Seimo viešbutis buvo tapęs vagies rojumi

Politikai santaupas laiko švarko kišenėse, o vokus su banko kortelių kodais – piniginėse. Tai paaiškėjo teisme, kur trys Seimo nariai iš patyrusio vagies išgirdo, kad juos apvogti – vienas juokas.

Seimo nariai D. Jankauskas (kairėje), J. Sabatauskas su žmona Stanislava ir M. Zasčiurinskas su žmona Gene (pora priekyje) išvydo vagišių V. Capuką (nuotr. dešinėje).<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Seimo nariai D. Jankauskas (kairėje), J. Sabatauskas su žmona Stanislava ir M. Zasčiurinskas su žmona Gene (pora priekyje) išvydo vagišių V. Capuką (nuotr. dešinėje).<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė

2013-07-02 08:31, atnaujinta 2018-03-05 00:44

„Skaudi pamoka”, – Vilniaus apylinkės teismo salėje tarpusavyje kalbėjosi praėjusių metų pabaigoje apvogti Seimo nariai Donatas Jankauskas, Julius Sabatauskas ir Mečislovas Zasčiurinskas, rašo „Lietuvos rytas".

Juos nuskriaudęs 32 metų vilnietis Valerijus Capukas tuo metu ironiškai šypsojosi.

„Užėjau į butą, pasiėmiau pinigus ir papuošalus, užrakinau ir išėjau”, – aiškino 15 kartų teistas narkomanas.

Pritaikė savo raktus

Visus butus Seimo viešbutyje jis atrakino savo atsineštais raktais. Į spyną įkištą raktą vagišius judina tol, kol šis prisitaiko prie spynos kauburėlių, ir duris galima atrakinti.

Visi praėjusių metų lapkričio ir gruodžio mėnesiais nuo jo nukentėję Seimo nariai gyvena toje pačioje laiptinėje. Ji – labiausiai saugoma, nes čia yra Seimo pirmininko Vydo Gedvilo butas.

Viename šios laiptinės aukštų įrengta vaizdo kamera, o butą saugo Vadovybės apsaugos departamento pareigūnai.

Tačiau ne kartą Seimo viešbutį apvogusiam V.Capukui tai – ne kliūtis.

Įėjęs į pastato kiemą, jis palaukia, kol kas nors išeis iš laiptinės, ir įsmunka į vidų.

Tuomet tereikia paskambinti į buto duris ir įsitikinti, kad šeimininkų nėra namie.

Daiktų pasigedo ne iš karto

Teisme narkomanas prisiminė, kad pirmiausia apvogė Darbo partijos nario M.Zasčiurinsko butą. Seimo narys ir jo žmona įsitikinę, kad vagis jų namuose lankėsi ne vieną kartą.

Dar lapkričio mėnesį Genė Zasčiurinskienė pastebėjo, kad stringa buto durų spyna.

Moteriai kilo įtarimų, kad kas nors bandė laužtis, bet į butą nebuvo patekta. Po kiek laiko ji pasigedo papuošalų dėžutės su joje buvusiais aukso ir sidabro dirbiniais. Moteris buvo įsitikinusi, kad papuošalus kažkas pavogė, tačiau vyras ją ramino.

„Tikrai netikėjau, kad jie galėjo būti pavogti, juk pas mus niekas nebuvo įsilaužęs.

Maniau, kad pati kur nors pasidėjo”, – žurnalistams pasakojo M.Zasčiurinskas.

Kad jų bute lankėsi svetimas žmogus, sutuoktiniai suprato grįžę namo po Kalėdų ir Naujųjų metų. M.Zasčiurinskui pirmiausia į akis krito tai, kad buvo išmėtyti jo kaklaraiščiai.

Po švenčių jie išgirdo, kad Naujųjų metų naktį buvo apvogtas ir J.Sabatausko butas.

Tuomet Zasčiurinskai pradėjo tikrinti namus ir suprato, kad neteko daug vertingų daiktų.

Be dėžutės su papuošalais, dingo G.Zasčiurinskienės perlų karoliai, dvi nedidelės rankinės.

M.Zasčiurinskas pasigedo 5000 litų kainuojančio savo laikrodžio ir spintelėje buvusių pinigų.

Papuošalus atėmė tabore

Dėl pinigų sumos tik vakar atverstą bylą teks nagrinėti iš naujo. Pareiškime policijai Zasčiurinskai nurodė, kad dingo 4 tūkstančiai litų.

