Teisiami pareigūnai kikeno ir raudonavo

Kedys.lt – ironiškai savo užrašų knygelėje pedofilijos skandalo įkarštyje pasižymėjo Lietuvos Kriminalinės policijos biuro vadovas Algirdas Matonis.

Įrašai apie D. Kedį, jo bendrininkus ir medžiojamus priešus porą metų mirgėjo visų dabartinių bei buvusių Policijos departamento vadovų darbo kalendoriuose.<br>V. Balkūno nuotrauka iš archyvo
Įrašai apie D. Kedį, jo bendrininkus ir medžiojamus priešus porą metų mirgėjo visų dabartinių bei buvusių Policijos departamento vadovų darbo kalendoriuose.<br>V. Balkūno nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė

2013-06-19 14:33, atnaujinta 2018-03-05 09:12

Įrašai apie Drąsių Kedį, jo bendrininkus bei medžiojamus priešus porą metų mirgėjo visų dabartinių bei buvusių Policijos departamento vadovų darbo kalendoriuose.

Kas buvo parašyta pareigūnų kalendoriuose, šiandien pagarsino Vilniaus apylinkės teismas, nagrinėjantis buvusių Policijos departamento pareigūnų Visvaldo Račkausko, Tomo Ulpio bei KPB kriminalistų Dariušo Sinkevičiaus, Vitalijaus Vitkovskio ir Emilijaus Damukaičio bylą. Jie kaltinami tarnybinių pareigų neatlikimu.

Per 2011 metų lapkričio mėnesį atliktas kratas iš šių pareigūnų namų bei darbo vietų buvo paimti tik darbo kalendoriai. Tyrėjus sudomino juose esantys įrašai.

Juose dažnai buvo minimas D. Kedys, jo sesuo Neringa Venckienė. Pareigūnai rinko informaciją ir apie D. Kedžio bendražygius Raimundą Ivanauską bei Eglę Barauskaitę. Kriminalistų užrašuose užfiksuoti jų adresas bei asmens kodai.

Per tyrimą iš policijos seifų buvo paimta apie 40 dokumentų - rastas nubraižytas D. Kedžio giminės geneologinis medis. Iš paskelbtų duomenų matyti, kad policija sudarinėjo asmenų bendravimo schemas. 

Šiuos dokumentus paėmę prokurorai bandė išsiaiškinti, ar Policijos departamento pareigūnai tikrai nuslėpė iš Mindaugo Žalimo gautą informaciją apie Kaune planuojamas žudynes. 2009 metų spalio 5-ąją Kaune buvo nužudytas teisėjas Jonas Furmanavičius ir Laimutės Stankūnaitės sesuo Violeta Naruševičienė.

Tiriant šią bylą, krata buvo atlikta ir M. Žalimo bute Vilniuje. Per ją paimti šeši mobilieji telefonai bei telefonų sąrašas.  

Šalia KPB pareigūno V. Vitkovskio pavardės ir telefono numerio buvo pastaba - „Vitalijus-žvėris“. Tokį prierašą M. Žalimas buvo užrašęs ir ant kelių per kratas paimtų lapelių. Tokia pareigūno pravardė sukėlė juoką visiems teisiamiesiems.

V. Vitkovskis teismui negalėjo paaiškinti, ką tai reiškia. „aš pats esu nustebęs. Nežinau, gal taip buvo trumpinamas adresas, nes Policijos departamentas yra Žvėryne“, - svarstė teisiamųjų suole atsidūręs pareigūnas.

Teisiamieji krizeno ir klausydamiesi slapta įrašytų jų tarpusavio pokalbių bei teisėjo skaitomų jų stenogramų.

Teisiami pareigūnai atsisakė paaiškinti, ką reiškia kai kurie jų pokalbiai bei užrašai. Jie tai padarys per apklausą. Kol kas nė vienas kaltinamųjų nėra davęs parodymų. Tai jie padarys po likusių dviejų liudytojų apklausos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.