Sulaikytas V. Šustausko sūnus, jis įtariamas kvaišalų gamyba

Kauno policijos pareigūnai įvykdė neeilinę operaciją – sulaikė itin kruopščiai užsislaptinusius amfetamino gamintojus. Pagrindinis sulaikytosios ketveriukės veikėjas - buvusio parlamentaro bei Kauno mero Vytauto Šustausko sūnus Nerijus Šustauskas. Nusikaltėliai laikėsi itin griežtų konspiracijos priemonių – nesinaudojo mobiliojo ryšio telefonais, o bendraudavo tik susitikę akis į akį, iš anksto sutartose vietose. Teisėsaugininkai neatskleidžia, kaip jiems pavyko susekti mobiliaisiais telefonais nesinaudojusius kvaišalų gamintojus.

Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis, Arūnas Karaliūnas

Jun 4, 2013, 3:20 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 10:17 PM

Kauno policijos Organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos (ONTV) pareigūnai sudavė dar vieną smūgį šešėlinio pasaulio veikėjams. Kriminalistai išaiškino grupę kauniečių, kurie jau buvo pradėję gaminti metamfetaminą. Nusikaltėliai sulaikyti vos spėję pagaminti bandomąją partiją – kiek daugiau nei 2 kilogramus metamfetamino.

Policija suspėjo laiku, gaujos įsigytų cheminių medžiagų būtų pakakę pagaminti beveik 200 kilogramų metamfetamino, tokią kvaišalų partiją sulaikyti kauniečiai būtų pagaminę per savaitę.

Nesinaudojo mobiliaisiais telefonais

Operatyvinės informacijos, jog keturi kauniečiai ketina pradėti metamfetamino gamybą Kauno ONTV pareigūnai gavo dar praėjusių metų pabaigoje. Tuo metu su šešėliniu pasauliu, viena organizuotų nusikaltėlių gaujų siejama, kaip spėjama - buvusio Kauno mero, parlamentaro, Kovotojų už Lietuvos sąjungos pirmininko Vytauto Šustausko sūnaus, 37 metų Nerijaus suburta kauniečių ketveriukė dar tik svarstė kaip geriau organizuoti kvaišalų gamybą, ruošėsi jai.

Slapta ėmę stebėti N. Šustausko suburtus būsimuosius „narkobaronus“, policijos pareigūnai susidūrė su neeiline konspiracija. Bijodami patekti į teisėsaugos akiratį kvaišalų gamintojai visai nesinaudojo mobiliojo ryšio telefonais. Jie bendraudavo tik akis į akį, iš anksto susitarę susitikti patikimoje vietoje.

Šių metų pradžioje N. Šustausko grupuotei pavyko įsigyti metamfetamino gamybai reikalingų medžiagų – ribotos civilinės apyvartos prekursorių.

Teisėsaugininkai prasitarė, kad būtent 37 metų N. Šustauską galima vadinti šio nusikalstamo susivienijimo lyderiu. Visi kauniečiai anksčiau nebuvo įkliuvę policijai, tačiau, turimais duomenimis, buvo užsitikrinę šešėlinio pasaulio šulų užnugarį.

Neapsaugojo net griežta konspiracija

Kvaišalus kauniečiai gaminti nusprendė toliau nuo miesto – vieno jų giminaičiui priklausančiame negyvenamame vienkiemyje Kėdainių rajone. Kauniečiai buvo įsigiję šiuolaikinę mobilią narkotikų gamybos laboratoriją. Ją labai lengva perkelti iš vienos vietos į kitą. Pasak ekspertų, kauniečių turėta technologija leido iš vieno litro žaliavos, pridėjus tam tikrų priedų, pagaminti beveik kilogramą metamfetamino.

„Šie veikėjai elgėsi labai apgalvotai, laikėsi itin griežtų slaptumo taisyklių. Vienkiemyje atlikę vieną gamybos proceso dalį, jie susikraudavo medžiagas į automobilį ir viską perveždavo į slėptuvę – svetimu vardu išnuomotą garažą. Po kurio laiko jie vėl grįždavo į vienkiemį, ten atlikdavo kitą gamybos procedūrą. Sulaikyti kauniečiai ne tik nesinaudojo mobiliojo ryšio telefonais, bet ir kito žmogaus vardu registruotą automobilį buvo įsigiję tik šiam tikslui – juo kursuodavo nuo slaptaviete paversto garažo iki sodybos, bei atgal“, - lrytas.lt pasakojo gaujos veiklą stebėjęs Kauno ONTV pareigūnas.