Vėliau Seimo narys suskaičiavo, kad jam trūksta 9200 litų, bet pareiškimo nebeperrašė.

V.Capukas vakar taip pat prisipažino, kad atsivertęs politiko pasą rado tikrai didesnę sumą, negu buvo nurodyta byloje.

„Ten tikrai buvo daugiau pinigų, galėjo būti ir 9 tūkstančiai. Bet policininkai man pasakė mažesnę sumą, tai aš ir nesiginčijau”, – aiškino teisiamasis.

Ikiteisminio tyrimo metu Seimo narys ir jo žmona teigė patyrę 15 553 litų nuostolių, bet paaiškėjus naujoms aplinkybėms jie bus tikslinami.

Per kratą iš V.Capuko buvo paimtas ir politikui grąžintas jo laikrodis, todėl sutuoktiniai pareiškė 10 553 litų ieškinį.

Papuošalų, kurių dalis buvo artimųjų palikimas, politiko šeima nebeatgavo.

V.Capukas tvirtino, kad visus papuošalus iš jo užpuolikai atėmė tabore. Ten jis nuolat važinėja pirkti narkotikų.

Santaupas laikė kišenėje

Narkotikams ir motinos gydymui M.Zasčiurinsko pinigus išleidęs V.Capukas vėl patraukė į Seimo viešbutį.

Gruodžio mėnesį jis pataikė į konservatoriaus D.Jankausko butą. „Gal čia sėkmė, o gal šiaip nuojauta pakuždėjo, jog reikia patikrinti drabužių spintą”, – pasakojo kaltinamasis.

Apčiupinėjęs politiko švarkus, vieno jų kišenėje įsibrovėlis aptiko voką. Pamatęs, kad viduje – pinigai, jį pasiėmė, užrakino duris ir patraukė savo keliais.

Kiek pinigų buvo voke, narkomanas skaičiuoti neskubėjo.

Priešais Seimo viešbutį esančiame kioske jis nusipirko kavos ir šokolado, tuomet paskambino savo pažįstamui ir paprašė nuvežti jį į taborą.

Už kelionę jam sumokėjo kelias dešimtis litų, o kitų pinigų vairuotojui stengėsi nerodyti.

Tabore įsigijęs heroino, V.Capukas nusprendė suskaičiuoti dienos laimikį. Tuomet jam pasirodė, jog voke buvo 7 tūkst. litų, bet teisme vyras prisipažino, kad dalį pinigų jau galėjo būti išleidęs.

D.Jankauskas teigė, jog rečiausiai nešiojamo švarko kišenėje laikė savo santaupas ir gerai žinojo, kad ten yra 10 tūkstančių litų. Jie buvo laikomi užklijuotame voke.

Savaitę viešbutyje nebuvęs ir pinigų neberadęs politikas apie vagystę iš karto pranešė viešbučio apsaugai, administracijai ir Seimo kancleriui.

Sugadino šventinę nuotaiką

Tačiau apsauga Seimo viešbutyje nebuvo sugriežtinta. Po kelių savaičių, Naujųjų metų naktį, V.Capukas užėjo į socialdemokrato J.Sabatausko butą.

Seimo narys su žmona buvo išėję į koncertą, po to mieste sutiko Naujuosius metus ir namo grįžo apie pusę ketvirtos ryto.

Juos nustebino tai, kad buto durys buvo atrakintos. Paprastai jokių pėdsakų nepaliekantis V.Capukas šventinį vakarą nenorėjo gaišti laiko ir jų neužrakino.

„Iš pradžių manėme, jog buvo užėjusi duktė, bet greitai supratome, kad tai – ne ji”, – pasakojo Seimo narys.

Šventės buvo sočios

J.Sabatauskas pasigedo dviejų Seimo kanceliarijai priklausančių mobiliųjų telefonų, kurių vienas buvo dar neišpakuotas, ir žmonos papuošalų.

Tą pačią naktį policiją išsikvietę Sabatauskai nuostolius įvertino 6,5 tūkstančio litų, bet netrukus atgavo pavogtus daiktus.

Policija V.Capuką sulaikė, kol jis nebuvo spėjęs jų išparduoti.

Vagišius išleido tik pinigus, rastus Seimo nario kelioninėje piniginėje. Banke išsikeitęs joje buvusius eurus, Latvijos latus, Didžiosios Britanijos svarus sterlingų ir Lenkijos zlotus, V.Capukas gavo apie 400 litų.

To užteko, kad narkomanas su neįgalia motina sočiai atšvęstų Naujuosius metus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.