Rokiškio teisėjams – krauju parašytas kalinių laiškas

Gautas kraupus laiškas ne juokais dėl savo saugumo privertė sunerimti Rokiškio teisėjus. Kaliniai pagrasino nužudyti teismo pirmininkę bei vieną teisėją, išniekinti jo žmoną. Tačiau tai gali būti ir žiaurus kalinių tarpusavio žaidimas.

Voke teismo darbuotojai rado laišką, kuris buvo išterliotas krauju. Suprask, tai - parašas.<br>G. Gedminaitė asociatyvi nuotrauka
Voke teismo darbuotojai rado laišką, kuris buvo išterliotas krauju. Suprask, tai - parašas.<br>G. Gedminaitė asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

Darius Krasauskas (panskliautas.lt)

Jun 10, 2013, 2:22 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 5:15 PM

Iš Šiaulių tardymo izoliatoriaus atsiųstas laiškas Rokiškio teismo raštinę pasiekė antradienį, baigiantis darbo dienai. Jis buvo adresuotas 37 metų teisėjui Artūrui Diliui.

Kitą dieną praplėšusios voką darbuotojos nustėro – į vidų įdėti keli popieriaus lapai buvo ne tik aptaškyti krauju, bet ir juo pasirašyti.

Pasak 62 metų teismo pirmininkės Nijolės Bražiūnienės, bijodamos liesti kruviną laišką moterys nubėgo į artimiausią parduotuvę nusipirkti guminių pirštinių.

Voke buvo du laiškai, ant vieno iš jų puikavosi šiuo metu bausmę atliekančio 28 metų R. M. pavardė, antrąjį buvo pasirašę kiti trys kaliniai.

Dalis teksto buvo parašyta šratinuku, per visą lapą kruvinu pirštu išvedžioti žodžiai: „Mirtis tau“ ir panašiai.

Septynerius metus Rokiškio teisme teisėjaujantis A. Dilys neslėpė, kad buvo itin nemalonu skaityti tokį tekstą. Šlykščiausiais žodžiais buvo grasinama susidoroti ne tik su juo, bet ir su jo žmona.

Vienas grasintojų nurodė, kad rašo tariamai neteisingai nuteisto draugo vardu. Buvo pagrasinta teisėjui nupjauti galvą ir iš jos padaryti peleninę. Negana to, jie dar žadėjo prieš nužudymą rokiškėno akivaizdoje išniekinti žmoną.

Vis dėlto įžūlūs grasintojai suteikė teisėjui vilties išvengti baisios lemties – tai išpirka. Tereikia į nurodytą vieno šalies banko sąskaitą pervesti 12 tūkstančių litų ir jis esą būsiąs paliktas ramybėje.

Susidorojimu buvo pagrasinta ir teismo pirmininkei.

„Kur tai matyta, kad šitaip būtų grasinama pareigūnams? Į šį atvejį žiūrime labai rimtai. Tikimės surasti grasintojus ir nubausti“, – optimistiškai kalbėjo Rokiškio policijos vadovas Stasys Meliūnas.

Pareigūnams darbą palengvino patys grasintojai, pasirašę laiškų apačioje. Ant voko buvo užrašytas ir atgalinis adresas.

Esantys laisvėje atliks užsakymą

Krauju parašyti kraupūs grasinimai susidoroti buvo skirti dviem teisėjams ir jų šeimos nariams.

Dėl grasinimų valstybės pareigūnams policija pradėjo ikiteisminį tyrimą. Rokiškio policijos viršininkas neatmetė galimybės, kad tyrimas gali būti papildytas Baudžiamojo kodekso straipsniais dėl grasinimo nužudyti ir asmens terorizavimo.

Komisariato viršininkas siūlė teisėjams apsaugą, bet jie atsisakė.

Teisėjas A. Dilys sakė, kad iš keturių laiškus pasirašiusių autorių jam girdėtos tik dvi pavardės. Tačiau už kokius nusikaltimus jie buvo teisti, rokiškėnas dėl didelio darbo krūvio prisiminti negalėjo. Anot jo, apylinkės teisme nėra nagrinėjami sunkūs nusikaltimai.

Nors grasintojai neslėpė, kad šiuo metu yra už grotų, tačiau rašė, jog už pinigus ar narkotikus laisvėje esantys draugai gali padaryti bet ką.

Gudrių vagių nesugavo

Teisėjas sakė, kad beveik prieš dvejus metus buvo apvogtas jo namas. Vagišių neatbaidė ir pastate įrengta apsaugos signalizacija. Jie ją sugebėjo užblokuoti taip, kad saugos tarnyba pavojaus signalo sulaukė tik jiems pabėgus iš vagystės vietos.

Nusikaltėlių grobiu tapo nešiojamasis kompiuteris, vaizdo kamera, papuošalai ir pinigai. Patirti nuostoliai siekė daugiau nei 15 tūkstančių litų.