Kaskart baigę darbus sodyboje nusikaltėliai ją kruopščiai išvalydavo. Pasak kriminalistų, net atvykęs jos savininkas nebūtų įtaręs, kad čia vos prieš kelias valandas buvo gaminami kvaišalai.

Teisėsaugininkai neatskleidžia, kaip jiems pavyko susekti mobiliaisiais telefonais nesinaudojusius kvaišalų gamintojus. Užsimenama tik tiek, kad šioje operacijoje buvo panaudoti iki šiol mažai žinomi operatyvinės veiklos metodai.

Planavo pagaminti beveik 200 kilogramų kvaišalų

Sulaikyti įtariamuosius nuspręsta sužinojus, kad jie spėjo pagaminti bandomąją partiją metamfetamino ir ruošiasi masinei jo gamybai. Pasak teisėsaugininkų, trūko vos savaitės ir juodąją rinką būtų pasiekę beveik 200 kilogramų metamfetamino. Sulaikytų kauniečių „užnugariu“ buvę Kauno šešėlinio pasaulio veikėjai kvaišalus planavo gabenti į Skandinavijos šalis.

Trims įtariamiesiems teismas skyrė griežčiausią įstatyme numatomą kardomąją priemonę – juos leido suimti 3 mėnesiams. Jų bendrui skirta kiek švelnesnė kardomoji priemonė – suėmimas 2 mėnesiams.

Už neteisėtą disponavimą labai dideliu kvaišalų kiekiu turint tikslą juos platinti bei narkotikų gamybą kauniečiams gresia įkalinimas nuo dešimties iki penkiolikos metų.

V. Šustausko sąsajos su Daktarais

V. Šustauskas su kvaišalais netiesiogiai susiduria ne pirmąjį kartą. Šio marginaliniu tapusio Kauno politiko pavardė puikavosi ir Henriko Daktaro-Henytės sūnaus Enriko istorijoje.

Jaunasis Daktaras buvo ruošiamas politinei karjerai, V. Šustausko vadovautos Lietuvos laisvės sąjungos sąraše dalyvavo rinkimuose į Kauno savivaldybės tarybą. Nors E. Daktaras ir buvo išrinktas į valdžią, jis spėjo pasėdėti tik viename tarybos posėdyje -  2003-ųjų balandžio mėnesį jis bei keli bendrininkai buvo sulaikyti įtariant kvaišalų ir padirbtų dolerių kontrabanda į Jungtines Amerikos Valstijas. Operacija atlikta Lietuvos teisėsaugininkams bendradarbiaujant su JAV specialiųjų tarnybų agentais.

Nustatyta, kad kauniečiai į JAV greituoju paštu siuntė padirbtus dolerius bei narkotikus – ekstazio tabletes. Vaikinai kvaišalus ir netikrus pinigus slėpė senuose batuose, vaflių pyrage, nuotraukų albume. Nors nebuvo išsiaiškinta iš kur kaltę kategoriškai neigęs E. Daktaras gavo ekstazio tablečių, įtariama, kad tai buvo kadaise gyvavusios Gyvatinių gaujos kontroliuojamų pogrindinių laboratorijų produkcija. Bylos duomenimis, E. Daktaras kartu su bendrais mėgdavo rinktis ir V. Šustausko vadovautos Lietuvos laisvės sąjungos būstinėje.

Dėl psichotropinių medžiagų kontrabandos ir netikrų pinigų platinimo jaunesnysis Daktaras buvo pasiųstas už grotų 6 metams, be to, jis pripažintas nusikaltimų organizatoriumi.

Anksčiau laiko į laisvę išėjęs E. Daktaras šiuo metu, regis, yra nutraukęs ryšius su nusikalstamu pasauliu ir ėmęsis statybų verslo. Jo vadovaujama įmonė Užliedžių kaime yra pastačiusi ne vieną kotedžų kvartalą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.