Italai Lietuvoje plovė pinigus – nuostolis ES per 150 mln. eurų

Dviejų Italijos piliečių registruotos fiktyvios įmonės neva pardavinėjančios metalus Europos Sąjungai (ES) padarė per 150 mln. eurų (525 mln. litų) žalą. Įmonės, nesumokėdamos pridėtinės vertės mokesčio (PVM) į biudžetą, Lietuvai padarė per 300 tūkst. litų žalą. Lietuvos pareigūnai areštavo per 1,4 mln. litų, esančių įmonių sąskaitose.

Nusikalstamai veiklai vykdyti italai buvo išsinuomavę butą Užupyje, kuriame buvo rasti dokumentai ir grynieji pinigai.<br>V. Ščiavinsko nuotrauka iš archyvo
Nusikalstamai veiklai vykdyti italai buvo išsinuomavę butą Užupyje, kuriame buvo rasti dokumentai ir grynieji pinigai.<br>V. Ščiavinsko nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Valentinavičius

Jun 18, 2013, 12:10 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 10:16 AM

Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos (FNTT) pareigūnai nustatė, kad Lietuvoje registruotos Italijos piliečių įmonės, deklaruojančios tarptautinę prekybą metalais, 2011 metais vykdė neįprastas pinigines operacijas: gaudavo dideles pinigų sumas iš užsienio valstybių ir jas pervesdavo į kitas valstybių sąskaitas arba išimdavo tūkstantines grynųjų pinigų sumas.

Tuo pačiu metu panašūs sandoriai buvo vykdomi ir Italijos, Bulgarijos, Nyderlandų, Slovėnijos respublikose. Pirminiais duomenimis, nelegalių sandorių vertė - per 150 mln. eurų. Italijos piliečių įmonės siejamos su Italijos mafija. Jos į buhalterinę apskaitą įtraukdavo netikras operacijas.

Atlikusi tyrimą FNTT su Valstybine mokesčių inspekcija (VMI) įtarė, kad įmonių veikla susieta su pinigų plovimu ar pinigų legalizavimu.

Nusikalstamai veiklai vykdyti italai buvo išsinuomoję butą Užupyje, kuriame buvo rasti dokumentai ir grynieji pinigai. Balkone buvo rasti plastmasinėje dėžėje užmerkti ir akmeniu prispausti dokumentai. Popieriai buvo drėkinami. Spėjama, juos vėliau norėta naikinti.

Per kratą buvo rasti daugiau nei 10 tūkst. eurų grynųjų pinigų, įvairių valstybių elektroninės bankininkystės kodų generatoriai, bendrovių ir notarų antspaudai. Be to, suklastoti Italijos Respublikos asmens tapatybės dokumentai, kurie, kaip nustatyta, buvo panaudoti perregistruojant metalais prekiaujančias Lietuvoje registruotas bendroves.

Tarptautinė tyrėjų grupė nusprendė baudžiamąjį persekiojimą perduoti Italijai. Lietuvos prokuratūra pareiškė per 300 mln. litų civilinį ieškinį.

Dėl nusikaltimo įtarimai pareikšti dviem Italijos piliečiams, tačiau spėjama, kad jiems talkino ir daugiau asmenų.

Vykdydami nusikaltimą, kitaip dar vadinamą karusele, Italijos nusikaltėliai žalą padarė Bulgarijos (per 30 mln. eurų), Lietuvos (300 tūkst. litų) valstybių biudžetams. Didžiausia žala padaryta Italijos ir Didžiosios Britanijos valstybėms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.