Patarimas V. Uspaskichui: svarbiausia už grotų susirasti bičiulių

Buvusios Darbo partijos (DP) lyderis Viktoras Uspaskichas už finansinius nusikaltimus už grotų siunčiamas 4 metams.

V. Uspaskichas turėtų kalėti Vilniuje, Sniego gatvėje esančiame pareigūnų kalėjime.<br>R. Danisevičius.
V. Uspaskichas turėtų kalėti Vilniuje, Sniego gatvėje esančiame pareigūnų kalėjime.<br>R. Danisevičius.
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

Jul 12, 2013, 3:18 PM, atnaujinta Mar 3, 2018, 2:42 AM

Signataras Audrius Butkevičius, kadaise tai pat nuteistas  už pasikėsinimą sukčiauti stambiu mastu ir kalėjime praleidęs pustrečių metų, perduoda „zekiškus“ linkėjimus V. Uspaskichui ramindamas, kad kalėjimas tikram vyrui nebaisus – ir čia galima išlikti žmogumi, kaip savo bestseleryje rašė Henrikas Daktaras (Henytė). Svarbiausia, nepraskysti nuo pirmų dienų.

Apkaltino kyšininkavimu

A. Butkevičių už pasikėsinimą sukčiauti stambiu mastu Vilniaus apygardos teismas 1998 metų lapkritį nuteisė kalėti pusšeštų metų, vėliau politikui bausmė buvo sumažinta dvejais metais.

A. Butkevičius buvo apkaltintas paėmęs 15 tūkst. JAV dolerių kyšį iš verslininko Klemenso Kiršos. 

Teismo salėje suimtas signataras pateko į Vilniaus sustiprinto režimo koloniją Sniego gatvėje, vadinamąjį pareigūnų kalėjimą. Čia bausmę atlieka nuteisti valdžios ir teisėsaugos pareigūnai. Čia turėtų atsidurti ir V. Uspaskichas.

Kalbėti reikia atsargiai

Paguoda V. Uspaskichui - Sniego gatvėje kalinti publika palyginti inteligentiška, rizika būti paverstam „gaidžiu“ ar „ožiu“ nedidelė.

Bet jei V. Uspaskichas čia pateks, patartina vengti žodžio „pačiulpti“, kurį jis taip drąsiai išrėkė Seime. Kalėjime šie žodžiai gali būti suprasti pernelyg tiesmukai.

„Kalėjime žodžiai įgyja kitą vertę nei laisvėje. Čia atsakai už ištartą žodį, kalbą“, - sakė A. Butkevičius.

Už grotų dvejus su puse metų praleidęs A. Butkevičius tvirtino, kad šių metų nelaiko išbrauktų iš gyvenimo.

„Neišsižadu nė vienos kalėjime praleistos dienos!“ - palikdamas savo kamerą anuomet pareiškė A. Butkevičius.

Tokios pačios nuomonės jis laikosi ir dabar.

„Ištverti kalėjime padeda įsitikinimas savo teisumu, artimųjų, draugų palaikymas. Jeigu Viktoras tikrai yra nekaltas, provokacijos auka, nelaisvėje jis neturėtų palūžti“, - teigė pirmasis po nepriklausomybės atgavimo už grotų sėdėjęs parlamentaras.

Naudingos kalėjimo pamokos

Savo kameros dalį A. Butkevičius buvo pavertęs darbo kabinetu. Jis daug skaitė, analizavo politinę situaciją, raštu bendravo su rinkėjais, mat nors parlamentaras ir buvo nuteistas, mandatas iš jo nebuvo atimtas.

Politikas prisiminė, kad per dvejus su puse nelaisvės metų jis perskaitė 240 knygų. Taip pat ir anuomet inteligentiškų kalinių klasika laikomas knygas: S. Lazarevo „Karmos diagnostiką“ ir Bibliją.

Religinė ir mistinė literatūra kalėjime labai populiari, į ją gilinosi net ne itin išprusęs Kauno šešėlinio pasaulio pažiba H. Daktaras.

Taigi, V. Uspaskichui nebūtų sunku įsilieti į literatūrinę „zekų“ bendruomenę – savo ginamojoje kalboje jis ne kartą pabrėžė esantis religingas, citavo ezoterikų posakius.

Svarbiausia – gera kompanija

Pagrindinė sąlyga, kad gyvenimas už grotų nevirstų iš proto varančiu dykinėjimu – būtina rasti tinkamą bičiulių kompaniją.

A. Butkevičius sakė, kad jam pasisekė – susibūrė šauni komanda, kuri įsteigė neformalų dziudo klubą.

„Administracija man priekaištavo, kad aš kalėjimą paverčiau karinio sporto mokykla“, - prisimindamas nelaisvės dienas juokėsi politikas.

Labiausiai jis susidraugavo su už finansinius nusikaltimus nuteistu kauniečiu, Lietuvos verslo pionieriumi Gintautu Verpetinsku. Šis už grotų tapo labai dievotas, dvasingas.

Taigi, jei V. Uspaskichą teismas pasodins į kalėjimą, jam tai neturėtų būti pasaulio pabaiga – atsivertų vartai į dvasinio tobulėjimo viršūnę.

„Atitrūksti nuo kasdienės rutinos, nebekvaršini galvos dėl smulkių buitinių rūpesčių, daugiau galvoji apie šeimą. Nelaisvė padeda mobilizuoti valią, dvasines jėgas, moko ištverti ir buitinį, ir psichologinį diskomfortą“, - kalėjimo privalumus vardijo A. Butkevičius.

Kaip kalinys išniekino Seimą

Paleistas iš kalėjimo 2000 m. kovą A. Butkevičius tiesiu taikymu nudrožė į Seimą.

„Einu išniekinti šventovės“, - anuomet su žurnalistu šmaikštavo į laisvę paleistas žymus kalinys.

Seime jam buvo smagu pažiūrėti į akis tiems parlamentarams, kurie džiaugėsi įkišę jį už grotų. O prijaučiantiesiems, kairės ir centro politikams, iškėlė vyno balių.

„V. Uspaskichas man atrodo tvirtas vyras, neturėtų palūžti kalėjime“, - mano A. Butkevičius.

Pasirodyti pirmąją nelaisvės dieną kalėjime panikuotoju ir bailiu labai rizikinga. Iškyla grėsmė tapti „dūchu“, „ožiu“ ar nusmukti į dar žemesnę kalinių kastą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.