Dar prieš šią vagystę kažkas bandė įsibrauti į teisėjo šeimos namą, tačiau buvo tik išlaužtos lauko durys. Policijai iki šiol nepavyko nustatyti įtariamųjų.

Perskaičius juoktis nesinorėjo

Teismo pirmininkė sakė, kad žinant, jog dėl savo pareigų šalies teisėjai yra jau ne kartą nukentėję, skaitant šiurpius grasinimus juoktis nesinorėjo.

Prieš kelerius metus vienas Utenos teisėjas buvo du kartus sumuštas, Kauno teisėjas nušautas, o Ukmergėje gyvsidabriu apnuodytas visas teismo kolektyvas.

Jos manymu, negalima į grasinimus žiūrėti pro pirštus, kai laiškas pasirašomas krauju ir jame nurodomi konkretūs teisėjai, su kuriais žadama žiauriai susidoroti.

„Kiekvienas dirbame savo darbą – gydytojai gydo, lakūnai valdo lėktuvus, o mes nagrinėjame bylas. Teisėjas juk nerenka įrodymų, tik įvertina bylos medžiagą ir priima sprendimą. Jei ir padarome klaidų, jos nėra tokios skaudžios, kaip padarytos medikų ar lakūnų, kai žūsta žmonės. Be to, nuosprendžius galima apskųsti“, – sakė jau 31 metus teisėja dirbanti N. Bražiūnienė.

Per ilgą darbo praktiką jai teko susidurti su įvairiais žmonėmis, tačiau panašių grasinimų sulaukusi nebuvo. Pasitaikydavo, kad iš susinervinusių interesantų lūpų išsprūsdavo aštresnis žodis, bet į tai niekas nekreipdavo dėmesio.

Prieš 8 mėnesius viena įkyri pensininkė ukmergiškė, prašiusi iš psichiatrijos ligoninės paleisti nuteistą jos sūnų, du kartus teismo pirmininkei atsiuntė laiškus su 50 litų kyšiu.

Davatkos daužė rankinukais

N. Bražiūnienė prisiminė dar sovietinių laikų nutikimą, kai į pagalbą teko kviesti pareigūnus.

Tąkart viena mergina iš kunigo norėjo prisiteisti alimentų, o tai itin papiktino davatkas.

Ji nesugebėjo įrodyti, kad vaiko tėvas yra dvasininkas, todėl ieškinį teismas atmetė.

„Po posėdžio į lauką išėjusią merginą užpuolė davatkos ir ėmė mušti rankinukais. Iškviečiau milicininkus, bet kol jie atskubėjo, moterys išsilakstė“, – seną įvykį prisiminė teisėja.

Nors iki šiol Rokiškio teisėjams neteko šauktis policininkų pagalbos, pirmininkė mano, kad be reikalo buvo atsisakyta policijos apsaugos teismuose.

Jau pusmetis, kai šalies teismuose, išskyrus kelis Vilniuje, buvo panaikinti policijos postai. Esą taip pasielgta dėl lėšų trūkumo.

Panevėžio apygardos teismo pirmininkas Valdas Petras Meidus sakė, kad per metus apygardos teritorijoje veikiantys teismai sulaukė 6-7 laiškų su grasinimais. Visi jie persiunčiami į Teismų tarybą.

Paprastai grasinančiais laiškais kerštauja teisėjų sprendimais nepatenkinti nuteistieji.

Rašyti laišką – bausmė

Tarp grasinančių laiškų Rokiškio teisėjams autorių nurodyta R. M. pavardė policijai gerai žinoma. Jis yra išsiuntęs dešimtis grasinančių laiškų įvairiems Lietuvos teisėjams ir prokurorams.

Įtariama, kad prieš tris mėnesius kalinys su draugu iš Alytaus pataisos namų parašė du grasinančius laiškus vienam Kupiškio apylinkės teisėjui. Iš jo buvo pareikalauta 2 tūkst. litų.

Prieš kelerius metus teisėjas jį nuteisė už grasinimą nužudyti prokurorę, kuri nuteistojo keršto užsitraukė už tai, kad priėmė ne tokį sprendimą, kokio jis norėjo.

Kalinys žadėjo pareigūnę išprievartauti, išsityčioti iš jos kūno. Dalį teksto laiške jis parašė krauju.

Pastebima, kad pastaruoju metu padaugėjo iš įvairių šalies įkalinimo vietų išsiųstų grasinančių laiškų. Vienuose grasinama teisėjams, kituose – prokurorams.

Pareigūnų manymu, tai gali būti naujai sugalvota kalinių tarpusavio bausmė. Prasikaltusį arba prasiskolinusį nuteistąjį likimo draugai nubaudžia priversdami jį parašyti laišką teisėjui – tai laiško autoriui garantuoja pratęstą nelaisvės laiką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.