V. Gailius: „Iškart galvota, kad J. Furmanavičiaus nužudymas – nusikaltėlių kerštas“

Vilniaus miesto apylinkės teismas toliau aiškinasi, ar į teisiamųjų suolą sėdę buvęs generalinio komisaro pavaduotojas Visvaldas Račkauskas, buvęs Kriminalinės policijos biuro (KPB) viršininko pavaduotojas Tomas Ulpis ir šio biuro pareigūnai Emilijus Damukaitis, Dariušas Sinkevičius ir Vitalis Vitkovskis galėjo užkirsti kelią Kauno žudynėms.

Vitalijus Gailius 2009 metais vadovavo organizuoto nusikalstamumo tyrimo padaliniams.<br>V. Ščiavinskas
Vitalijus Gailius 2009 metais vadovavo organizuoto nusikalstamumo tyrimo padaliniams.<br>V. Ščiavinskas
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė

Jun 7, 2013, 10:54 AM, atnaujinta Mar 5, 2018, 7:28 PM

Penktadienį tęsiama liudytojų apklausa.

Buvęs KPB viršininko pavaduotojas Vitalijus Gailius 2009 metais vadovavo organizuoto nusikalstamumo tyrimo padaliniams.

Spalio 5 d. sužinojus, kad Kaune nužudytas teisėjas Jonas Furmanavičius, iškart įtarta, kad ši žmogžudystė susijusi organizuotu nusikalstamu pasauliu, nes teisėjas buvo nagrinėjęs ne vieno Kauno nusikaltėlio bylą, už grotų jis pasiuntė ir Henriko Daktaro sūnų Enriką. „Gavau vadovybės pavedimą patikrinti šią versiją, jei ji pasitvirtintų, būtume perėmę tyrimą“, - kalbėjo V. Gailius.

Į Kauną jis išvyko kartu su V. Račkausku.

Išgirdo apie R. Ivanauską

Pasak buvusio KPB viršininko pavaduotojo, važiuojant į Kauną ar atvykus į nusikaltimo vietą, prokurorai pranešė, kad pagrindinė nužudymo versija - pedofilijos byla, o pagrindinis įtariamasis - Drąsius Kedys.

Kaune jis sužinojo ir tai, kad Violeta Naruševičienė prieš mirtį kreipėsi į prokuratūrą ir skundėsi, kad D. Kedys jai grasina.

Tą pačią dieną V. Gailius sužinojo ir Raimondo Ivanausko pavardę. Vyras buvo įvardintas, kaip geriausias įtariamojo draugas.

Kadangi organizuoto nusikalstamo pasaulio keršto versija atkrito, V. Gailius šia byla daugiau nesidomėjo. Jo skyriaus darbuotojams susidurti su ja teko tik tada, kai buvo gauta informacija, jog D. Kedys gali slėptis Didžiojoje Britanijoje.

Į Angliją išvyko V. Gailiaus pavaldinys, tačiau dviejų žmonių nužudymu įtariamo garliaviškio rasti nepavyko.

2011 metų pabaigoje Mindaugui Žalimui viešai prabilus, kad aukšti policijos pareigūnai žinojo apie planuojamą nusikaltimą, tačiau nieko nedarė, paaiškėjo, kad apie galimą pareigūnų piktnaudžiavimą netrukus po žudynių buvo informuota ir prezidentūra.

Anonimo atsiųstame laiške buvo išvardintos pareigūnų pavardės, kurie esą žinojo, kad D. Kedys planuoja žudyti.

Buvo įtarta, kad šį laišką galėjo išsiųsti V. Gailius. Buvo patikrintas KPB sekretoriato kompiuteris, kuriuo naudojosi biuro vadovybė, V. Gailiaus rašto pavyzdys, bet įtarimai nepasitvirtino.

V. Gailius sako tuo metu neturėjęs informacijos nei apie M. Žalimą, nei apie tai, kad D. Kedys ieškojo ginklo. „Niekada nesikišau į kitų bylas“, - paaiškino buvęs KPB viršininko pavaduotojas.

Liudijo „Aro“ pareigūnai

2009 metų spalio 5-osios įvykius penktadienį teisme teko prisiminti ir Lietuvos policijos antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ pareigūnams.

Kaip pasakojo rinktinės pareigūnas Aloyzas Mickus spalio 5-osios rytą jis sulaukė V. Račkausko skambučio.

Generalinio komisaro pavaduotojas pasakė, kad KPB biurui reikalinga visokeriopa „Aro“ pagalba.

Iškart buvo suformuoti du būriai, kurie išvyko į laikinąją sostinę.

D. Kedžio paieškos Kaune jokių rezultatų nedavė.

Spalio 6 dieną A. Mickui paskambino T. Ulpis. Jis paprašė sudaryti dar vieną pareigūnų grupę, nes reikia apžiūrėti dar vieną pastatą – sodo namelį Pavilnyje, kuriame, kaip teigiama, po žmogžudysčių ketino pasislėpti D. Kedys.

Namelio, anot operacijai vadovavusio Dariaus Jauneikos, šturmuoti nereikėjo.

Kartu su „Aru“ į sodų bendriją vykę du KPB pareigūnai turėjo raktus nuo namelio.

Užėjus į namelio vidų, įtariamojo ten nebuvo, buvo palikti tik jo daiktai – keli krepšiai su drabužiais ir kitais asmeniniais daiktais. Kadangi sulaikyti nebuvo ko, pasaloje, namo viduje, buvo palikti du „Aro“ pareigūnai, o likusieji išvyko namo.

D. Kedžio „Aras“ pasaloje laukė porą dienų. Kai paaiškėjo, kad įtariamasis tikrai nepasirodys, namelyje buvo paliktos operatyvinės sekimo priemonės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.