Jonavą pasikasojusi sijoną, kad tik balsuotų jonaviečiai“.

Be to, A. Vaičkutė komentare akcentavo, kad žmogui galva duota tam, kad galvotų, o ne tam, kad neprilytų.

Pati A. Vaičkutė aiškina, kad tokį komentarą parašė neva vadovaudamasi viešai skelbta informacija. Tuo tarpu L. Kernagis prašo, jog ji pateiktų citatas ir šaltinius, kur buvo teigiama, kad šis nesirūpina vaikais ar kad jo mama „laksto pasikėlusi sijoną“.

„Toks komentaras ne tik pažemino mane. Tuo metu buvau kandidatas į seimą, todėl tai, manyčiau, galėjo įtakoti ir rinkimų rezultatus. Šmeižtas yra tai, kad aš neva neprisiimu atsakomybės už savo vaikus. Turiu juos du, abu jie turi mano pavardę, abiem – rūpinuosi.

Bet ir tai – ne svarbiausia. Komentaro rašytoja apšmeižė mano mamą. Tokių dalykų nuleisti negirdomis tiesiog negaliu. Ieškinio, šios bylos esmė – noriu parodyti, kad negalima viešoje erdvėje rašinėti to, ką pats sugalvoji ir šmeižti žmonių“, - sakė buvęs seimūnas.

Jonavos rajono policijoje pradėtas dar vienas ikiteisminis tyrimas pagal L.Kernagio pareiškimą. Jis siekia sužinoti, kas yra kitų dviejų šmeižikiškų komentarų autoriai. Juose internautai taip pat apšmeižė ne tik L.Kernagį, bet ir jo sužadėtinę bei dukters mamą Neringą Seniūnaitę.

„Pradėjęs šiuos teisinius procesus pamačiau ir problemas, su kuriomis susiduria policijos pareigūnai ir kodėl tyrimai trunka ilgai (komentaras buvo parašytas pernai metų rudenį. – Red.).

Tarkim, Jonavos policinininkai, norėdami nustatyti komentaro autorių, visų pirma turi kreiptis į apskrities policijos komisariatą Kaune, o tada kauniečiai – į policijos departamentą Vilniuje. Tik tada sostinės tyrėjai kreipiasi į interneto administratorių, prašydami nusatyti IP adresą ir asmenį, kuris naudojasi tuo kompiuteriu.

Manau, nėra teisinga, jog vietos tyrėjai patys tiesiogiai negali kreiptis į interneto adminstratorių – taip susidaro ilga grandinė, ilgėja tyrimo laikas, papildomu darbu užkraunami tyrėjai Kaune ir Vilniuje. Visa tai reiktų supaprastinti“, - kalbėjo L. Kernagis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.